Μην πιστεύετε στις προβλέψεις που λένε ότι το μέλλον τείνει προς την αστικοποίηση, γιατί αυτή πλησιάζει στο τέλος του κύκλου της, όπως λέει ο ειδικός logistics Julio Gil, και σύντομα περισσότεροι άνθρωποι θα επιλέξουν να ζήσουν και να εργαστούν στην ύπαιθρο. Κι όλα αυτά χάρη στην ταχεία πρόοδο, στην επαυξημένη πραγματικότητα, στην αυτόνομη παράδοση, στην ενέργεια εκτός δικτύου και άλλες τεχνολογίες. Αναλογιστείτε λοιπόν μία εναλλακτική ζωή έξω από τα τείχη της πόλης και όλα τα πλεονεκτήματα της εξοχικής ζωής μέσα από αυτήν την προοδευτική ομιλία του:

«Σήμερα περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις. Η διαδικασία της αστικοποίησης προβλέπει ότι μέχρι το 2050 το 66% του πληθυσμού θα ζει σε πόλεις. Έτσι, εάν δεν μεριμνήσουμε εκ των προτέρων για την αυξημένη πυκνότητα κατοικιών, τα τρέχοντα προβλήματα όπως η ανισότητα, η συμφόρηση, η εγκληματικότητα, μπορούν θα επιδεινωθούν. Οι πολεοδόμοι θα χρειαστεί επομένως να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια και να σχεδιάσουν με δημιουργικότητα το μέλλον μας.

Αλλά έχω διαφορετική άποψη. Νομίζω ότι η αστικοποίηση φτάνει στο τέλος του κύκλου της και τώρα πια οι άνθρωποι θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην ύπαιθρο. Και μπορεί να σκεφτείτε “Μα τι γίνεται με την τάση της αστικοποίησης;” Λοιπόν επιτρέψτε μου να σας πω ότι οι κοινωνικοοικονομικές τάσεις δεν διαρκούν για πάντα. Ξέρετε, πριν από 12.000 χρόνια όλοι ήταν απόλυτα χαρούμενοι περιπλανώμενοι στη γη, κυνηγώντας θηράματα και συλλέγοντας καρπούς. Και μετά η τάση αλλάζει και η νέα συνθήκη είναι να ζεις σε μια φάρμα και να έχεις βοοειδή, μέχρι να αλλάξει και πάλι. Έτσι φτάσουμε στη βιομηχανική επανάσταση. Στην πραγματικότητα αυτό είναι που ξεκίνησε η διαδικασία αστικοποίησης. Και ξέρετε τι ακριβώς το πυροδότησε; Η ισχύς του ατμού, μηχανές, νέες χημικές διεργασίες — με δύο λόγια, η τεχνολογική καινοτομία. Και πιστεύω ότι η τεχνολογία μπορεί και πάλι να επιφέρει το τέλος αυτού του κύκλου για να ξεκινήσει μία νέα οικιστική τάση.

Δουλεύω πάνω στην καινοτομία για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μου. Την αγαπώ. Αγαπώ τη δουλειά μου. Μου επιτρέπει να δουλεύω με drones, με τρισδιάστατους εκτυπωτές και έξυπνα γυαλιά, και όχι μόνο με αυτά που μπορείτε να αγοράσετε από ένα κατάστημα, αλλά και με πρωτότυπα. Είναι πολύ διασκεδαστικό μερικές φορές. Τώρα ορισμένες από αυτές τις τεχνολογίες ανοίγουν νέες δυνατότητες που θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που κάναμε τα πράγματα μέχρι τώρα και σε λίγα χρόνια, μπορεί να μας επιτρέψουν να απολαμβάνουμε τα οφέλη της ζωής στην πόλη από οπουδήποτε. Σκεφτείτε το. Εάν μπορούσατε να ζήσετε σε ένα μέρος με χαμηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας και περισσότερο χώρο και χαμηλότερο κόστος ζωής και λιγότερη κίνηση.

