Σύμφωνα με έρευνες σε Γαλλία, Ελλάδα, Φινλανδία, Πορτογαλία αλλά και πανευρωπαϊκά έχουμε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη από έλλειψη γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Γιατρό ψάχνουμε και γιατρό δεν βρίσκουμε λέμε, όπως συγκλίνουν απογοητευτικά όλες αυτές οι επίσημες έρευνες στο πόρισμα τους. Ομοίως διαπίστωσα και προσωπικά στην πράξη, όταν μου συνέβη κάτι έκτακτο κι έψαχνα επί ώρες εξειδικευμένη δομή ιατρικής φροντίδας για να εξυπηρετηθώ άμεσα, επειδή πονούσα. Σε 4 τηλεφώνησα μέχρι να λάβω θετική απάντηση από την τελευταία.

Απ’ ότι φαίνεται το συγκεκριμένο επάγγελμα εκτός από διαχρονικά παραδοσιακή και κλασσική επιλογή επαγγελματικής αποκατάστασης, φαίνεται τελικά πως εξακολουθεί και στην πραγματικότητα να παραμένει σε υψηλή ζήτηση, γιατί υπάρχει ουσιαστική ανάγκη γιατρών και στην πράξη. Ίσως μάλιστα στη συνείδηση της ελληνικής και όχι μόνο κοινωνίας να συνδυάζει την καλή επαγγελματική αποκατάσταση με την κοινωνική καταξίωση και το υψηλό εισόδημα, ωστόσο αυτό αφορά σε ένα μικρό ποσοστό του συνόλου του ιατρικού κόσμου, ενώ η απαιτητική καθημερινότητα και η μέτρια προς κακή ποιότητα ζωής του μέσου σύγχρονου γιατρού μάλλον αποθαρρύνει και διαψεύδει τέτοιου είδους μεγαλεπήβολες προσδοκίες.

Γεγονός σοβαρό παραμένει ότι χρειαζόμαστε γιατρούς κάθε ειδικότητας, γενικής ιατρικής και πιο εξειδικευμένους. Από τη μία πλευρά δεν υπάρχουν αρκετοί που να έχουν σπουδάσει Ιατρική σε ικανοποιητική αναλογία με τον ευρωπαϊκό πληθυσμό. Από την άλλη πλευρά ακόμη και από τους ήδη υπάρχοντες επαγγελματίες του κλάδου, αφενός χρειαζόμαστε όλο και περισσότερους εξειδικευμένους και ποιοτικά καταρτισμένους σε πολλά διαφορετικά πεδία, αφετέρου υπάρχει ελλιπέστατη στελέχωση των περισσότερων μονάδων παροχής υγείας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ανά τη Γηραιά Ήπειρο! Και δεν μιλάμε μόνο για τίποτα αραιοκατοικημένα ξερονήσια της άγονης γραμμής ή τίποτα παραμεθόριες περιοχές της ηπειρωτικής Ευρώπης που είναι «ξεχασμένες από το Θεό». Μιλάμε για σοβαρή υποστελέχωση κι έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού ακόμη και στις μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις.

Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα σε επίπεδο κινήτρων προς τους υποψήφιους γιατρούς, γιατί διαφορετικά το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης προδιαγράφεται ζοφερό.

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

Πηγή

https://www.politico.eu/article/france-doctors-europe-too-far-too-old-too-few/

Πείτε μας τη γνώμη σας
3Τέλειο2Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.