Για να το επιτύχουμε αυτό και να ανανεωθούμε, μπορούμε αρχικά να διακοσμήσουμε εναλλακτικά με τα πράγματα που έχουμε ήδη στο σπίτι – είτε αναδιατάσσοντας τα ήδη τοποθετημένα στο χώρο ακόμη και τροποποιώντας τα ελαφρώς διακοσμητικά, είτε αλλάζοντας εντελώς τη χρήση τους με πρωτότυπες ιδέες, είτε χρησιμοποιώντας και αναμειγνύοντάς τα και με τα υπόλοιπα που έχουμε προσωρινά αποθηκευμένα για μία κατάλληλη περίσταση. Χειροποίητα αρωματικά κεριά, φυσικά αρωματικά χώρου, υφάσματα, χαλάκια και μαξιλάρια, διακοσμητικά κάδρα και πίνακες με ιδιαίτερα έργα τέχνης τοποθετημένα σε περίοπτη θέση, φωτιστικά δαπέδου ή επιτραπέζια, φυτά εσωτερικού χώρου, διακοσμητικά αλλά και πολύ χρηστικά ράφια, βάζα με φρέσκα λουλούδια, ένα περιποιημένο, όμορφα διακοσμημένο και καλά οργανωμένο coffee-table, κλπ. μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην ανανέωση της ατμόσφαιρας και της διάθεσής μας προσθέτοντας χρώμα στη ζωή μας!

Μπορείς φυσικά να κάνεις από πολύ οικονομικές μέχρι και ακριβές αγορές νέων διακοσμητικών, αλλά γιατί όχι μέχρι και μία μερική ή και γενική ανακαίνιση του χώρου σου… είτε της κύριας κατοικίας, είτε του εξοχικού σου σπιτιού αναλόγως του χρόνου και των χρημάτων που επιθυμείς να διαθέσεις.

Ανακαίνιση… είναι η λέξη που σηματοδοτεί την αλλαγή και την έλευση του καινούργιου, που με τις κατάλληλες επεμβάσεις μπορεί να σε κάνει να «ερωτευτείς» ξανά το χώρο σου μεταμορφώνοντάς τον, ώστε να καλύψει τις νέες ανάγκες αλλά και να αναδείξει το ιδιαίτερο στυλ της οικογένειάς σου, όπως αυτές αλλάζουν και διαμορφώνονται στο πέρασμα του χρόνου. Τώρα μάλιστα που «βγήκαμε» επιτέλους από το σπίτι και βρισκόμαστε ενόψει του καλοκαιριού σε φάση ημιμόνιμης μετακόμισης στο εξοχικό ή το σπίτι στο χωριό, γιατί πολλοί ακόμη πηγαινοέρχονται λόγω εργασίας στην κύρια κατοικία τους, νιώθουμε την ανάγκη να ασχοληθούμε με το «νέο» σπίτι μας προετοιμάζοντάς το κατάλληλα για το καλοκαίρι, και σίγουρα θέλουμε να βολευτούμε και να «ανέβουμε» ψυχολογικά κατά την εγκατάσταση και διαμονή μας, έτι περισσότερο αν πρόκειται να φιλοξενήσουμε και αγαπημένα πρόσωπα κατά τη διάρκεια των διακοπών μας εκεί. Σύντομα θα συνειδητοποιήσεις πως ένα όμορφο, περιποιημένο κι ανακαινισμένο σπίτι στο βαθμό που μπορεί ο καθένας να το πραγματοποιήσει με μικρότερες ή μεγαλύτερες τροποποιήσεις και κατασκευές, θα επιφέρει στην πράξη θετική αλλαγή στην ψυχολογία των ενοίκων του, μετά από την παρατεταμένη δύσκολη περίοδο του εγκλεισμού που βιώσαμε και κάπως «μπουχτίσαμε» να βλέπουμε τις ίδιες εικόνες γύρω μας και κάπου παρασυνηθίσαμε το περιβάλλον του σπιτιού μας.

Παραθέτω μερικές εξαιρετικές ιδέες από μικρές τροποποιήσεις έως και πολύ μεγάλες κατασκευές που μπορείτε να ζητήσετε από την εταιρεία ανακαίνισης της επιλογής σας να σας φτιάξουν, ώστε αφενός να το ανανεώσετε κι αφετέρου να το κάνετε πιο λειτουργικό, κομψό και λιτό ταυτόχρονα:

