Η καθιστική ζωή είναι το «νέο τσιγάρο» της εποχής μας

Η καρέκλα σήμερα έχει γίνει για πολλούς αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Οι «καθιστοί εργαζόμενοι» έχουν γίνει πλειονότητα, ενώ καθιστικές έγιναν και οι περισσότερες δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο: η ανάγνωση βιβλίων, το σινεμά, η τηλεόραση, το διαδίκτυο, ο υπολογιστής, τα βιντεοπαιχνίδια κ.ά.

Τα στοιχεία αυτά επισημαίνουν πρόσφατες έρευνες, οι οποίες έχουν δείξει ότι περνάμε το 75% του χρόνου μας αδρανείς. Είμαστε καθισμένοι για περίπου 9,5 ώρες την ημέρα σε μια ή περισσότερες καρέκλες.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αλλάζει το σώμα μας αφού κάνει ό,τι μπορεί για να έχουμε το είδος του σώματος που χρειαζόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με τη χρήση, οι μύες μας μπορεί να γίνουν δυνατότεροι ή πιο αδύναμοι, όπως και τα οστά μας να γίνουν πιο λεπτά ή πιο πυκνά. Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί με την καθιστική ζωή που κάνουμε ο πόνος στη μέση θεωρείται παγκοσμίως μία από τις πρώτες αιτίες αναπηρίας.

Μία σχετική μελέτη συνέλλεξε τα δεδομένα από τις συνήθειες περισσότερων από 7.800 γυναικών. Όπως διαπιστώθηκε, εκείνες που κάθονταν 10 ώρες την ημέρα είχαν μικρότερα τελομερή, τα οποία αποτελούν δείκτη της γήρανσης των κυττάρων. Η καθιστική ζωή, όπως ήταν το συμπέρασμα, είχε γεράσει αυτές τις γυναίκες κατά 8 χρόνια.

Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο αντίκτυπος της καθιστικής ζωής. Ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και κάποιοι τύποι καρκίνου συνδέονται με την αδράνεια – και κατ’ επέκταση με την… καρέκλα.

Πώς μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας;

Εάν η δουλειά μας είναι καθιστική είναι σημαντικό να σηκωνόμαστε από την καρέκλα και να περπατούμε στον χώρο για να ξεμουδιάζουμε.

Μπορούμε επίσης να κάνουμε μικρές ασκήσεις, που ανακουφίζουν τη σπονδυλική στήλη από την ακαμψία και την ενδοδισκική πίεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έκταση της μέσης σε όρθια θέση: Ξεκινούμε τοποθετώντας τα χέρια μας χαμηλά στη μέση. Ρίχνουμε αργά το κορμί μας προς τα πίσω, σχηματίζοντας ένα τόξο στη μέση. Μένουμε σε αυτή τη θέση για 3 δευτερόλεπτα και επανερχόμαστε στην αρχική. Η άσκηση αυτή συνίσταται να επαναλαμβάνεται 5 φορές.

Τέλος, στον ελεύθερο χρόνο μας είναι σωστό να ακολουθούμε σωστή διατροφή, να κάνουμε γυμναστική να να φροντίζουμε να χαλαρώνουμε από το στρες.

Δρ. Άγγελος Κλείτσας

Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος.

Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο: https://yourdoc.gr/kathistikh-zwh/

 

Πείτε μας τη γνώμη σας
5Τέλειο2Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.