Το ακούμε πολλές φορές, αλλά αρχίζουμε πραγματικά να το κατανοούμε πολύ καλύτερα, κάθε φορά που καλούμαστε οι ίδιοι να λάβουμε αποφάσεις πάνω σε σημαντικά διλήμματα. Όχι φυσικά διλήμματα τύπου αν τελικά θα πιούμε πορτοκαλάδα ή λεμονάδα. Όχι. Αναφέρομαι σε πιο σοβαρά ζητήματα.

Υπάρχουν βέβαια άνθρωποι που γνωρίζουν από πολύ νωρίς στη ζωή τους τι θέλουν να κάνουν. Έχουν σαφείς και ξεκάθαρους στόχους. Ακόμη κι αν δεν ευοδωθεί το αρχικό πλάνο και χρονοδιάγραμμά τους, βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα κι ενεργούν με ευελιξία προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν είτε τη μέθοδο επίτευξης αυτού, είτε να τροποποιήσουν ελαφρώς τον αρχικό στόχο τους προσαρμόζοντάς τον στις τρέχουσες κατά καιρούς συνθήκες.

Υπάρχουν κι άλλοι που λίγο πολύ γνωρίζουν σίγουρα τι ΔΕΝ θέλουν και παράλληλα αναζητούν τι πραγματικά θέλουν από τη ζωή τους… διά της ατόπου απαγωγής. Η τελευταία είναι μία συλλογιστική μέθοδος κατά την οποία αποδεικνύεται η αλήθεια μιας πρότασης με βάση το γεγονός ότι η αντίθετη της είναι ψευδής ή λανθασμένη. Ό,τι λοιπόν είναι «λάθος» με βάση την προσωπική συλλογιστική καθενός μας, το απορρίπτουμε και προχωράμε να αξιολογήσουμε την επόμενη πρόταση, μέχρι να βρούμε αυτό που αληθινά θέλουμε αποκλείοντας ταυτόχρονα πρόσωπα και καταστάσεις από τη ζωή μας, που δεν μας «γεμίζουν». Αυτό μπορεί να αφορά σε πρόσωπα, σε επαγγέλματα, σε συνθήκες διαβίωσης, κλπ.

Ευκαιρίες κάθε είδους υπάρχουν παντού γύρω μας άφθονες. Ακόμη και μέσα από εξαιρετικά δυσμενείς περιστάσεις μπορείς να εντοπίσεις μία πολύ καλή ευκαιρία για οτιδήποτε, που οι τρίτοι δεν την «βλέπουν» ως τέτοια, ακριβώς γιατί δεν έχουμε όλοι τα ίδια ζητούμενα στη ζωή. Εμείς οι ίδιοι είτε τις αρνούμαστε, είτε τις αξιοποιούμε κατάλληλα αυτές τις ευκαιρίες, αναλόγως πάντα του προς ποια κατεύθυνση θέλουμε να κινηθούμε και ποιους στόχους μας εξυπηρετούν.

Θεωρώ συνοψίζοντας ότι πρέπει να λέμε ΟΧΙ άφοβα σε ό,τι δεν μας ικανοποιεί και με αποκλειστικό κριτήριο τα ατομικά μας «θέλω». Η αβεβαιότητα και ο φόβος για το άγνωστο μέλλον δεν θα είναι ποτέ καλοί σύμβουλοι για τις σημαντικές επιλογές μας. Μια τέτοια συμπεριφορά εμπεριέχει φυσικά πολύ υψηλό ρίσκο και θάρρος. Και η ανάληψη τέτοιου ρίσκου είναι μία στάση ζωής που για πολλούς είναι προτιμητέα συγκριτικά με μία «συνταγή» της επιτυχίας.

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

Πείτε μας τη γνώμη σας
4Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.