  • Να βάψετε ορισμένα ιδιαίτερα σημεία και συγκεκριμένους τοίχους του σπιτιού που βρίσκονται μεν σε κοινή θέα των επισκεπτών σας αλλά υπάρχουν ανεκμετάλλευτα τετραγωνικά μέτρα, με ιδιαίτερα χρώματα π.χ. γωνίες τις οποίες δεν χρησιμοποιείτε για να τοποθετήσετε έπιπλα ή κάποιο φυτό, για να φτιάξετε όμορφους και λιτούς αποθηκευτικούς χώρους, όπως μία walk-in ντουλάπα ή ένα γραφείο που με μία όμορφα διακοσμημένη πόρτα θα κλειδώνει και θα ασφαλίζει όλα σας τα μυστικά μακρυά από τα αδιάκριτα βλέμματα ή να δημιουργήσετε ένα χώρο ανοιχτής αποθήκευσης στον αχρησιμοποίητο συνήθως διάδρομο του χωλ της εισόδου για τα πανωφόρια, τα παπούτσια, τις τσάντες και τα μικροαντικείμενα π.χ. κλειδιά κλπ. που σε καθημερινή βάση θέλετε να τα έχετε πρόχειρα μπαινοβγαίνοντας στο σπίτι βιαστικά!
  • Να αλλάξετε το χρώμα στις πόρτες και στα ήδη υπάρχοντα ντουλάπια του σπιτιού σας βάφοντας τα όλα με ένα νέο χρώμα ή και με διαφορετικά σε συνδυασμούς που θα δημιουργήσουν περισσότερο ενδιαφέρον, αντικαθιστώντας ενδεχομένως και τα πόμολά τους με νέα.
  • Να αντικαταστήσετε τους ηλεκτρικούς διακόπτες του σπιτιού σας με νέους.
  • Να παραγγείλετε επιπρόσθετα ράφια για την κουζίνα, την τραπεζαρία ή ακόμη και το καθιστικό σας κατασκευασμένα σε συνδυασμό από αυθεντικό ξύλο και με σκελετό από μεταλλικούς ανοξείδωτους ή και χάλκινους σωλήνες για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον ο συνδυασμός.
  • Να κάνετε παρεμβάσεις όπως π.χ. να τοποθετήσετε καλύτερης ποιότητας πόρτα ασφαλείας στην κεντρική είσοδο του σπιτιού σας, να κατεδαφίσετε μέρος των εσωτερικών τοίχων για να αλλάξετε τη διαρρύθμιση του σπιτιού με τρόπο που να γίνει πιο λειτουργικός και να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας, να τοποθετήσετε πλήρες ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας και συναγερμού με κάμερες και θυροτηλεόραση, να προχωρήσετε σε ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου σας αλλάζοντας κουφώματα, το σύστημα θέρμανσης-ψύξης και κάνοντας θερμομονώσεις και υγρομονώσεις, όπου αυτό απαιτείται, ακόμη και να τοποθετήσετε κρυφό φωτισμό σε χρηστικά σημεία όπως κάτω ακριβώς από τα ντουλάπια της κουζίνας και κατά μήκος όλου του πάγκου εργασίας της κουζίνας, επίσης στο εσωτερικό της μεγάλης ντουλάπας σας αλλά και για τη δημιουργία χαλαρωτικής ή και ρομαντικής ατμόσφαιρας σε διάφορα κρυφά σημεία του σαλονιού και του υπνοδωματίου σας (π.χ. κατασκευές με στατικά σποτάκια ή εναλλασσόμενης έντασης (ντίμερ) φωτισμού ή πλαίσια κάθε σχήματος με κρυφό φωτισμό). Τέτοιου τύπου δαπάνες θα σας κοστίσουν ενδεχομένως λίγο παραπάνω από τις συνήθεις εργασίες ανακαίνισης του χώρου σας, ωστόσο αποτελούν πραγματική επένδυση, γιατί αναβαθμίζουν τη συνολική εμπορική αξία του ακινήτου σας.

Μία ωραία για την αίσθηση της υφής που αφήνουν, υγιεινή για εσάς αλλά και παράλληλα φιλική προς το περιβάλλον λύση θα ήταν να επιλέξετε και να χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα 100% φυσικά, οικολογικά αλλά και ανακυκλώσιμα υλικά για τα υφάσματα, τα έπιπλα, τις κατασκευές και τα χρώματα για τον ελαιοχρωματισμό του χώρου.

Αφού κατασταλάξετε περίπου σε ποιες αλλαγές θέλετε να κάνετε, προχωρήστε σε μία πολύ καλή έρευνα αγοράς. Ο αρμόδιος τεχνικός σύμβουλος της εκάστοτε εταιρίας παροχής υπηρεσιών ανακαίνισης θα σας επισκεφθεί στο χώρο σας για να μελετήσετε μαζί το πακέτο με τις συγκεκριμένες εργασίες που θέλετε να υλοποιήσετε, και στη συνέχεια θα σας κάνει μία ανταγωνιστική προσφορά για αυτές.

Εμείς σαν δοκιμασμένη λύση με εξαιρετικά αποτελέσματα και στην καλύτερη τιμή της αγοράς σας προτείνουμε:

Καλή επιτυχία και καλές δημιουργικές ανακαινίσεις!

Παναγιώτης Πέτσας

Πείτε μας τη γνώμη σας
6Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.