Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η κρίση για το… «Χέρι του Θεού».

Ως γνωστόν ο Ντιέγκο Μαραντόνα απέκτησε το εμβληματικό για τα ποδοσφαιρικά δρώμενα προσωνύμιο «το Χέρι του Θεού», αφότου σημείωσε ένα γκολ με το χέρι του στους προημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 εναντίον της Αγγλίας σε μια από τις πιο επίμαχες στιγμές στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Οι κληρονόμοι του θρύλου του Αργεντίνικου ποδοσφαίρου κέρδισαν τον δικαστικό αγώνα σχετικά με το εμπορικό σήμα DIEGO MARADONA, που κατοχυρώθηκε για λογαριασμό του στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO). Σύμφωνα με την αντίστοιχη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε, η χρήση του ονόματος του αείμνηστου αστέρα του ποδοσφαίρου ως εμπορικά εκμεταλλεύσιμου σήματος, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία και μέρος της κληρονομιάς που άφησε πίσω του.

Για την ιστορία της υπόθεσης ο δημοφιλής «Ντιεγκίτο», ο οποίος πέθανε στα 60 του έτη το Νοέμβριο του 2020, είχε καταχωρίσει από το 2008 με τη βοήθεια του τότε δικηγόρου του το όνομά του ως εμπορικό σήμα, ώστε να λανσάρει σταδιακά διάφορα είδη ένδυσης και υπόδησης καθώς και υπηρεσίες φιλοξενίας και πληροφορικής. Στη συνέχεια όμως και μάλιστα πολύ λίγο μετά το θάνατό του –μόλις τον Ιανουάριο του 2021- ο πρώην δικηγόρος του νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986, Ματίας Μόρλα, υπέβαλε αίτηση ώστε να μεταβιβαστεί αυτό το εμπορικό σήμα σε μια εταιρεία με την επωνυμία Sattvica, που στο μεταξύ είχε δημιουργήσει ο ίδιος!

Ωστόσο, όταν τελικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κλήθηκε να κρίνει την υπόθεση, με σχετική απόφαση που εξέδωσε, ορίζει συγκεκριμένα ότι απορρίπτει το αίτημα του δικηγόρου, γιατί «τα έγγραφα που προσκόμισε η εν λόγω εταιρεία δεν δικαιολογούν επισήμως εκχώρηση του σήματος υπέρ της βάσει σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών (Sattvica και Maradona). Επιπλέον, καθώς ο Μαραντόνα είχε πεθάνει πριν υποβληθεί το αίτημα για εγγραφή της μεταγραφής, η Σάτβιτσα δεν μπόρεσε να διορθώσει τις παρατυπίες που διαπιστώθηκαν».

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

 

Πηγή

https://www.politico.eu/article/eu-hand-of-god-rule-diego-armando-maradona-heirs-win-trademark-battle-former-football-stars-ex-lawyer/?utm_source=Facebook&utm_medium=social&fbclid=IwAR0sDdo5rDdYkQ3aS7EQvodAG9oAFRg-7W-lh2c5dKKTvAHwBkXOAlhYviQ

https://curia.europa.eu/juris/documents.jsf?num=T-299/22

Πείτε μας τη γνώμη σας
6Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.