Γιώργος Χότζογλου: Η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει τους εποχικούς εργαζομένους

Στην εκπομπή στη Φωλιά του Νίκου με τον Νίκο Τζαντζαρά, στον City of Primo 106,1, φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Χότζογλου. Ο κ. Χότζογλου τόνισε πως η εργοδοτική αυθαιρεσία δεν έχει προηγούμενο, ενώ εξέφρασε την ανάγκη στήριξης των εποχιακών εργαζομένων τους μήνες του χρόνου εκτός τουριστικής περιόδου.

Παρά τους όρους αμοιβής και εργασίας αλλά και τις υποχρεωτικές από το Υπουργείο Εργασίας συμβάσεις, παρατηρείται μεγάλη εργοδοτική αυθαιρεσία και καταστρατήγηση της νομοθεσίας. Πολλοί εργαζόμενοι στράφηκαν σε άλλους κλάδους προκειμένου να επιβιώσουν.

Οι χειμερινοί μήνες είναι εξαιρετικά δύσκολοι καθώς το ταμείο ανεργίας καλύπτει μόνο τρεις μήνες, και δεν υπάρχει εισόδημα, μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο.Ο κ. Χότζογλου έθιξε και την ανεπάρκεια ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και την έλλειψη κινήτρων για την προσέλκυση εργαζομένων. Διαφορετικά, οι κενές θέσεις εργασίας στους κλάδους θα πολλαπλασιαστούν

Η φετινή χρονιά αναμένεται εξαιρετικά προσοδοφόρα για τους ξενοδόχους και τους εστιάτορες, με μεγάλες αυξήσεις στον τζίρο σε σχέση με το 2021. Για τους εργαζομένους δεν είναι ανάλογα καλή η κατάσταση. Οι μισθοί αυτή τη στιγμή είναι 10% χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους του 2012, ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Σχετικά με τις παραβάσεις, πληροφορίες υπάρχουν από  τα πρωτοβάθμια σωματεία και φυσικά από καταγγελίες εργαζομένων. Καταγγελίες έρχονται κυρίως από τα νησιά, Αιγαίου και Ιονίου, δεν λείπουν όμως αντίστοιχες και από τη Χαλκιδική.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Χότζογλου:

 

Πείτε μας τη γνώμη σας
1Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.