«Τι λες εκεί, κοπελιά;» θα σκεφτούν όσοι αδιαφορούν πλήρως και δεν την παρακολουθούν καν. «Έχουμε πιο σημαντικά πράγματα και κυρίως προβλήματα να ασχοληθούμε!» «Σεβαστό απολύτως κι έχετε δίκιο», θα απαντήσω, «αλλά πριν μας εξοντώσει ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ η κατήφεια λέω να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία για ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ που μας φτιάχνουν τη διάθεση». Α και να ομολογήσω ότι κάθε χρονιά στήνομαι μπροστά στη τηλεόραση να την παρακολουθήσω μέχρι και την ανακοίνωση του νικητή της βραδιάς… ξενυχτώντας!

Εξηγώ λοιπόν ευθύς αμέσως, γιατί θεωρώ τη φετινή διοργάνωση την πιο ιδιαίτερη όλων… όσων τουλάχιστον έχω προλάβει να δω μέχρι σήμερα! Είναι η μοναδική που διεξήχθη ταυτόχρονα κρατούσης ακόμη της πανδημίας του κορωνοϊού κι ενός πολέμου σε εξέλιξη, που διεξάγεται στην καρδιά της Ευρώπης! Όσοι λοιπόν ανέκαθεν χαρακτήριζαν τον θαυμάσιο αυτό, κατά τη γνώμη μου, διεθνή μουσικό διαγωνισμό ως μία κεκαλυμμένη κοινωνική αν και ολοφάνερα πολιτισμική «αρένα ξεκαθαρίσματος πολιτικών και διπλωματικών λογαριασμών» ενδεχομένων δικαιώθηκαν προφανέστατα. Μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο μία υφέρπουσα υποψία και πνιχτά γελάκια για τα περί «ανταλλαγής ψήφων» των χωρών. Φέτος… ούτε τα προσχήματα… όλα στη φόρα κι εντελώς απροκάλυπτα… το κοινό μίλησε!

Εκτιμώ λοιπόν ότι τα όσα διημείφθησαν, θυμίζουν έντονα και την πραγματικότητα με τα παιδάκια του Δημοτικού που μαλώνουν μεταξύ τους και λύνουν τις διαφορές τους σαν μία μικρογραφία της ενήλικης κοινωνίας μας φωνάζοντας «Φύγε από δω! Δεν σε παίζουμε πια! Κακό παιδάκι! Τα χάλασες όλα!»:

  • Συμμετοχή της Ρωσίας (που ευθύνεται για τον πόλεμο) ΔΕΝ υπήρξε.
  • Η Αγγλία (που έκανε πρόσφατα Euro-exit… Brexit) έχασε τη νίκη μέσα από τα χέρια τερματίζοντας 2η. (Πάλι καλά να λένε… Πέρυσι, αν δεν με απατά η μνήμη μου, δεν πήρε ούτε έναν βαθμό!)
  • Κέρδισε η Ουκρανία (που ταλανίζεται στη δίνη του πολέμου).
  • Να γράψω κι άλλα…;!

Μου άρεσε επίσης πολύ και το γεγονός ότι ορισμένα τραγούδια μπορεί μεν να μην είχαν την καταπληκτικότερη μελωδία ή σκηνική παρουσία, ήταν ωστόσο κομμάτια «διαμαρτυρίας» για διάφορα κοινωνικά θέματα. Διαμόρφωσαν το περιεχόμενο των στίχων τους έτσι ώστε να αναδείξουν μουσικά κι ανάλαφρα περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά κοινωνικά ζητήματα που δεν συζητιούνται ανοιχτά δημόσια και θεωρούνταν «ταμπού» ανέκαθεν. Σας παραπέμπω ενδεικτικά στα τραγούδια των Ολλανδίας, Σερβίας, Ισλανδίας, Αυστραλίας, Ελβετίας που θεωρώ ότι αξίζουν να τα ακούσετε προσεκτικά και να αναζητήσετε λίγες πληροφορίες για το νόημα των στίχων τους.

Funs ή όχι του Διαγωνισμού, αν τον παρακολουθήσατε, ελπίζω να περάσατε καλά, όπως κι εγώ, και να το επαναλάβετε στο μέλλον!

Άλλωστε η Μουσική εξημερώνει τα ήθη!!!

 

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

Πείτε μας τη γνώμη σας
3Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό1Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.