Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Η αναπτυξιακή προοπτική της ΕΕ

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, σύμφωνα με σχετική πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μετά το ακρωτηριαστικό σοκ στις τιμές της ενέργειας του περασμένου έτους που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών, διασφαλίζοντας παράλληλα την περεταίρω οικονομική αλλά και την πράσινη ανάπτυξή της μεσοπρόθεσμα.

Οι νέες προκλήσεις του υψηλότερου και πιο ασταθούς ενεργειακού κόστους και οι μεταβολές στην προσφορά και ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και στις εμπορικές σχέσεις διαταράσσουν τις παραγωγικές δομές. Έρχονται να προστεθούν αθροιστικά σε ήδη γνωστούς επιβαρυντικούς της ανάπτυξης παράγοντες, όπως η γήρανση του πληθυσμού και οι περιορισμοί στην προσφορά εργασίας, που παρεμπόδιζαν ανέκαθεν την αναπτυξιακή προοπτική της γηραιάς ηπείρου.

Η οικονομική δραστηριότητα αλλά και ο πληθωρισμός άρχισαν να μειώνονται ως αποτέλεσμα της επίδρασης της νομισματικής πολιτικής, της σταδιακής κατάργησης των κραδασμών της προσφοράς και της πτώσης των τιμών της ενέργειας. Η σταδιακή μείωση του πληθωρισμού προσφέρει κάποια ανακούφιση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ωστόσο η διαρκής αύξηση των μισθών θα μπορούσε να καθυστερήσει την επίτευξη σταθερότητας στις τιμές έως το 2025. Τυχόν αποτυχία απομείωσης του πληθωρισμού όμως, θα διακινδυνεύσει πρόσθετη ζημιά στην ανάπτυξη σε έναν κόσμο που εκτίθεται σε διαρθρωτικούς κραδασμούς και στην αναπόφευκτη κλιματική αλλαγή.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλη την Ευρώπη έχουν αυστηροποιήσει σημαντικά τις νομισματικές τους πολιτικές και οι κυβερνήσεις περιορίζουν τη δημοσιονομική στήριξη.

Όλοι αυτοί οι παγκόσμιοι «μη ούριοι άνεμοι» επιβαρύνουν τα μακροχρόνια προβλήματα στην παραγωγικότητα και τη δυσκολία ενοποίησης των ευρωπαϊκών κρατών. Και φαίνεται πως η πρόβλεψη για την ανάπτυξη είναι ένας συνδυασμός αντίθετων δυνάμεων — αυστηρότερες μακροοικονομικές πολιτικές και αύξηση των εισοδημάτων, ενώ παράλληλα προβλέπεται ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 1,3% το 2023, αλλά θα βελτιωθεί στο 1,5% το 2024.

Για να ενισχυθεί επομένως η αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης προς μία ισχυρή και πράσινη οικονομία, τα κράτη-μέλη πρέπει να άρουν τα εμπόδια στον οικονομικό δυναμισμό και να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους. Αυτό θα ενισχύσει περεταίρω τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις συνθήκες και επενδύσεις.

Η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με διεθνείς εταίρους θα τοποθετήσει την Ευρώπη ως ηγέτη στην κλιματική μετάβαση και θα στηρίξει την οικονομική σταθερότητα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Μπορείτε να διαβάσετε την πρωτότυπη έκδοση της μελέτης από τον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.imf.org/en/Publications/REO/EU/Issues/2023/10/13/regional-economic-outlook-for-europe-october-2023?cid=sm-com-fb-AM2023-REOEUREA2023002&fbclid=IwAR3RTtnNqmfsMi5TBMP_09s9oqOLTG2a0Iz7W0PauD9pkgf7JJLJUgmPCbQ

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

 

Πηγή

https://www.facebook.com/photo?fbid=735186485318810&set=a.222830736554390

Πείτε μας τη γνώμη σας
8Τέλειο1Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.