Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας… ένα χρόνο πριν.

Παραθέτουμε τις συγκεκριμένες δηλώσεις της κ. Σακελλαροπούλου, γιατί παραμένουν ακόμη και σήμερα τόσο επίκαιρες και αποτελούν ακόμη σημαντικούς στόχους προς υλοποίηση για τους Ευρωπαίους Ηγέτες δεδομένων των εξελίξεων στην Γηραιά Ήπειρο.

Έναν περίπου λοιπόν χρόνο πριν…

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απευθύνοντας ομιλία στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη θερινή σύνοδο, τοποθετήθηκε σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε τον δημοκρατικό συμβολισμό της ολομέλειας ως ένα δημόσιο χώρο γέννησης ιδεών, ανάλογο της Αγοράς στην Αρχαία Ελλάδα.

Επεσήμανε ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία αποτελεί μία ευθύτατη και ολομέτωπη επίθεση προς τον Ευρωπαϊκό φιλελεύθερο δημοκρατικό χώρο και τις αξίες που τον διαπνέουν.

Επαίνεσε την ομόφωνη απόφαση των μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης να θέσουν εκτός την Ρωσία και χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως ένα δυνατό μήνυμα ενότητας εκ μέρους των μελών του.

Επιπλέον υπερθεμάτισε της πρότασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης να ιδρυθεί ένα διεθνές δικαστήριο που θα κληθεί να διερευνήσει διεξοδικά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εις βάρος της Ουκρανίας, τονίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την περιοχή της Μαριούπολης, όπου η Ελληνική Κοινότητα απαριθμεί πάνω από 100.000 μέλη και έχει ενεργή παρουσία αιώνων στην περιοχή.

Τέλος επέστησε την προσοχή επί του θέματος ότι η Ουκρανική κρίση δεν πρέπει με τίποτα να επιβραδύνει την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την υλοποίηση της «πράσινης μετάβασης». Ειδικότερα ανέφερε ότι οι πολιτικές της καθαρής και βιώσιμης ανάπτυξης εγγυώνται όχι μόνο τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας, αλλά επίσης και την άυλη διάσταση της καθημερινής μας ζωής, ουσιαστικά τον τρόπο ζωής του πολιτισμού μας.

Προσωπικά εκτιμώ ότι έχουμε ακόμη αρκετή δουλειά μπροστά μας για να υλοποιηθούν ικανοποιητικά αυτοί οι τόσο σημαντικοί διαχρονικοί στόχοι…

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

 

ΠΗΓΗ

https://www.coe.int/en/web/portal/-/greek-president-calls-for-a-strengthened-council-of-europe-to-face-russian-aggression-and-other-challenges

Πείτε μας τη γνώμη σας
4Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.