Είναι και οι τελευταίες μέρες νηστείας που διανύουμε κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα ενόψει του Πάσχα απέχοντας από πολλά και διάφορα μη νηστίσιμα φαγητά. Αλλά τι νόημα έχουν όλα αυτά, εάν όλο τον υπόλοιπο χρόνο δεν νηστεύουμε επίσης και από την εμπάθεια, το φθόνο, το κουτσομπολιό, τις δολοπλοκίες, την υπονόμευση, την αλητεία και γενικά όλες αυτές τις «θεάρεστες» συμπεριφορές που μολύνουν την καθημερινότητά μας και των συνανθρώπων μας;

Άντε λοιπόν, έστω και ότι έκανα όλα τα δέοντα, τα καθώς πρέπει, τα θεοσεβούμενα, κι εκπλήρωσα όλα τα επιφανειακά καθήκοντά μου ως αξιότιμο μέλος του κοινωνικού συνόλου. Και από τη μαυρίλα της ψυχής μας πώς (και πότε επιτέλους θα προσθέσω) θα νηστέψουμε, αγαπητοί μου; Κι αυτό συνιστώ κατά βάση να το συλλογιστούμε πάρα πολύ καλά αυτές τις άγιες μέρες. Πόσο σκοτάδι έχουμε «φάει» κι πόσο κακό έχουμε «μαγειρέψει» όλο το προηγούμενο διάστημα πριν και από αυτό το Πάσχα;

Και ποια μπορεί να είναι η λύση; Μα φυσικά η αμεσότητα στην επικοινωνία, τα ξεκάθαρα και σταράτα λόγια. Ναι, ακριβώς. Αναφέρομαι στην επικοινωνία… αυτή την τόσο καθόλου δεδομένη και καθόλου αυτονόητη άγνωστή μας λέξη. «Δεν σπάει, δεν χαλάει, είναι Μακίτα» που έλεγε και μία παλιά διαφήμιση!

Πες στον άνθρωπο δίπλα σου (αν φυσικά έχεις να κάνεις με ένα ανθρώπινο και νοήμον όν, γιατί αν όχι, πάω πάσο) αυτό που σε ενοχλεί, που σε ζορίζει, που σε πείραξε ή αυτό που θες επιτέλους να ξεκαθαρίσεις ευθέως και λύσε το πρόβλημα που έχεις δημιουργήσει και διογκώσει χωρίς λόγο μια και καλή, για να ανακτήσετε όλοι σας τη χαμένη ηρεμία σας. Άσε τα «γύρω-γύρω», τα «σου ‘πα-μου πες», τους μεσάζοντες, που αρκετοί από αυτούς ενδεχομένως εξυπηρετούν άλλα δικά τους «σκοτεινά» συμφέροντα, και δεν φροντίζουν να νηστέψουν από το δηλητήριο της κατάμαυρης ψυχής τους ανακατεύοντας τον κοσμάκη για τη διεστραμμένη προσωπική τους ικανοποίηση κι ευχαρίστηση.

Να, προσωπικά από κάτι τέτοια ανακατωσούρικα σκηνικά και κακίες λέω να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να νηστεύουμε εις το εξής. Αναμενόμενες κι αποδεκτές εκ των προτέρων και οι αντιδράσεις τύπου “Πσσσσς! Κάτι μας είπες τώρα! Μας κούφανες! Έκανες πολύ για να τα σκεφτείς αυτά;»

Ωστόσο θέτω ευθέως το ερώτημα «Συμφωνείτε; Ναι ή ου;!»

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

Πείτε μας τη γνώμη σας
3Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.