Κωστής Χατζηδάκης: Επίκεινται καινοτόμες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.

Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανακοίνωσε πως ακριβώς θα διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων με νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο προσεχές χρονικό διάστημα. Παρατίθενται συνοπτικά οι μεταρρυθμίσεις που θα επέλθουν:

 

 • Θεσμοθετείται η εξ αποστάσεως απασχόληση μέσω τηλεργασίας, αλλά και το πλαίσιο άσκησης του «δικαιώματος αποσύνδεσης» του υπαλλήλου.
 • Ρυθμίζεται εκ νέου ο χρόνος εργασιακής απασχόλησης με την θέσπιση της δυνατότητας ατομικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας με την ατομική σύμβαση είτε σε επιχειρήσεις που δεν έχουν καμία συνδικαλιστική εκπροσώπηση, είτε σε εκπροσωπούμενες συνδικαλιστικά αλλά κατ’ επιθυμίαν και κατόπιν αιτήματος του ίδιου του εργαζόμενου.
 • Προσδιορίζεται το νέο ύψος των αποζημιώσεων απόλυσης, η διεύρυνση του καταλόγου με τους λόγους για τους οποίους απαγορεύεται απολύτως να γίνει μία απόλυση (Ειδικότερα απαγορεύονται η απόλυση πατέρα που αποκτά παιδί για 6 μήνες από τη γέννησή του, η απόλυση εργαζόμενου σε περίπτωση που αιτηθεί ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ο εργοδότης αρνηθεί, η απόλυση εργαζόμενου που ασκεί το δικαίωμα αποσύνδεσης, εφόσον απασχολείται μέσω τηλεργασίας), αλλά και η εξίσωση του καθεστώτος απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνο των υπαλλήλων που ισοδυναμεί με αποζημίωση με μισθούς έως και 12 μηνών.
 • Αυξάνεται ο χρόνος λήψης αδειών (από 4 έως 6 εβδομάδες το χρόνο κατ’ επιλογήν του εργαζόμενου χωρίς να μειωθούν οι αποδοχές του) και παράλληλα προβλέπεται πλέον άδεια πατρότητας.
 • Θεσμοθετούνται νέες ασφαλιστικές δικλείδες για μεγαλύτερη διαφάνεια του συνδικαλιστικού κινήματος με την πρόβλεψη για υποχρεωτική εγγραφή συνδικαλιστικών κι εργοδοτικών οργανώσεων σε ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο, τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας εξ αποστάσεως ψηφοφορίας στα συνδικάτα και της ελάχιστης εγγυημένης παρεχόμενης υπηρεσίας (33%) προς το κοινό στους κλάδους κοινής ωφέλειας (π.χ. ΜΕΤΡΟ, ΔΕΚΟ, κλπ.) κατά τη διάρκεια μίας απεργίας.
 • Προβλέπεται για πρώτη φορά συνδικαλιστική εκπροσώπηση, υγειονομική περίθαλψη και ασφαλιστική κάλυψη για τους εργαζόμενους σε κλάδους που δεν υπήρχε, όπως οι εργαζόμενοι σε delivery, courier, κλπ.
 • Θεσπίζεται ενιαίο εφεξής κι επαυξημένο καθεστώς υπερωριακής απασχόλησης ομοίως για το βιομηχανικό κλάδο και τον τομέα παροχής υπηρεσιών στις 150 ώρες υπερωριακής απασχόλησης ετησίως κατά το μέγιστο.
 • Εισάγεται ο θεσμός της «ψηφιακής κάρτας εργασίας», του ψηφιακού μηχανισμού με τον οποίο θα συνδέεται ο εργαζόμενος μέσω ηλεκτρονικής συσκευής πρόσβασης στο διαδίκτυο με το σύστημα «Εργάνη ΙΙ» του Υπουργείου, θα καταχωρεί πότε επιλέγει την ατομική διευθέτηση χρόνου εργασίας και τις υπερωρίες που θα κάνει. Έτσι θα καταγράφονται αυτές αυτομάτως ηλεκτρονικά αλλά και ο συνολικός χρόνος απασχόλησής του.
 • Καταργείται η κυριακάτικη αργία για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, οι οποίες θα μπορούν να λειτουργούν κανονικά (π.χ. προμήθεια και διανομή φαρμακευτικού και παραϊατρικού υλικού, λειτουργία αποθηκών, παροχή υπηρεσιών logistics, τηλεφωνικών κέντρων εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών, κλπ.)
 • Ιδρύεται η Επιθεώρηση Εργασίας ως Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή που θα λειτουργεί στα πρότυπα της Α.Α.Δ.Ε. και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
 • Υιοθετείται αυστηρό πλαίσιο προστασίας και τιμωρίας περιστατικών βίας και παρενόχλησης κατά την εργασία, όπου το θιγόμενο πρόσωπο θα προστατεύεται από τυχόν απόλυση, ενώ ο καταγγελόμενος θα φέρει το βάρος απόδειξης πως δεν διέπραξε την καταγγελόμενη ενέργεια.

 

Πηγές

https://www.capital.gr/oikonomia/3544903/-ora-miden-gia-to-neo-ergasiako

https://www.cnn.gr/oikonomia/story/265545/o-xatzidakis-paroysiase-to-nomosxedio-gia-ta-ergasiaka-elegxos-toy-ergodoti-meso-tis-psifiakis-kart

https://www.cnn.gr/oikonomia/story/265552/ergasiako-nomosxedio-aytes-einai-oi-simantikoteres-allages

 

Πείτε μας τη γνώμη σας
4Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.