Μαζικές αγωγές ενάντια στην ρήτρα αναπροσαρμογής.

Επιτέλους ξεκίνησε ένας συντονισμένος αγώνας ενάντια στο «χαράτσι» που προσπαθούν να επιβάλουν οι πάροχοι ενέργειας. Δικαστικά πλέον θα προσπαθήσουν να βάλουν φρένο στις εξοντωτικές και μη διαφανείς αυξήσεις του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, πολίτες και συλλογικές οργανώσεις.

Στις 18 Μαΐου θα εκδικαστεί η πρώτη συλλογική προσφυγή της ΕΚΠΟΙΖΩ κατά παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας μετά από σωρεία καταγγελιών από πολίτες για υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε αγρότης με ρήτρα αναπροσαρμογής 193 χιλιάδων ευρώ, φοιτητική γκαρσονιέρα με λογαριασμό κοντά στα 1500 ευρώ εκ των οποίων τα μισά είναι ρήτρα αναπροσαρμογής.

Οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις προσωρινού χαρακτήρα δικαιώνουν τους πολίτες (μέχρι να οριστικοποιηθεί η νομιμότητα της ρήτρας) και διατάσσουν την μη διακοπή της παροχής ενέργειας σε περίπτωση που καταναλωτής δεν πληρώνει την ρήτρα.

Τη νομιμότητα της ρήτρας αμφισβητεί σύσσωμη και η δικηγορική κοινότητα με αποτέλεσμα η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος  να στραφεί δικαστικά κατά της ρήτρας από τα μέσα Απριλίου.

Στις 18 Μαΐου λοιπόν θα κριθούν πολλά, σε περίπτωση που η απόφαση του δικαστηρίου κρίνει τη μη νομιμότητα της ρήτρας θα ανοίξει ο δρόμος για μαζικές προσφυγές πολιτών που θα διεκδικήσουν την επιστροφή των παρανόμως εισπραχθέντων εφόσον προηγηθεί πρώτα η διαδικασία της αμφισβήτησης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΣΑΣ

Πείτε μας τη γνώμη σας
5Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.