Κι αν έκανες λάθος… τότε τι;!

Μπορείς πολύ εύκολα να «χαθείς» -με την καλή έννοια πάντα- μέσα σε αυτό τον μαγικό κόσμο της ανάγνωσης και να ανακαλύψεις ότι κι άλλοι «ανισόρροποι» σαν κι εσένα έχουν απορίες και αναζητούν απαντήσεις στα ίδια ερωτήματα που ταλανίζουν κι εσένα. «Κι όταν ανακαλύπτεις πως έκανες λάθος… τι;»

Για το συγκεκριμένο μάλιστα ερώτημα βρήκα μία άκρως ενδιαφέρουσα απάντηση στο πλέον αναπάντεχο βιβλίο. Ένα από αυτά του μπαμπά μου, που έπεσε τυχαία στα χέρια μου, και καθώς είμαι γενικά περίεργη κι εξερευνήτρια, το άνοιξα, άρχισα να διαβάζω περί τίνος πρόκειται και τελικά… εντελώς αναπάντεχα βρήκα μία ικανοποιητική και χρήσιμη απάντηση!

Ο παγκοσμίου φήμης, πολυβραβευμένος κι αείμνηστος Χόκινγκ, που η ζωή του και η συμβολή του στη Φυσική επιστήμη έγιναν ταινία, καταγράφει μέσα στο έργο του «Η θεωρία των πάντων» τα εξής:

«Τι πρέπει να κάνεις, όταν ανακαλύπτεις ότι έκανες ένα τέτοιο λάθος;…

Μερικοί άνθρωποι ποτέ δεν παραδέχονται ότι έκαναν λάθος…

Άλλοι ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα ποτέ δεν υποστήριζαν τη λανθασμένη άποψη ή, αν το έκαναν, ήταν μόνο για να καταδείξουν ότι ήταν ανακόλουθη. Θα μπορούσα να αναφέρω πάμπολλα τέτοια παραδείγματα επί αυτού, αλλά δεν θα το κάνω γιατί κάτι τέτοιο θα με καθιστούσε εξαιρετικά μη δημοφιλή!!!

Μου φαίνεται πολύ καλύτερο… αν παραδεχτείς εγγράφως ότι έκανες λάθος! Ένα εξαιρετικό τέτοιο παράδειγμα ήταν ο Αϊνστάιν, που είπε ότι ένα αξίωμα…  που υιοθέτησε… ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του»!

Τάδε έφη λοιπόν αφενός ο σπουδαίος Χόκινγκ κι έπραξε αφετέρου ο ευφυέστατος Αϊνστάιν. Ποιοι είμαστε λοιπόν όλοι εμείς που κάνουμε πως «τα ξέρουμε όλα»; «Που πάμε; Ωρέ, που πάμε;!» …διαχρονικά ως κοινωνία, που αναρωτιόταν προβληματισμένος με αυτό το πάντα τόσο επίκαιρο ερώτημα κι ο αείμνηστος μέγας κωμικός ηθοποιός Αυλωνίτης.

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

Πηγές

The theory of Everything – the origin and fate of the Universe, Stephen Hawking, Chapter “Does the arrow of time reverse?” Paragraph 4th

Στήβεν Χόκινγκ – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

Πείτε μας τη γνώμη σας
6Τέλειο1Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.