«Πάμε κι όπου βγει»

Ακούστηκε από τον ασύρματο και το τρένο ξεκίνησε…

Έχει πλέον πάψει να μου κάνει εντύπωση αυτή η φράση. Άλλωστε σαν χώρα μια ζωή είμαστε του «πάμε κι όπου βγει», άλλοτε με θετική έκβαση κι άλλες φορές καταλήγοντας σε ανείπωτη τραγωδία, σαν τη σημερινή.

Από το ξημέρωμα που έμαθα για το τραγικό γεγονός, μου τριβέλιζε το μυαλό η σκέψη πόσο τρισκατάρατο είναι πια εκείνο το μέρος των Τεμπών. Μέσα σε μια ακτίνα λίγων χιλιομέτρων τόσες απανωτές τραγωδίες και μάλιστα με πρωταγωνιστές νέα παιδιά που χάνουν την ζωή τους άδοξα, γιατί κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Πόση φρίκη μπορεί να ζήσει κάποιος σε εκείνη την περιοχή? Οκτώβρης του 99, 6 φίλαθλοι του ΠΑΟΚ νεκροί σχεδόν στην ίδια ευθεία με το σημερινό. Απρίλης του 03,  21 μαθητές λίγο παραπέρα και ακριβώς 20 χρόνια μετά 40 φεύγα και ποιος ξέρει πόσοι ακόμη, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

12 ολόκληρα λεπτά η ανευθυνότητα κάποιων έστειλε σε πορεία προς το θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους. Σα να έβαζαν μια Ferrari στον κατσικόδρομο και της έστελναν τηλεγραφήματα για τυχόν εμπόδια που θα βρει. Ποιο θα έφτανε άραγε πρώτο? Το τηλεγράφημα ή ο θάνατος?

Τίποτα δεν δούλεψε! Από το τηλέφωνο μέχρι τα συστήματα ασφαλείας! Τίποτα απολύτως! Σε ένα δίκτυο σχεδιασμένο επί Τρικούπη έβαλαν τα υποτιθέμενα σύγχρονα κι αναβαθμισμένα τρένα χωρίς καμία δικλείδα ασφάλειας για τους επιβάτες.

Εδώ και μέρες «βαρούν οι καμπάνες» για το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Πέραν των εργαζομένων που προειδοποιούσαν για ενδεχόμενο ατύχημα λόγω της έλλειψης συστημάτων ασφαλείας, και η ίδια η Κομισιόν στις 15 Φλεβάρη παρέπεμψε την χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί δεν ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της για αναβάθμιση των υποδομών του σιδηροδρόμου, ούτως ώστε να υπάρξει ενοποίηση με τους αντίστοιχους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.

Τελικά μάλλον δεν είναι καταραμένο το μέρος, αλλά εμείς που αφήσαμε τόσα χρόνια να μας κυβερνά το απόλυτο τίποτα, παρατημένοι στην τύχη μας και στον αυτόματο πιλότο, που βρίσκεται μονίμως αυτή η χώρα.

Τι ποιο φρικιαστικό μπορούμε να ζήσουμε ακόμη?

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΣΑΣ

 

1η Μαρτίου 2023 – Κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους

Σε ένδειξη σεβασμού προς τις οικογένειες των θυμάτων, που έχασαν τους συγγενείς τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, εκφράζουμε τα θερμότατα συλλυπητήρια εκ μέρους όλων μας για την τραγική απώλειά τους.

 

Η ομάδα του Gnomes.gr

Πείτε μας τη γνώμη σας
7Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow2Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.