Κώστας Ανδριοσόπουλος: Καταλύτης των εξελίξεων ο Nord Stream

Στην εκπομπή στη φωλιά του Νίκου, με τον Νίκο Τζαντζαρά στον City of Primo 106,1 φιλοξενήθηκε ο καθηγητής χρηματοοικονομικών και ενεργειακής οικονομίας, Κώστας Ανδριοσόπουλος. Ο κ. καθηγητής θεωρεί πως υπάρχει μείζον ζήτημα με την αποκατάσταση ή μη, της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του Nord Stream. Παράλληλα, στη Γηραιά Ήπειρο, δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων στο πολιτικό πεδίο.

Η Ευρώπη έχει καθυστερήσει σε συλλογικό επίπεδο να αντιδράσει. Δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες,οι οποίες θα έπρεπε να γίνουν ίσως και από το 2011, όταν διαφάνηκαν τα πρώτα σημάδια αυτού που βιώνουμε σήμερα. Το κλείσιμο του Nord Stream θα σημάνει μεγάλες απώλειες και για τη Ρωσία.

Όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο κ. καθηγητής εκτιμά πως μια αύξηση όπως αναμένεται, της τάξης του 0,25%, δεν θα λύσει το πρόβλημα. Είναι πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες, που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα κάθε απόφασης.

Οι αναταράξεις στην Ιταλία σαφώς και θα επηρεάσουν την Ευρώπη, κυρίως γιατί ο Μάριο Ντράγκι είναι ένας ικανός συνομιλητής και εκ των ηγετών της Ένωσης. Θα πρόκειται για απώλεια όλων των Ευρωπαίων. Παρά τις αντιξοότητες ωστόσο, η χώρα αναμένεται να ανταπεξέλθει. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια αβεβαιότητα στην Ήπειρο, κάτι που είναι εμφανές τόσο στη Γαλλία, όσο και τη Γερμανία. Σε πολιτικό επίπεδο δεν υπάρχει συνοχή απόψεων, ενώ φαίνεται να απουσιάζει και μια ηγετική μορφή.

Στο εσωτερικό, ο κ. Ανδριοσόπουλος ανέφερε πως έχουν παρθεί αρκετά μέτρα από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού.  Έρχονται δύσκολοι μήνες, αλλά η χώρα θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα τόσο σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού, όσο και τις απαραίτητες επιδοτήσεις στήριξης.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Ανδριοσόπουλου:

 

Πείτε μας τη γνώμη σας
0Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό1Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.