Εκεί, όπου οι έμφυλες διακρίσεις ανθίζουν

Σε μια κοινωνία που μεγαλώνει τα παιδιά και τα…κορίτσια ως διαφορετικές οντότητες, ας μην κάνουμε τους έκπληκτους, όταν διάσημα κατακάθια προχωράνε σε δημοσιοποίηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Ποιο είναι όμως το εντυπωσιακό σε αυτή την περίπτωση; Όταν είναι διάσημος ή ότι κάνει τηλεόραση; Μα, η τηλεόραση προβάλλει κυρίως λανθασμένα πρότυπα.

Μιλάμε για μια μπερδεμένη κοινωνία, που «δέχεται» τις έμφυλες διακρίσεις και δεν αντιδράει. Η κοινωνία που μεγαλώνει τα αγόρια με διαφορετικό τρόπο από τα κορίτσια, που στέλνει τα παιδιά της στο σχολείο για να διαβάσουν βιβλία γεμάτα με στερεοτυπικές εικόνες. Εικόνες, οι οποίες προσδίδουν στη γυναίκα ένα συγκεκριμένο ρόλο. Το ρόλο της συζύγου, της μητέρας, που οφείλει να φροντίζει το σπίτι, τα παιδιά και τον…άντρα της. Μιλάμε για την κοινωνία που θεωρεί ντροπή -ακόμη και σήμερα- να έχει μια γυναίκα έντονη σεξουαλική ζωή, αλλά μαγκιά αν την έχει ένας άνδρας.

Πάνω σε αυτές τις βάσεις μπορεί ο κάθε κοινωνικά αμόρφωτος να εκβιάσει οποιαδήποτε, γιατί πολύ απλά ξέρει την απήχηση που θα έχει η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων μια ανυποψίαστης γυναίκας.

Η ελληνική κοινωνία του 2021 θέλει την ισότητα των δύο φύλων, αλλά τι κάνει γι’ αυτήν; Πώς «εκπαιδεύει» τα παιδιά της; Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύ κι αν θέλουμε να ψάξουμε τη λύση, θα πρέπει τα παιδιά του σήμερα να κατανοήσουν την αξία της ισότητας, ώστε μελλοντικά να την εφαρμόσουν. Σε διαφορετική περίπτωση, η ανοχή σε περιστατικά σωματικής και ψυχολογικής βίας θα συνεχιστεί από τους φαινομενικά ισχυρούς.

Ταυτόχρονα, να μην λησμονούμε πως μέχρι πριν μερικά χρόνια υπήρχαν άνθρωποι συγκεκριμένων πολιτικών ιδεολογιών εντός της Βουλής, οι οποίοι έλεγαν ευθαρσώς πως οι γυναίκες βουλευτές ψηφίζουν νομοσχέδιο για την ισότητα των φύλων γιατί «τόσο τους κόβει».

Ας είμαστε ειλικρινείς, το σοκαριστικό της υπόθεσης για την ευρέα μάζα είναι πως ο θύτης είναι διάσημος. Δεν υπήρξε η ίδια ευαισθησία, σε περιπτώσεις σαν της 22χρονης Λίνας Κοεμτζή, την οποία εκβίαζαν πως θα δημοσιοποιήσουν προσωπικά βίντεο και φωτογραφίες. Η καφρίλα, η κακία και η δήθεν εξυπνάδα κάποιων οδηγήσαν τη νεαρή φοιτήτρια στην αυτοκτονία.

Σε αυτή την κοινωνία μεγαλώσαμε, σε αυτή ζούμε και μέσα σε αυτή πρέπει να ανεχτούμε την ηλιθιότητα και την υποκρισία.

Πείτε μας τη γνώμη σας
9Τέλειο4Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό1Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.