Ενεργειακή κατολίσθηση τιμών χωρίς αντίκρισμα!!!

Την κατιούσα έχουν πάρει οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Σήμερα η μέση τιμή της μεγαβατώρας στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα επταμήνου και διαμορφώθηκε στα 132,48 Ευρώ (τιμή χονδρικής). Η πτώση της τάξεως του 35% περίπου σε σχέση με χθες, οφείλεται στην ενισχυμένη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, καθώς ήλιος και νοτιάδες έδωσαν το πάνω χέρι στις ΑΠΕ με ποσοστό κοντά στο 52% του ενεργειακού μας μείγματος. Οι εισαγωγές ρεύματος κατέχουν περίπου το 25%  και το ακριβό φυσικό αέριο που από πράσινη ενέργεια έγινε μαύρη κατράμι, περίπου στο 10%. Το υπόλοιπο ποσοστό που απομένει κατέχουν οι καταϊδρωμένοι κακοί λιγνίτες, που δε λένε να πάρουν μπρος.

Είδατε αποκλιμάκωση?

Οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο εδώ και πολύ καιρό παρουσιάζουν μια πτωτική πορεία. Εκτός του ηλεκτρικού και το φυσικό αέριο έχει κατέλθει στα 55 Ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, στο χρηματιστήριο TTF.  Το βλέπει όμως άμεσα ο καταναλωτής στους λογαριασμούς του? Η απάντηση είναι μάλλον πως ΌΧΙ. Δυστυχώς παρόλο που η τιμολόγηση στην Μπανανία γίνεται με τις τιμές του προηγούμενου μήνα, κατά ένα μαγικό και παράξενο τρόπο, η πτώση αυτή δεν φαίνεται να περνάει με τον ίδιο ρυθμό στον καταναλωτή. Η πτωτική τροχιά στην  χονδρεμπορική είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη με αυτή που θα εμφανιστεί τελικά στους λογαριασμούς του τελικού καταναλωτή τον επόμενο μήνα, με τους καταναλωτές (όσοι δεν έχουν υποστεί ακόμη εγκεφαλικό!) να προσπαθούν να λύσουν μια πολυωνυμική εξίσωση που μάλλον μοιάζει αδύνατη. Εκτός των άλλων οι πάροχοι παρουσιάζουν ολοένα και πιο καινοτόμες μεθόδους τιμολόγησης, που ακόμα και ορκωτός λογιστής με διδακτορικό μάλλον θα δυσκολευτεί να καταλάβει  το πώς προέκυψε το τελικό αποτέλεσμα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΣΑΣ

Πείτε μας τη γνώμη σας
9Τέλειο1Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.