Daniel Goleman – Η σημασία της Κοινωνικής Νοημοσύνης

Τον ανακάλυψα τυχαία μέσα από τα βιβλία του που βρήκα στη βιβλιοθήκη του πατέρα μου, όπου… το παραδέχομαι… ότι συχνά «ψαχούλευα» από πολύ μικρή ηλικία! Οι επιστημονικές διακρίσεις του και το πλούσιο συγγραφικό έργο του κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, όπου εκθέτει διεξοδικά τις επιστημονικές θεωρίες που αναπτύσσει καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του ζωής.

Μεγαλώνοντας διαπίστωσα ότι ο κ. Γκόλμαν, ένας από τους επιδραστικότερους καθηγητές Ψυχολογίας της γενιάς του, κατέληξε στο εξής επιστημονικό συμπέρασμα:

  • Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ ΜΆΣ ΚΑΝΕΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ!

Κοινωνική Νοημοσύνη (Social Intelligence) είναι η ικανότητά μας να δημιουργούμε νέες κοινωνικές σχέσεις, αλλά και να καλλιεργούμε διαρκώς τις ήδη υπάρχουσες.

Η πεποίθησή του αυτή βασίζεται στην επιστημονική ανακάλυψη ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος:

  • Είναι σχεδιασμένος για κοινωνική δραστηριότητα.
  • Δημιουργεί αυτόματα διανοητική σύνδεση με έναν άλλο ανθρώπινο εγκέφαλο, κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με ένα άλλο άτομο.

Επομένως η κοινωνική νοημοσύνη αντιστοιχεί σε αυξημένη ικανότητα επικοινωνίας κι αυξημένη ενσυναίσθηση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, καθώς οι άνθρωποι συναναστρέφονται μεταξύ τους, γιατί είναι ζωτικής σημασίας η ανθρώπινη επαφή κι επικοινωνία ώστε να αναπτυχθούν φυσιολογικά, οι εγκέφαλοί τους ανταλλάσσουν σήματα, επιτρέποντας στα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις πράξεις τους να συντονίζονται αρμονικά και έτσι να συνεννοούνται μεταξύ τους. Αυτός είναι και ο λόγος που με κάποιους ανθρώπους «καταλαβαινόμαστε» από το πρώτο δευτερόλεπτο, γιατί πέτυχε ο εγκεφαλικός συντονισμός – σύνδεση, ενώ με άλλους όχι.

Και θα σας δώσω αμέσως ένα απτό παράδειγμα.

Ένα χαμόγελο μπορεί… από το να σας «υποχρεώσει» να ακούσετε με αμέριστη προσοχή όσα λέει ο χαμογελαστός καλοπροαίρετος άνθρωπος απέναντί σας, μέχρι να… σας αλλάξει τη ζωή ολόκληρη!

Όχι άλλα «μουτράκια» λοιπόν! Τροφή για σκέψη… 😉

 

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

 

Πηγή

Daniel Goleman, Social Intelligence -The New Science of Human Relationships

Πείτε μας τη γνώμη σας
12Τέλειο3Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.