Ναύαρχος Τσαϊλάς: η Τουρκία παραμένει σημαντικός παίχτης

Στην εκπομπή στη φωλιά του Νίκου με τον Νίκο Τζαντζαρά στον City of Primo 106,1, φιλοξενήθηκε ο Υποναύαρχος εν αποστρατεία Δημήτρης Τσαϊλάς. Ο Ναύαρχος εκτίμησε πως η σημερινή πολιτική κατάσταση στην Τουρκία έχει οδηγήσει σε όξυνση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, θεωρεί πως υπήρξε μια ισορροπημένη στάση των ΗΠΑ απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία, ωστόσο κάθε συμπέρασμα αυτή την εποχή είναι παρακινδυνευμένο.

Οι συσχετισμοί Ελλάδας Τουρκίας στο παρόν έχουν γείρει προς όφελος μας, με την ενίσχυση στην άμυνα αλλά και τις τελευταίες αμυντικές συμμαχίες που σύνηψε η χώρα. Στο στρατιωτικό σκέλος, η υπεροχή στον αέρα είναι δεδομένη λόγω των Rafale, και της αναβάθμισης των Viper.Ο Ναύαρχος τόνισε σε αυτό το σημείο πως ο πιο σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος είναι η πολιτική  βούληση.

Για τις πληροφορίες περί προσάρτησης των Κατεχομένων από την Τουρκία στις 20 Ιουλίου, σχολίασε ο κ. Τσαϊλάς, πως η Τουρκία προσπαθεί να διευρύνει την επιρροή της, αντιστρέφοντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, καθώς ο πόλεμος δεν είναι επιλογή για την ίδια. Μπορεί το ΝΑΤΟ να μην επιθυμεί νέα μέτωπα, αλλά το Σύμφωνο δε μπορεί να αποβάλει κανένα μέλος της Συμμαχίας. Η όποια αποχώρηση μπορεί μόνο να είναι αυτόβουλη. Από την ελληνική πλευρά η απάντηση θα είναι οι ρηματικές διακοινώσεις και η απαίτηση επιβολής κυρώσεων. Παρόλα αυτά, ο Ναύαρχος εκτιμά πως το σενάριο αυτό δεν θα γίνει πραγματικότητα.

Στο διεθνές στερέωμα η Τουρκία έχει αναβαθμίσει τη διπλωματική της θέση, ταυτόχρονα όμως έχει πολλές <<καυτές πατάτες>> στα χέρια της, με αφορμή κυρίως το ρωσο-ουκρανικό. Οι κινήσεις του Τούρκου Προέδρου δεν αποσκοπούν μόνο στο εσωτερικό, αλλά άπτονται ταυτόχρονα των τουρκικών επιδιώξεων, οι οποίες; αναπτύσσονται στο τρίπτυχο Παν-τουρκισμός, Παν-ισλαμισμός, Νεο-οθωμανισμός. Στο πλαίσιο αυτό, ένας πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι όχι μόνο πιθανός αλλά και ενδεχόμενος. Η γείτων αναζητά χώρο και την ίδια στιγμή αναβάθμιση της διεθνούς της θέσης και κύρους. Ενθαρρύνεται μάλιστα ιστορικά από την επίδειξη ουδέτερης στάσης, όπως η τωρινή πολλών Ευρωπαϊκών χωρών

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Τσαϊλά:

Πείτε μας τη γνώμη σας
5Τέλειο2Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.