Εργαζόμενοι στον τουρισμό… ούτε για δείγμα!

Μεγάλο πονοκέφαλο έχει δημιουργήσει η πανδημία τα τελευταία χρόνια στον κλάδο του τουρισμού. Στις δυσκολίες που προκάλεσε στις μετακινήσεις των τουριστών από κράτος σε κράτος, έρχεται να προστεθεί και η σοβαρή έλλειψη σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και εστιατορίων στις περιοχές της βαριάς τουριστικής βιομηχανίας, όπως είναι τα νησιά της Σαντορίνης και της Μυκόνου, αδυνατούν πλέον να βρουν το κατάλληλο κι εξειδικευμένο προσωπικό, που να θέλει να εργαστεί στον τουρισμό. Δυστυχώς η πανδημία έχει δημιουργήσει μια ρευστότητα και το εργατικό δυναμικό έχει πλέον στραφεί σε άλλους κλάδους εργασίας, όπου ενδεχομένως να βρουν μία μεγαλύτερη σταθερότητα τόσο στις αποδοχές όσο και στο πρόγραμμα των ημερών απασχόλησης. Πολλοί βέβαια ιδιοκτήτες τουριστικών μονάδων δηλώνουν ότι ζούμε την εποχή της μεγάλης παραίτησης, που οι περισσότεροι επιζητούν τα επιδόματα από την εργασία.

Η αλήθεια βέβαια είναι πάντα κάπου στην μέση μιας και κανείς δεν κάνει λόγο για τις δύσκολες συνθήκες εργασίας αυτών των ανθρώπων και για το γεγονός ότι οι μισθοί έχουν πέσει στο ναδίρ. Έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες κατά καιρούς ανθρώπινων ψυχών που στοιβάζονται σε κοντέινερ για να στεγαστούν σε κάποια έρημη παραλία. Επίσης κανένας δεν κάνει λόγο για το ωράριο εργασίας, που εννοείται πως δεν είναι το παραδοσιακό οκτάωρο. Φυσικά όταν ο κρατικός έλεγχος είναι απών από όλες αυτές τις περιπτώσεις κάκιστων επαγγελματιών του κλάδου, θα δημιουργούνται τέτοιου είδους ζητήματα.

Αν λοιπόν κάποιος φταίει που το εργατικό δυναμικό αποστρέφεται πλέον τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, είναι γιατί κάποιοι από εσάς (όχι όλοι φυσικά) δημιούργησαν συνθήκες εργασίας τύπου «γκούλαγκ» και δεν υπάρχει κάποιος να τους ελέγξει και να επιβάλει τις αντίστοιχες κυρώσεις για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Αν όλοι εσείς θέλετε να πουλάτε τη μερίδα μπριζόλας με 300 ευρώ το πιάτο πακέτο με τη θέα στην Καλντέρα της Σαντορίνης, θα πρέπει να προσφέρετε και καλύτερες συνθήκες  εργασίας σε αυτούς που θα ξεσπιτωθούν για να έρθουν και να υποστηρίξουν αυτές τις «παραμυθένιες» διακοπές που θέλετε να προσφέρετε στα τουριστόπουλα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΣΑΣ

Πηγή:

Πείτε μας τη γνώμη σας
6Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.