Διακοπές με αυτοκινούμενο… «σπίτι»!

Εδώ και λίγα χρόνια μια νέα μορφή διακοπών κερδίζει έδαφος χρόνο με το χρόνο κι αποκτά φανατικούς οπαδούς. Όλο και περισσότεροι Έλληνες -ειδικά τώρα που οι συνθήκες λόγω πανδημίας ανέδειξαν την ανάγκη- κουβαλούν μαζί τους το σπίτι τους στις διακοπές σαν τις χελωνίτσες! Άλλωστε οι διακοπές με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο είναι ένας ιδιαίτερα διαδεδομένος τρόπος στην υπόλοιπη Ευρώπη εδώ και πολλές δεκαετίες ήδη και πλέον άρχισε να κερδίζει φίλους και στη Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι οι διακοπές με αυτοκινούμενο σπίτι (ή αλλιώς με “camper”) προσφέρουν απόλυτη ελευθερία και μεγάλη αυτονομία μετακινήσεων όσον αφορά στους δυσπρόσιτους προορισμούς που δεν διαθέτουν καλή συγκοινωνιακή σύνδεση με τις μεγάλες μητροπόλεις αλλά και κατάλληλα καταλύματα διαμονής. Επιπλέον συνδυάζει την περιπέτεια με τις πολυήμερες διακοπές για όλη την οικογένεια, και φυσικά προσφέρει όλο αυτό το «πακέτο» σε λογικό κόστος.

Σήμερα πλέον η αγορά ενός camper είναι προσιτή. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από την πολυτέλεια και τις ανέσεις που θέλει κάποιος να διαθέτει, γιατί υπάρχουν και campers που σε πολυτέλεια ξεπερνάνε τις σουίτες πεντάστερων ξενοδοχείων με την αντίστοιχη βέβαια επιβάρυνση. Έτσι το κόστος του να αγοράσει κάποιος ένα αυτοκινούμενο σπιτάκι με όλα τα «κομφόρ» -που λένε και στο χωριό μου- μπορεί να ξεκινάει από τα 15000 ευρώ για ένα καλοδιατηρημένο μεταχειρισμένο και να φτάνει μέχρι μερικά εκατομμύρια ευρώ για την κατηγορία των υπερπολυτελών αυτοκινούμενων. Περί ορέξεως και βαλαντίου… κολοκυθόπιτα!

Μπορεί αρχικά να σας φαίνεται ακριβή μια τέτοια επιλογή, αλλά σκεφτείτε ότι αν έχετε οικογένεια που θέλει να κάνετε αρκετές μέρες διακοπών το χρόνο, η απόσβεση θα γίνει το πολύ μέσα σε μια πενταετία. Οι τιμές απόκτησης είναι ελαφρώς τσιμπημένες, καθώς πλέον για το ελληνικό κράτος τα camper θεωρούνται ως Ι.Χ. αυτοκίνητα και υπόκεινται σε αντίστοιχες δασμολογικές κλάσεις, όπως και τα κλασικά αυτοκίνητα. Αυτό μπορεί μεν να αυξάνει την τιμή κτήσης, αλλά σας προσφέρει και τη δυνατότητα να μπορείτε να το σταθμεύσετε οπουδήποτε μπορεί να σταθμεύσει ένα αυτοκίνητο και να παραμείνετε σε αυτό χωρίς βέβαια να στρώσετε τέντες, καρέκλες και λοιπές εξαρτήσεις γύρω του. Τώρα, αν δεν διαθέτετε τόσο χρόνο για διακοπές, υπάρχει και η εναλλακτική λύση της ενοικίασης σε αρκετά προσιτές τιμές.

Για τους λάτρεις των road trips που τα ταξίδια και οι διακοπές είναι τρόπος ζωής, η ευελιξία που προσφέρει ένα camper στο να «φορτώνεις» και να φεύγεις ανά πάσα στιγμή, είναι μοναδικό πλεονέκτημα. Βέβαια σε όλα τα πράγματα υπάρχουν τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα, μερικά από τα οποία παραθέτω στη συνέχεια.

Στα (+) συγκαταλέγω:

  • Οι επιβάτες μπορούν να μετακινούνται και να έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδίου στο εσωτερικό του camper.
  • Η δυνατότητα μετακίνησης και διαμονής μίας πολυμελούς οικογένειας με πολύ οικονομικό τρόπο.
  • Η τάχιστη απόσβεση της επένδυσης για αυτούς που έχουν την δυνατότητα πολυήμερων διακοπών.
  • Εύκολες μετακινήσεις όποια ώρα θέλει κανείς με μεγάλη αυτονομία και ευελιξία.
  • Μπορείς να ταξιδέψεις όλο το χρόνο χωρίς περιορισμούς, χωρίς ανάγκη κρατήσεων και με ευελιξία στις ημερομηνίες αναχώρησης και επιστροφής.

Στα (-) συγκαταλέγω:

  • Το υψηλό κόστος αγοράς και συντήρησης για κάποιον που δεν το χρησιμοποιεί τακτικά, το οποίο όμως λύνεται με την δυνατότητα ενοικίασης.
  • Η Ελλάδα δεν έχει πολλές υποδομές για την εξυπηρέτηση και υποστήριξη τέτοιων οχημάτων, καθώς υπολείπεται σχετικού δικτύου συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη.
  • Τα ναύλα μετακίνησης με πλοίο είναι ιδιαίτερα υψηλά για τέτοια οχήματα, οπότε και καθιστούν ασύμφορη την τακτική μετάβαση στη νησιωτική Ελλάδα.

Για όποιον ενδιαφέρεται, η μοναδική εταιρία που ενοικιάζει αυτοκινούμενα σπιτάκια στη Β. Ελλάδα είναι:

Με προσοχή στο δρόμο και καλές διαδρομές!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΣΑΣ

Πείτε μας τη γνώμη σας
12Τέλειο3Καλό0Αστείο1Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.