12 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα της Μαλάλα

Σήμερα είναι η επέτειος των γενεθλίων της Malala Yousafzai με καταγωγή από το Πακιστάν. Η ημέρα αυτή ορίστηκε ταυτόχρονα και ως παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στην ίδια για την γενναιότητά αλλά και την απρόσκοπτη αφοσίωσή της να αναπτύξει σημαντική ανθρωπιστική και ακτιβιστική δράση, εξ αιτίας της οποίας τελικά αποπειράθηκαν να τη δολοφονήσουν πυροβολώντας την στο κεφάλι τον Οκτώβριο του 2012 σε ηλικία μόλις 16 ετών!

Η Μαλάλα αποτελεί την παγκόσμια φωνή για τη γυναικεία χειραφέτηση και ειδικότερα για το δικαίωμα των γυναικών και των κοριτσιών παγκοσμίως στην υποχρεωτική εκπαίδευση, ενώ είναι η νεότερη κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, που της απονεμήθηκε το 2014! Επομένως είναι άξια λόγου παγκοσμίως για τις απόψεις τις αλλά και γιατί ξεχωρίζει για τη χαρισματική προσωπικότητά της.

Ο συνεχής αγώνας της αποτελεί έμπνευση για όλους μας, καθώς σε κάποιες γωνιές του κόσμου ό,τι εμείς θεωρούμε ως αυτονόητο και δεδομένο, εκεί απλά δεν είναι! Η δράση της έχει αναδείξει τη σημασία της εκπαίδευσης ως θεμελιώδους δικαιώματος και υποστηρίζει το όραμά της για έναν κόσμο με αληθινή ισότητα των φύλων, όπου κάθε παιδί μπορεί να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση χωρίς φόβο ή προκατάληψη. Η κληρονομιά της Μαλάλα χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι ένα άτομο μπορεί να πυροδοτήσει μια επανάσταση, όπου όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, να ενδυναμώσουμε τα μυαλά και να δημιουργήσουμε ένα μέλλον για την ανθρωπότητα, όπου κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να μάθει και να εξελιχθεί στη ζωή του.

Η Μαλάλα έχει δηλώσει κατά καιρούς:

«Η «Ημέρα της Μαλάλα» δεν είναι η μέρα μου. Σήμερα είναι η μέρα κάθε γυναίκας, κάθε αγοριού και κάθε κοριτσιού που ύψωσαν τη φωνή τους για τα δικαιώματά τους».

«Όταν όλος ο κόσμος είναι σιωπηλός, έστω και μια φωνή γίνεται δυνατή».

«Συνειδητοποιούμε τη σημασία της φωνής μας όταν μας φιμώνουν».

«Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα στυλό μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Η εκπαίδευση είναι η μόνη λύση. Πρώτα η εκπαίδευση».

“Συνειδητοποιήσαμε τη σημασία των στυλό και των βιβλίων, όταν είδαμε τα όπλα. Οι εξτρεμιστές φοβούνται τα βιβλία και τα στυλό. [Οι εξτρεμιστές] φοβούνται την αλλαγή, φοβούνται την ισότητα που θα φέρουμε στην κοινωνία μας».

 

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

https://www.facebook.com/Malala

Πείτε μας τη γνώμη σας
5Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.