Δεν θα ήταν τέλεια να ανοίγεις απλά τον υπολογιστή σου και να εκτυπώνεις μέσω αυτού ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι κι ακόμη καλύτερα ό,τι επιθυμείς κι ονειρεύεσαι; Ίσως κάποτε να ακουγόταν ως ένα ακόμη αποκύημα επιστημονικής φαντασίας στο χώρο της τεχνολογίας, αλλά να που κάποιοι που μπόρεσαν να το υλοποιήσουν και στην πράξη.

Κατά πάσα πιθανότητα υποθέτω ότι θα ήταν από εκείνα τα σπάνια μυαλά που έβλεπαν πάντα και λίγο παραπέρα από τη μύτη τους, αμφισβητούν τις προκαταλήψεις που τους περιορίζουν και τους παγιδεύουν σε συνθήκες που δεν επιθυμούν, που αγαπούν τη διαρκή πρόοδο, που αποζητούν την οικονομική ανάπτυξη παράλληλα με την εξεύρεση χρήσιμων λύσεων για τις ανάγκες της καθημερινής μας ζωής. Μπορεί να μην τους γνωρίζουμε προσωπικά φυσικά αλλά συνήθως το έργο μας, όποιο κι αν είναι αυτό, μιλάει από μόνο του για μας και είναι ίσως ο καλύτερος πρεσβευτής και η καταλληλότερη συστατική επιστολή για το ποιοι πραγματικά είμαστε…

Φαντάζομαι λοιπόν ότι εντοπίζετε κι εσείς κατά καιρούς διάφορα δημοσιεύματα αλλά και διαφημιστικά για εκθέσεις παρουσίασης και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με το εμπόριο των εκτυπωτών τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printers) και για τα όσα θαυμαστά μπορούν να εκτυπώσουν για χάρη μας σύμφωνα με τις κατάλληλες εντολές. Προσωπικά τουλάχιστον έχω πληροφορηθεί για την ύπαρξη 3D printers που εκτυπώνουν από ρούχα, προσωποποιημένα φάρμακα, κρέας, ανθρώπινο ιστό (ίσως μέχρι και όργανα;) ως και σπίτια ολόκληρα!

«Μα είναι ποτέ δυνατόν;» Θα το αναρωτηθούν πολλοί και δικαιολογημένα θεωρώ και θα ακολουθήσει μια σειρά από εύλογα ερωτήματα που γεννώνται στο μυαλό κάθε επίδοξου αγοραστή όπως για παράδειγμα:

  • Πόσο να στοιχίζει ένας τέτοιος; Μπορώ π.χ. να αγοράσω έναν για το σπίτι μου;
  • Και πόσα πολλά διαφορετικά πράγματα θα μπορώ να εκτυπώσω με αυτόν;
  • Και θα είναι αυτά τα αντικείμενα καλής ποιότητας;
  • Και με τι μελάνια θα τον γεμίζω και πόσο θα μου κοστίζουν;
  • Θα είναι αυτή μία έξυπνη επένδυση για να καλύψω τις ανάγκες μου;

Υποθέτω πως όπως και κάθε τι άλλο που επιθυμούμε στη ζωή μας, αξίζει τον κόπο να το διερευνήσουμε διεξοδικά. Η λογική πάντως λέει ότι εφόσον κάτι τέτοιο μας ενδιαφέρει, μια εκτενής έρευνα αγοράς θα μας οδηγήσει στην κατάλληλη για τον καθένα μας επιλογή.

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

 

Πηγές

https://www.ted.com/talks/enzo_romero_the_affordable_3d_printed_bionics_of_the_future

https://www.ted.com/talks/taneka_jones_how_to_3d_print_human_tissue

https://www.ted.com/talks/daniel_kraft_the_pharmacy_of_the_future_personalized_pills_3d_printed_at_home

https://www.ted.com/talks/danit_peleg_forget_shopping_soon_you_ll_download_your_new_clothes

https://www.ted.com/talks/dan_walker_can_we_print_smart_objects

Πείτε μας τη γνώμη σας
4Τέλειο2Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.