Ηλικιακός ρατσισμός (Age shaming) – ένα διαχρονικό ταμπού!

Καταθέτοντας την προσωπική μου άποψη χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος σκέφτηκα να καταπιαστώ με αυτό το «δυσάρεστο», «δύσκολο», «λεπτό» θα το χαρακτήριζε κάποιος, ζήτημα. Διαφωνώ κάθετα ως προς τους κρατούντες χαρακτηρισμούς. Υπαρκτό και ουσιαστικό είναι το ζήτημα και δηλητηριάζει τη ζωή μας, κατά τη γνώμη μου, εντελώς ανούσια.

Αναφέρομαι στο ρατσισμό της ηλικίας (age shaming), μία πολύ διαδεδομένη μορφή διάκρισης, υποκατηγορία της οποίας αποτελεί ο ηλικισμός (στα Αγγλικά ageism), και αφορά συγκεκριμένα στις διακρίσεις προς τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Παραδόξως ανάλογες διακρίσεις υφίστανται λόγω του νεαρού της ηλικία τους και τα άτομα νεότερων ηλικιών!!!

Επομένως μας αφορά όλους αδιακρίτως. Το βιώνουν τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άντρες. Ανεξαρτήτως ηλικίας. Σε κάθε πτυχή της κοινωνικής τους ζωής. Από άλλους ανθρώπους, που αγαπούν αυτή τη μορφή shaming για δικούς τους λόγους ο καθένας. Παραθέτω ενδεικτικά ορισμένα απτά παραδείγματα που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς:

  • Στη δημοφιλή εκπομπή «2night show» η νεότατη νυν υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου αφηγείται στον παρουσιαστή Γρηγόρη Αρναούτογλου συνοπτικά: «Καταλαβαίνεις ότι το στερεότυπο είναι βαθιά ριζωμένο σε μια κοινωνία, όταν έρχεται και καλοπροαίρετα. Μπαίνω στο Προεδρικό Μέγαρο να ορκιστώ για υφυπουργός και μου λένε καλοπροαίρετα: “Α όχι από εκεί, από εκεί πάει η κυβέρνηση, οι συνοδοί είναι από την άλλη”».
  • Η δημοφιλής παρουσιάστρια και στιχουργός Ναταλία Γερμανού δήλωσε επίσης συνοπτικά: «Τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια έχω υποστεί bullying για την ηλικία μου, εκτός από το body shaming που έχει να κάνει με το bullying για τον σωματότυπό μου. Ξέρετε πόσες φορές έχω διαβάσει σχόλια τέτοιου τύπου;».

Προσωπικά υποστηρίζω ακράδαντα την άποψη πως η ανάμειξη και συνεργασία ανθρώπων διαφόρων και διαφορετικών ηλικιών στις συνεργασίες ή στις φιλικές σχέσεις και συναναστροφές μπορεί να έχει από πολύ ενδιαφέροντα έως κι εξαιρετικά αποτελέσματα. Θεωρώ εντελώς απαράδεκτες τις διακρίσεις κατά τις οποίες δεν πρέπει να έχεις οποιαδήποτε διαφορετική, εναλλακτική άποψη και οπτική ή απλά μία αντίθετη γνώμη για οποιοδήποτε ζήτημα, με μοναδικό επιχείρημα ότι είσαι

  • είτε πολύ μικρή και κατά την ευρέως διαδεδομένη συνεπαγόμενη προκατάληψη «άπειρη».
  • είτε πολύ μεγάλη και κατά την ευρέως διαδεδομένη συνεπαγόμενη προκατάληψη «ξεπερασμένη».

Ταυτόχρονα, κατά την προσωπική μου κρίση, επισημαίνω και διαχωρίζω τα εξής:

  • Ενώ ενδεχομένως κάτι ανάλογο μπορεί κάλλιστα και πολύ φυσικά να συμβαίνει και στις συντροφικές σχέσεις με σημαντική διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα μέλη του ζευγαριού,
  • Ωστόσο αυτό είναι ένα πραγματικά ιδιαίτερα λεπτό κι άκρως προσωπικό ζήτημα για κάθε άνθρωπο. Για αυτό ακριβώς το λόγο είναι απαράδεκτο να κρίνεις, να παρεμβαίνεις (κοινώς να «ανακατεύεσαι») και να επιδιώκεις έτι περισσότερο να αλλάξεις ή να καταπιέζεις τις όποιες προτιμήσεις κι επιλογές ενός άλλου ανθρώπου με έμμεσους και χειριστικούς τρόπους, επειδή απλά δεν σε εξυπηρετούν τα «θέλω» του για δικούς σου λόγους.

Ας λέμε επιτέλους τα πράγματα με το όνομά τους!

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

Πηγές

Ηλικισμός: Ο ρατσισμός προς την τρίτη ηλικία – γερνάω αλλιώς (gernaoallios.gr)

Η Ναταλία Γερμανού παίζει μπάλα με τις “Γριές”… – Provocateur

Ο ηλικιακός ρατσισμός στην εργασία (epixeiro.gr)

Πείτε μας τη γνώμη σας
6Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow1Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.