Η Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου μιλά για την κοινωνική πολιτική στην μετά την πανδημία εποχή.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της η κ. Μιχαηλίδου εξηγεί ότι με τα κονδύλια που θα αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρηματοδοτηθούν νέα, ωφέλιμα μέτρα στήριξης και κοινωνικής πολιτικής στην μετά τον κορωνοϊό εποχή. Τα χρήματα αυτά θα διοχετευθούν κατάλληλα για να υλοποιηθούν άμεσα -αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2021- νέες δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης, πιστοποίησης και απασχόλησης για τη στήριξη άνεργων μέχρι σήμερα πολιτών. Στόχος είναι οι ωφελούμενοι να επανενταχθούν γρηγορότερα κι ευκολότερα στην αγορά εργασίας και κατά συνέπεια στην κοινωνία. Αυτά τα προγράμματα αποτελούν την υλοποίηση του τρίτου πυλώνα στήριξης των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με τον πρώτο να αφορά στην εισοδηματική ενίσχυσή τους και τον δεύτερο να αφορά στις συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές υλικών και τροφίμων προς αυτούς.

Επίσης η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει ότι τα κονδύλια του Ταμείου θα προστεθούν στις ήδη προσαυξημένες προβλεπόμενες δαπάνες κοινωνικής πολιτικής του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 συγκριτικά με το 2020. Αθροιστικά τα χρήματα αυτά έχει δρομολογηθεί να αυξήσουν όλα τα προνοιακά επιδόματα που προορίζονται για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες δικαιούχων συμπολιτών μας, και φυσικά να υλοποιηθεί ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσα από την ψηφιοποίηση κι ενοποίηση όλων των συστημάτων παροχής κοινωνικών επιδομάτων.

Τέλος αναφέρθηκε στην πρόβλεψη δράσεων καταπολέμησης της αστεγίας μέσα από το Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία». Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα στους άστεγους πολίτες να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία, εφόσον θα χρηματοδοτηθεί ο μισθός τους, θα επιδοτηθεί το ενοίκιό τους και θα καλυφθούν οι δαπάνες οικοσκευής και λοιπές λειτουργικές ανάγκες ενός νοικοκυριού για 24 μήνες. Εναλλακτικά θα χορηγηθούν επιδοτήσεις για τη δημιουργία νέας επιχείρησης, θα καλυφθεί το κόστος επαγγελματικής κατάρτισης και απόκτησης νέων δεξιοτήτων, θα μοριοδοτηθεί η συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, θα καλυφθούν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης κι εργασιακής συμβουλευτικής μέσω ΟΑΕΔ, ενώ θα υποστηριχθεί οικονομικά και ένταξη των ενδιαφερόμενων σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

Πηγές

https://www.capital.gr/sunenteuxi/3529472/domna-mixailidou-ton-iounio-ta-prota-kondulia-tou-tameiou-anakampsis-gia-tin-koinoniki-politiki

Ποια επιδόματα εφαρμόζονται, τι ισχύει για τις δαπάνες και τι προβλέπεται για τα προγράμματα ανεργίας

Πείτε μας τη γνώμη σας
3Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.