Πολλά λέγονται κι ακόμη περισσότερα αναλύονται για τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν μια πραγματικά ηγετική μορφή. Θα επιχειρήσω να την σκιαγραφήσω περίπου όπως την αντιλαμβάνομαι, με βάση τα όσα παρατηρώ στο ευρύτερο επαγγελματικό περιβάλλον μου.

Αυτή λοιπόν η φράση πιο απλά σημαίνει ότι η ανάληψη της εξουσίας αποκαλύπτει τις δυνατότητες του ανθρώπου, δείχνει τις ικανότητες και τον πραγματικό χαρακτήρα του ανθρώπου, την ψυχή, τα αισθήματα και τις ιδέες του.

Ιστορικά η ρήση αυτή αποδίδεται στον Βίαντα από την Πριήνη της Ιωνίας, γιο του Τευτάμου, έναν από τους Εφτά Σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας (6ος αι. π.Χ.) και ποιητή, που υπήρξε γνωστός για τη δικαιοσύνη και τη ρητορική του δεινότητα. Και υποστήριζε αυτή την άποψή του με το επιχείρημα ότι μέχρι να αποκτήσεις την εξουσία, μπορεί άνετα να υποκρίνεσαι και να κρύβεσαι, μετά όμως αναγκαστικά αποκαλύπτεσαι! Καλά που έχουμε δηλαδή κι αυτούς τους αρχαίους σοφούς να τους «συμβουλευόμαστε» στα δύσκολα…

Είναι επομένως κατά τη γνώμη μου η αρχαϊκή αυτή ρήση το πλέον διαχρονικό διακύβευμα αλλά και παράλληλα η πρώιμη εκδοχή του διλήμματος «Ποιος είναι ένα ακόμη Αφεντικό (BOSS) και ποιος ο αληθινός Ηγέτης (LEADER)»; Και ποιος είναι σε τελική ανάλυση ο άνθρωπος γενικά, ο οποίος είτε είναι ο πιο κατάλληλος, είτε είναι εντελώς ακατάλληλος έως κι επικίνδυνος (υποψήφιος τύραννος) για μία οποιαδήποτε αρχηγική θέση;

Τουλάχιστον προσωπικά έτσι καταλαβαίνω το γενικό νόημα της φράσης και διερωτώμαι κι εγώ ποια είναι εκείνα τα καθοριστικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του ενός και του άλλου;!

Νομίζω ότι η ανάληψη της ευθύνης των όποιων επιλογών και των συμπεριφορών του είναι το Α και το Ω που ξεχωρίζουν τον Ηγέτη από το Αφεντικό. Γιατί ο Ηγέτης έχει πλήρη επίγνωση ότι τέλειος δεν θα είναι ποτέ, ενώ το Αφεντικό… τα ξέρει και τα κάνει όλα τέλεια! Ο Ηγέτης όμως γνωρίζει καλά ότι διαθέτει ανεξάντλητα περιθώρια αυτοβελτίωσης, εφόσον αποφασίσει να εργαστεί σκληρά και με θάρρος για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.

Αλλά ο Ηγέτης έχει τουλάχιστον ένα ακόμη θεμελιώδες χαρακτηριστικό, που εκλείπει εντελώς ανάμεσα στα Αφεντικά! Εντοπίζει κι αναδεικνύει και τα άλλα «ταλέντα» γύρω του δίνοντας δίκαιες ευκαιρίες κι έχοντας πλήρη επίγνωση ότι μια δεμένη ομάδα συνεργατών αποτελεί την πηγή της αληθινής του δύναμης, στοχεύοντας στη διαρκή πρόοδο όλων των μελών της.

Ας ψαχτούμε τώρα καλά-καλά γύρω μας, ώστε να διακρίνουμε στο πλήθος… με το κιάλι… την ήρα (αφεντικά) από το στάρι (ηγέτες)!

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΣΑΣ

Πείτε μας τη γνώμη σας
8Τέλειο4Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.