‘Ακου τι έγινε: Νικολό Μακιαβέλι

Ο Νικολό ντι Μπερνάρντο ντι Μακιαβέλι( ιταλικά: Niccolò di Bernardo dei Machiavelli‎), ένας από τους πιο επιδραστικούς πολιτικούς στοχαστές όλων των εποχών, γεννήθηκε σαν σήμερα στις 3 Μάϊου 1469 στη Φλωρεντία. Ο Μακιαβέλι έδειξε από μικρός κλίση στην πολιτική, και από το 1498, η επιθυμία του για συμμετοχή στα κοινά ικανοποιήθηκε, καθώς εισήλθε στα κυβερνητικά όργανα της Φλωρεντίας ως γραμματέας μετά τη δολοφονία του Τζιρολάμο Σαβοναρόλα.  Ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη και είχε επαφές με τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της εποχής του. Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, τον επηρέασε αναμφίβολα ο Καίσαρας Βοργίας, εκ των ηγετών της Παπικής Πολιτείας. Ο Νικολό θεωρούσε πως παρά τη σκληρότητα και την πανουργία του, με έναν τέτοιο ηγέτη η Φλωρεντία θα μπορούσε να ενώσει την Ιταλία.

Το 1512, οι Μεδίκοι με τη βοήθεια των ισπανικών στρατευμάτων επιστρέφουν στη Φλωρεντία. Ο Μακιαβέλι απολύθηκε και θεωρήθηκε εχθρός τους, ενώ βασανίστηκε και φυλακίστηκε για ένα μικρό διάστημα. Στη συνέχεια αποσύρθηκε στο κτήμα του και ασχολήθηκε με τη μελέτη και τη συγγραφή, περιμένοντας πάντοτε την ευκαιρία να επιστρέψει στο πολιτικό γίγνεσθαι. Αυτή η ευκαιρία δεν ήρθε ποτέ, αλλά στο πλαίσιο αυτό, ο Μακιαβέλι συνέγραψε το πιο γνώστο του έργο, τον Ηγεμόνα( Il Principe). Αυτό το έργο έμελλε να του εξασφαλίσει την αθανασία.

Ο Ηγεμόνας είναι ένα βιβλίο το οποίο καταπιάνεται με την επιτυχημένη ηγεσία. Πρόκειται για ένα <<εγχειρίδιο>> μέσα από ιστορικά παραδείγματα, για τις σωστές κινήσεις που πρέπει να κάνει κάποιος, και τα λάθη που πρέπει να αποφύγει όποιος θέλει να καταλάβει και να διατηρήσει την εξουσία. Οι ιδέες του Φλωρεντινού διπλωμάτη, έχουν τύχει φανατικής υποστήριξης. Μεταξύ των θαυμαστών συγκαταλέγονται ο Ερρίκος Η΄ και ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ. Έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις από την άλλη πλευρά, ενώ έτυχε και παρερμηνείας από τους Χίτλερ και Μουσολίνι μεταξύ άλλων. Ο όρος <<Μακιαβελισμός>> που έπλασαν οι Γάλλοι, αλλά και η σαυμπερίληψή του στον κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για περίπου 200 χρόνια, αποδεικνύουν την σημασία και την επίδραση που είχε αυτό το έργο στην πολιτική σκέψη, από έναν διπλωμάτη, ο οποίος απεβίωσε απογοητευμένος στις 21 Ιουνίου 1527.

Ο Μακιαβέλι έγραψε μεταξύ άλλων τα Περί της τέχνης του πολέμου, Ιστορία της Φλωρεντίας, ο χρυσούς όνος, και του αποδίδονται αρκετά διάσημα γνωμικά όπως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα(μάλλον εσφαλμένα), ο πόλεμος αρχίζει όταν το θέλεις, αλλά δεν τελειώνει όταν το θέλεις και κράτα τους φίλους κοντά και τους εχθρούς ακόμα πιο κοντά.

Πείτε μας τη γνώμη σας
15Τέλειο12Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.