Οι άνθρωποι μετακόμισαν στις πόλεις όχι επειδή αγαπούσαν την ίδια την πόλη, αλλά για τα πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν, όπως περισσότερες ευκαιρίες εργασίας, ευκολότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά και μια πιο πλούσια κοινωνική ζωή. Περισσότερες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα, επειδή οι άνθρωποι του γραφείου αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η εργασία στο γραφείο και το να είσαι στο γραφείο μπορεί να μην είναι πια το ίδιο πράγμα. Και ξέρετε πόσο κοστίζει σε μια εταιρεία να διατηρεί έστω κι ένα γραφείο; Αλλά παρ’ όλο που οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήθελαν να εργαστούν από απόσταση, η τρέχουσα τεχνολογία κάνει την εμπειρία απομονωτική. Δεν είναι άνετο. Δεν αισθάνομαι ότι είμαι εκεί. Αλλά κι αυτό πρόκειται να αλλάξει με τη σύγκλιση δύο τεχνολογιών: της επαυξημένης πραγματικότητας και των ρομπότ τηλεπαρουσίας.

Η επαυξημένη πραγματικότητα ήδη σήμερα σας επιτρέπει να παίρνετε το περιβάλλον του γραφείου σας παντού μαζί σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας φορητός υπολογιστής, ένα ζευγάρι έξυπνα γυαλιά και μπορείτε να έχετε μαζί σας τα email και τα υπολογιστικά φύλλα σας,  όπου κι αν πάτε. Και οι βιντεοδιασκέψεις και οι βιντεοκλήσεις έχουν γίνει πολύ συνηθισμένες αυτές τις μέρες, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται βελτίωση. Θέλω να πω, όλα αυτά τα μικρά πρόσωπα σε μια επίπεδη οθόνη, μερικές φορές δεν ξέρεις καν ποιος μιλάει.

Τώρα πια, έχουμε ήδη κάτι πολύ καλύτερο από τις στατικές βιντεοκλήσεις: το ρομπότ τηλεπαρουσίας σας. Μπορείτε να ελέγξετε, μπορείτε να μετακινηθείτε, μπορείτε να ελέγξετε αυτό που κοιτάτε. Διαφορετικά, ξεχάστε το ρομπότ. Πηγαίνουμε σε πλήρες VR και όλοι συναντιούνται στον κυβερνοχώρο. Δώστε του μερικά χρόνια και θα το νιώσετε τόσο αληθινό, που δεν θα καταλάβετε  τη διαφορά.

Ποιος ήταν λοιπόν ο επόμενος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μετακομίζουν στις πόλεις; Πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά. Αλλά σήμερα μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά διαδικτυακά. Αλλά έχουμε ήδη μια λύση για αυτό: drones. Ο οδηγός κάνει τις παραδόσεις ενώ τα drones πετούν πέρα δώθε από το φορτηγό προς τα σπίτια, καθώς αυτό κινείται. Με αυτόν τον τρόπο το μέσο κόστος παράδοσης μειώνεται και voila: προσιτές υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου στην ύπαιθρο. Τα νέα σπίτια των τηλεργαζομένων μας θα έχουν πιθανότατα ένα drone pod στην αυλή.

Τώρα, ποιος ήταν ο τρίτος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μετακομίζουν στις πόλεις; Πλούσια κοινωνική ζωή. Όμως οι άνθρωποι αυτές τις μέρες πια κάνουν φίλους, κουβεντιάζουν, κουτσομπολεύουν και φλερτάρουν από την άνεση του καναπέ τους. Και μάλιστα ενώ φορούν τις αγαπημένες τους πιτζάμες…  😉

Και καθώς οι άνθρωποι μετακομίζουν στην ύπαιθρο, πώς θα είναι αυτό; Σκεφτείτε αυτόνομα σπίτια εκτός δικτύου με ηλιακούς συλλέκτες, με ανεμογεννήτριες και υπηρεσίες ανακύκλωσης απορριμμάτων, τα νέα μας σπίτια να παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια και να τη χρησιμοποιούν για την τροφοδοσία του οικογενειακού αυτοκινήτου.»

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

 

Πηγή

https://www.ted.com/talks/julio_gil_future_tech_will_give_you_the_benefits_of_city_life_anywhere/transcript

Πείτε μας τη γνώμη σας
5Τέλειο0Καλό0Αστείο1Wow0Λυπηρό1Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.