Τη δραστηριοποίηση κάποιου ως ελεύθερου επαγγελματία θα έπρεπε να την επιλέγει κάποιος απολύτως συνειδητά, κι όχι ως λύση ανάγκης. Είναι λάθος το κίνητρο να καταφεύγει κανείς σε αυτήν λόγω ανεργίας. Πρέπει να είναι ένα αληθινό όραμα ζωής για το οποίο θα κληθεί να αγωνιστεί ανελέητα. Για όποιον λόγο κι αν έθεσε έναν τέτοιο στόχο στον εαυτό του. Για προσωπική οικονομική ευμάρεια; Για να «διασφαλίσει» το επαγγελματικό και οικονομικό μέλλον της επόμενης γενιάς; Για να αφήσει πίσω του ένα πολύ καλό όνομα;

Πρέπει κανείς να αναλογίζεται πρώτα πρώτα αν τον παίρνει να το τολμήσει και κυρίως να ξεβολευτεί. Γιατί η επιχειρηματικότητα είναι μία ολόκληρη φιλοσοφία, κουλτούρα και τρόπος σκέψης και δραστηριοποίησης, που εκδηλώνεται σε κάθε έκφανση και πτυχή της ζωής σου. Για αυτό αν δεν την κατέχεις πραγματικά, αν δεν την κυνηγάς κι αν δεν την καλλιεργείς διαρκώς, δεν θα «φτουρήσει» το όποιο επιχειρηματικό σου εγχείρημα.

Όπως συμβαίνει με κάθε στόχο μας, πρέπει να είσαι απόλυτα παθιασμένος με αυτό που επιδιώκεις να κάνεις. Γιατί για να επιτύχεις τους επιχειρηματικούς σου στόχους, θα κληθείς να κάνεις θυσίες που δεν φαντάζεσαι, όχι μόνο όταν πρωτοξεκινάς, αλλά καθ’ όλη την πορεία σου. Το θέμα είναι πόσο πολύ το θέλεις και μέχρι ποιο σημείο είσαι ικανός να φτάσεις για να κατακτήσεις τα όνειρά σου μέσα στο ρευστό και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της ελεύθερης οικονομίας.

Επομένως δεν κάνουν τα ράσα τον παππά… Βάλαμε ένα σινιέ κοστουμάκι και παπούτσια, πήραμε ανάλογο υπεροπτικό ύφος και ακριβά αξεσουάρ (αυτοκίνητο, χαρτοφύλακα, κινητό, ρολόι) και αυτοχριστήκαμε επιχειρηματίες. Και αυτά χρειάζονται μεν. Όλα όμως στην κατάλληλη ώρα και στιγμή.

Αλλά πριν βγεις να μιλήσεις περήφανα και κορδωτά στο ευρύ κοινό για το επιχειρηματικό πόνημά σου, απαιτούνται ώρες δουλειάς και θυσιών, επίμονων κι επίπονων διαπραγματεύσεων, επίτευξης συνεργασιών, αντιμετώπισης επειγουσών και πρωτόγνωρων καταστάσεων αυτοσχεδιάζοντας έτσι όπως δεν το έχεις ξανακάνει ποτέ, ικανότητα αυτοκριτικής, ενεργητικής ακρόασης των πελατών σου κι εποικοδομητικής αξιοποίησης της κριτικής τους χωρίς όμως να χάνεις την αυτοπεποίθηση, το στόχο και την καθαρότητα της σκέψης και της κρίσης σου. Όλα αυτά κι άλλα πολλά απαιτούνται για να καταλήξεις κάποτε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι η παραγωγή ωφέλιμου έργου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΣΑΣ

Πείτε μας τη γνώμη σας
4Τέλειο1Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.