Δυσπεψία: Πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό.

Η δυσπεψία είναι ένα ακαθόριστο αίσθημα κοιλιακής δυσφορίας, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από ερυγές, αίσθημα πληρότητας, ναυτία και εμετό ή και σε σπανιότερες περιπτώσεις από καρδιαλγία και δυσκινησία εντέρου.

Πρόκειται για ένα συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, το οποίο εκδηλώνεται μετά από κάποιο γεύμα, προκαλώντας δυσκολία στη χώνεψη.  Μπορεί να πυροδοτηθεί από συγκεκριμένα τρόφιμα, καθώς και από την κατανάλωση αλκοολούχων ή ανθρακούχων ποτών. Μπορεί επίσης να προκληθεί εάν το άτομο τρώει γρήγορα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα πικάντικα, τα πλούσια σε ίνες και τα λιπαρά φαγητά, καθώς και η πολύ καφεΐνη επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι πολλές φορές δεν υπάρχει οργανική βλάβη στο στομάχι που να εξηγεί τη δυσπεψία. Δηλαδή αν υποβληθεί κάποιος με δυσπεψία σε γαστροσκόπηση, το στομάχι συχνά δείχνει απολύτως φυσιολογικό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί το άγχος ή η κατάθλιψη να προκαλούν συμπτώματα δυσπεψίας, ενώ άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι:

– Το έλκος στομάχου και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπου το όξινο περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί προς τον οισοφάγο και προκαλεί χαρακτηριστικό οπισθοστερνικό καυστικό πόνο.
– Προβλήματα στη χοληδόχο κύστη, όπως πέτρες στη χολή, που μπορεί κάποιες φορές να προκαλούν φουσκώματα και πόνο, κυρίως μετά από λιπαρό φαγητό.
– Η λοίμωξη στο στομάχι από ένα μικρόβιο που λέγεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
– Η λήψη φαρμάκων όπως τα αντιφλεγμονώδη λόγω αρθρίτιδας.
– Κάποιος όγκος, όπως ο καρκίνος στομάχου (πιο σπάνιο φαινόμενο).
– Η νόσος του Crohn.

Πότε είναι ανησυχητική η δυσπεψία

Συνήθως δε χρειάζονται ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση διότι τις πιο πολλές φορές δεν πρόκειται για δυσπεψία που προκύπτει ως αποτέλεσμα κάποιου υποκείμενου προβλήματος.

Ο ειδικός μπορεί να κρίνει αν χρειάζεται γαστροσκόπηση, κυρίως αν υπάρχουν κάποια ανησυχητικά σημάδια: αν δηλαδή εμφανίζεται δυσπεψία σε κάποιον για πρώτη φορά και είναι άνω των 50 ετών, έχει χάσει ανεξήγητα βάρος, έχει δυσκολία στην κατάποση, αναιμία, πολλούς εμετούς, ξαφνικό και οξύ κοιλιακό άλγος, κιτρινισμένο δέρμα και μάτια (ίκτερος), μαύρα κόπρανα ή πιάνει κάποια μάζα στο στομάχι του κ.α.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της δυσπεψίας γίνεται με τη χορήγηση φαρμάκων εφόσον το κρίνει ο γιατρός, ωστόσο σε γενικές γραμμές συστήνεται η οικιακή περίθαλψη. Αν δηλαδή κάποιος εμφανίζει δυσπεψία θα πρέπει να επιτρέπει αρκετό χρόνο για τα γεύματα, να μασάει προσεκτικά και καλά το φαγητό, καθώς και να αποφεύγει ανησυχίες (π.χ. διαμάχες με άλλους) κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή την άσκηση αμέσως μετά. Όσον αφορά το στρες, ένα ήρεμο περιβάλλον και ξεκούραση μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφισή της.

Δρ. Άγγελος Κλείτσας.

Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος.

Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο: https://yourdoc.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%85%cf%87%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%cf%85%cf%83%cf%80%ce%b5%cf%88%ce%af%ce%b1/?fbclid=IwAR1UqX-lmHUkW3mNF5shfmuW6qGHCUs64sqMPHpkA8pb-_d6ksmHdF1CUZc

Πείτε μας τη γνώμη σας
2Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.