Χέντυ Λαμάρ – Πέρα από τα στερεότυπα…

Όταν μία κοπέλα είναι πανέμορφη, την χαρακτηρίζουν αυτομάτως ανόητη. Χωρίς λόγο. Γιατί έτσι. Από κόμπλεξ.

Όταν μία κοπέλα είναι πανέξυπνη, της λένε αμέσως πόσο τυχερή είναι που έχει τουλάχιστον αυτό το χάρισμα… μιας κι αυτομάτως «τυφλώνονται» και δεν βλέπουν ότι είναι και όμορφη. Χωρίς λόγο. Γιατί έτσι. Από κόμπλεξ.

Όταν μία κοπέλα έχει την «ατυχία» να είναι και πανέμορφη και πανέξυπνη, είναι σίγουρα ελευθέρων ηθών. Χωρίς λόγο. Γιατί έτσι. Από κόμπλεξ.

Με λίγα λόγια… σωτηρία δεν υπάρχει! Δεν μπορεί, παιδάκι μου, να μην έχει οπωσδήποτε κάτι «στραβό» πάνω της! Κάτι θα βρουν να της προσάψουν οπωσδήποτε! Χωρίς λόγο. Γιατί έτσι. Από κόμπλεξ.

Με την προϋπόθεση φυσικά ότι όλες αυτές οι ανωτέρω ανυπόστατες «κατηγορίες» εναντίον της όντως παραμένουν ανυπόστατες και δεν διάγει πράγματι έκλυτο βίο… Γιατί τότε, αν και πάλι κανείς δεν έχει δικαίωμα να τη σχολιάζει, ωστόσο αντικειμενικά οι «κατηγορίες» ευσταθούν, όταν μιλάνε τα γεγονότα…

Δεν είμαστε φυσικά σε θέση να γνωρίζουμε με βεβαιότητα από την προσωπική μας εμπειρία ποια ήταν στην πραγματικότητα η Χέντυ Λαμάρ, Σκορπιός στο ζώδιο! Ωστόσο εντόπισα, από όσα καταγράφονται για την πολύ ενδιαφέρουσα ζωή της, ορισμένους πιθανούς λόγους που την καθιστούν ταυτόχρονα «αντικείμενο λατρείας» αλλά και «μίσους»!

  • Αδιαμφισβήτητα μία πραγματική καλλονή υπήρξε, με τις φωτογραφίες της να «μιλάνε» από μόνες τους.
  • Πρωτοπόρος και άκρως τολμηρή υπήρξε ως καλλιτέχνιδα-ηθοποιός για την πλέον αμφιλεγόμενη ταινία με τίτλο «Ecstasy», στην οποία πρωταγωνίστησε ανάμεσα σε πολλές άλλες, και προκάλεσε τέτοιο σάλο η ερμηνεία της σε σημείο να απειληθεί με αφορισμό! Μέχρι και ο ηθοποιός και μουσικός Τζόνι Ντεπ έγραψε μια ροκ μπαλάντα με τίτλο «This Is a Song for Miss Hedy Lamarr»… που θεωρώ ότι πρέπει να την ακούσετε οπωσδήποτε!
  • Πνευματώδης με κομψό αλλά δεικτικό χιούμορ υπήρξε, όπως αποδεικνύουν δηλώσεις που της αποδίδονται, όπως:
    • «Η παραγωγή ταινιών έχει ημερομηνία λήξης, ενώ η τεχνολογία είναι για πάντα».
    • «Μπορώ να συγχωρήσω τα πάντα… εκτός από τη βαρεμάρα».
    • «Κάθε κορίτσι μπορεί να γίνει ελκυστικό, αφού το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να στέκεσαι ακίνητη και να δείχνεις ηλίθια».
  • Ιδιοφυής και προικισμένη με αστείρευτη φαντασία υπήρξε ως εφευρέτρια, καθώς «η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου», όπως ήταν γνωστή στο Χόλυγουντ, απέδειξε ότι ήταν κάτι πολύ παραπάνω από άλλη μία «ομορφούλα» της εποχής της. Μέσα από την μεγάλη αγάπη της για την επιστήμη και μετά από πειράματα πάνω σε διάφορα αντικείμενα, πέτυχε να θέσει τις βάσεις της σύγχρονης τεχνολογίας στις κινητές επικοινωνίες, καθώς εφηύρε κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου μία συσκευή, για την οποία:
    • Έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας!
    • Το 1997 της απονεμήθηκε το Βραβείο Πρωτοπόρου EFF (Electronic Frontier Foundation Pioneer Award). Το βραβείο αυτό απονέμεται σε όσες εξέχουσες προσωπικότητες συνέβαλαν καθοριστικά με το έργο τους στην ενδυνάμωση των ανθρώπων με τη χρήση της Ηλεκτρομηχανολογικής Επιστήμης.
    • Το 2014 το όνομά της καταχωρήθηκε στο«Hall of Fame»  των Εθνικών Επιστημόνων της Αμερικής!
    • Κατατάχθηκε τέλος ανάμεσα στις σημαντικότερες γυναίκες-εφευρέτες του 20ού αιώνα!

Το «Secret Communication System» (Σύστημα Κρυφής Επικοινωνίας), που επινόησε, ήταν ένα ερασιτεχνικό σύστημα ραδιοεπικοινωνίας που εναλλάσσει ένα σήμα μεταξύ περισσότερων διαφορετικών ραδιοσυχνοτήτων, με απώτερο σκοπό την απόκρυψη των τηλεκατευθυνόμενων τορπιλών από τα εχθρικά ραντάρ και τη μείωση των παρεμβολών. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά επίσημα ως στρατιωτική τεχνολογία το 1962 από το Αμερικάνικο Ναυτικό και η ιδέα αυτή για την εναλλαγή των ραδιοσυχνοτήτων αποτέλεσε τη βάση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα από τα ασύρματα τηλέφωνα μέχρι τις ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις (συμπεριλαμβανομένων των GPS, Bluetooth και WiFi).

Με βάση επομένως τα όσα μελέτησα για αυτήν, υπήρξε κατά τη γνώμη μου μία γυναίκα εντελώς πέρα από το κλασσικό στερεότυπο ομορφιάς, και μάλλον κάθε ανάλογο πρότυπο ενοχλεί… διαχρονικά!

Τέλος επισυνάπτω και πηγές αφιερωμένες σε αυτή την ξεχωριστή γυναίκα, γιατί πιστεύω πως όσα κι αν αναφέρουμε για εκείνη, είναι λίγα…

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

Πηγές

https://www.youtube.com/watch?v=maa1xTKu7aQ

https://hedylamarr.com/

https://patents.google.com/patent/US2292387

Πείτε μας τη γνώμη σας
6Τέλειο4Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.