Διατροφική νοημοσύνη… διαθέτουμε;!

Θα το εξηγήσω απλά, γιατί έχω διαπιστώσει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταναλώνουμε τροφές έχοντας πλήρη επίγνωση του τι μας προσφέρουν αυτές ή πώς ενδεχομένως βλάπτουν τον οργανισμό μας. Συνοπτικά διατροφική νοημοσύνη σημαίνει να επιλέγουμε να τρώμε «έξυπνα»!

Αυτό είναι φυσικά κάτι στο οποίο εκπαιδεύεσαι είτε από τη βρεφική ηλικία, είτε μεταγενέστερα στη ζωή σου. Αφενός για να υιοθετήσεις έναν υγιεινό τρόπο διατροφικής συμπεριφοράς, αφετέρου για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά είτε προληπτικά είτε και κατόπιν της εμφάνισής τους τυχόν διατροφικές διαταραχές. Είναι ίσως η καταλληλότερη μορφή πρόληψης για την προστασία της υγείας μας από τη βουλιμία, την πολυφαγία, την παχυσαρκία, κλπ.

Κατά την προσωπική μου γνώμη όσο πιο νωρίς αρχίζει ο άνθρωπος ως παιδί να τρέφεται συνειδητά σωστά, τόσο καλύτερα για τον ίδιο στην πορεία της ζωής του. Ωστόσο, επειδή δεν είχαν όλοι την τύχη να ανατραφούν από νήπια στο κατάλληλο περιβάλλον μου θα τους μυήσει στην υγιεινή διατροφή, αυτό δεν σημαίνει ότι έχασαν την ευκαιρία τους και πως δεν υπάρχει τρόπος να «επανακαταρτιστούν» σε αυτό. Όλα άλλωστε είναι θέμα θέλησης και προσαρμοστικότητας στη ζωή για να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Οι επιστήμονες λοιπόν μας πληροφορούν ότι υπάρχει ο λεγόμενος Δείκτης Διατροφικής Νοημοσύνης και φυσικά είναι μετρήσιμος σε κάθε άνθρωπο, γιατί αποτυπώνει και υπολογίζει:

  • Τις δεξιότητες και τις ικανότητες κάθε ανθρώπου ως προς το πώς διαχειρίζεται την τροφή στην καθημερινότητά του.
  • Σε ποιο βαθμό κάθε άνθρωπος την τροποποιεί είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο ανάλογα με την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται εκείνη την συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του.
  • Την ικανότητα του ανθρώπου να εκδηλώνει σωστές διατροφικές συνήθειες διατροφής ακόμη κι έπειτα από αρκετά χρόνια από την επανεκπαίδευσή του. Δηλαδή αν ο υγιεινός τρόπος διατροφής που έμαθε του έγινε στην πράξη τρόπος ζωής.

Όλοι μας αγαπούμε την καλή ζωή και το να αντισταθούμε σε ένα καλομαγειρεμένο και δελεαστικό οπτικά λουκούλλειο γεύμα είναι αρκετά οδυνηρό. Ωστόσο δεν χρειάζεται να μάθουμε να ζούμε με στερήσεις. Αυτό που θα μας κάνει καλό τόσο βιολογικά όσο και ψυχολογικά είναι να μάθουμε να τρώμε σωστά κι έξυπνα, ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε όλες τις τροφές εξίσου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΣΑΣ

 

Πηγή

Διατροφική Νοημοσύνη, Ευάγγελος Ζουμπανέας

Πείτε μας τη γνώμη σας
7Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.