Για ακόμα μια φορά κάναμε ποδαρικό τη νέα χρονιά εκδίδοντας ένα ακόμα 10ετές ομόλογο για να αντλήσουμε περίπου 3 δις Ευρώ. Νωρίς νωρίς μπήκαμε στον χορό των δανεικών για φέτος και οι αγορές υποδέχτηκαν τον άλλοτε μπαταχτσόπουλο με ανοιχτές αγκάλες. Με το αζημίωτο βέβαια, καθώς η μεγάλη ζήτηση διαμόρφωσε το τελικό επιτόκιο  στο 4,279% και την κυβέρνηση να μη χαλάει χατίρι στα ξένα επενδυτόπουλα και να αντλεί τελικά περί τα 3,5 δις Ευρώ.

Ακρίβυναν τα δανεικά…

Και πέρσι τέτοιο καιρό είχαμε κάνει μάλιστα και δοκιμαστική έκδοση ομολόγου μετά από πολύ καιρό λαμβάνοντας περίπου τα ίδια χρήματα με επιτόκιο όμως που δεν ξεπέρασε τελικά το 1,8%. Θα μου πεις τότε ήταν άλλες εποχές. Δεν είχε ανοίξει ακόμα η πόρτα του τρελοκομείου, αν και όλοι ήμασταν σίγουροι ότι ήταν ήδη ξεκλείδωτη και μισάνοιχτη. Προερχόμασταν από ένα επενδυτικό βάλτωμα παγκοσμίως λόγω της πανδημίας και η επάνοδος των πρώην πια χρεωκοπημένων στην αγορά του χρήματος έμοιαζε με επενδυτική ευκαιρία.

Επενδυτικό μείγμα.

230 ήταν τελικά οι τυχεροί που μας δάνεισαν τα ωραία τους λεφτάκια με το ποσοστό να κυμαίνεται σε 78% ξένους  και 22% Έλληνες δανειστές. Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι πήραν κεφάλι στην δημοπρασία (και δεν το λέω για τη γνωστή ρίμα του άσματος) αφού μαζί  αποτελούν περίπου το 50% των δανειστών μας. Το υπόλοιπο μισό αποτελείται από Σκανδιναβούς , Ιταλούς, Αμερικάνους και κάτι άλλα τζιμάνια από την Μέση Ανατολή-  φαντάζομαι όχι Καταριανά για τους γνωστούς ευνόητους λόγους.

Τρέξαμε να προλάβουμε…

Η αλήθεια είναι ότι τρέξαμε να προλάβουμε μεγαλύτερες εκδόσεις μεγαλύτερων χωρών και περισσότερο καλοπληρωτών που θα είχαν την δυνατότητα να μαζέψουν όλα τα χαρτιά και δεν θα έμενε πολύ ρευστό διαθέσιμο στην αγορά. Πάντως παρά την ακριβότερη σε σχέση με πέρυσι έκδοση ομολόγου, ο ΟΔΔΗΧΧ εφαρμόζοντας την μαγική στρατηγική του Over-Hedging δεν θα πληρώσει τελικά πάνω από 3% στο χέρι.

Και γιατί μας τα γράφεις όλα αυτά;;;

Ξέρω ότι σε πολλούς φαίνονται βαρετά αυτά, έως και αδιάφορα, καθώς έχουν να κάνουν με το δημόσιο χρέος και όχι το δικό τους. Το θέμα όμως είναι αγαπητοί μου αναγνώστες (όσοι φτάσατε μέχρι εδώ φυσικά!) ότι το επιτόκιο που δανείζεται μια χώρα είναι και οδηγός για το πώς βλέπουν οι αγορές την οικονομία αυτής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν αυτό ανεβαίνει, αργά ή γρήγορα θα περάσει και στην δική σου τσέπη χωρίς καν να το πάρεις πρέφα! Το καταλάβαμεεεεεεέ!;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΣΑΣ

Πείτε μας τη γνώμη σας
7Τέλειο1Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.