Ο τουρισμός μετά την καραντίνα

Ο τουρισμός αποτελεί κατά γενική ομολογία, την κινητήριο δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Αποτελεί έναν από τους κύριους εργοδότες της χώρας, αν όχι τον κυριότερο, και αποφέρει σημαντικά έσοδα στον εθνικό προϋπολογισμό.  Η βιομηχανία τουρισμού έφτασε να έχει άμεση συμβολή στο 20,8% του ΑΕΠ και το 21,7% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα το 2019. Την χρονιά εκείνη, την τελευταία προ πανδημίας, έφθασαν στην Ελλάδα 31,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Το 2020 αντίθετα, είχαμε μείωση της τάξης του 76,5%. Οι αφίξεις ανήλθαν σε μόλις 7.406.000. Οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 76,2%. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της γενικής πτωτικής πορείας, να αναφερθεί ότι το 2020 η Ισπανία υποδέχθηκε 19 εκατομμύρια τουρίστες, νούμερο το οποίο είχε να καταγραφεί από το 1969. Παράλληλα, οι εισπράξεις έπεσαν από τα 91,1 δισ, στα 19,7.

Η πανδημία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα για ολόκληρο τον κόσμο, και ασκεί μεγάλη πίεση στην τουριστική βιομηχανία σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη. Στην προσπάθεια να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της διασφάλισης της υγείας και της επαναλειτουργίας της οικονομίας, ο τουρισμός βρίσκεται κάπου στη μέση στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες πριν την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου, και η αίσθηση που πλανάται είναι αυτή μιας αβεβαιότητας. Η πληρότητα φτάνει στο 5-10% για το φετινό καλοκαίρι, με τις προκρατήσεις να είναι πρακτικά μηδενικές. Οι διαφορετικές “ταχύτητες” εμβολιασμού, κυρίως σε χώρες τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού δημιουργεί ένα θολό τοπίο. Οι ασάφειες ακόμα ως προς τις συμφωνίες με άλλες χώρες αλλά και το ενδεχόμενο -ή όχι- διαβατηρίου εμβολιασμού, δεν βοηθούν. Πολλές ελπίδες εναποτίθενται στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Ο φόβος και η αβεβαιότητα στον κλάδο του τουρισμού, επηρεάζει φυσικά και τους επαγγελματίες του κλάδου αλλά και τους εργαζομένους σε αυτόν, και δημιουργούν νέες δυναμικές στο πεδίο των απολαβών και των εργασιακών σχέσεων. Ο τουρισμός βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Πρέπει να στηριχθεί κατάλληλα από τους αρμόδιους πρωτίστως, προκειμένου να αντέξει στην παρούσα φάση, και να ανακάμψει στο μέλλον, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, σε ένα περιβάλλον εύθραυστο, όπως αυτό της ελληνικής οικονομίας σε καιρό πανδημίας αλλά το κυριότερο μετά από αυτή.

Πείτε μας τη γνώμη σας
4Τέλειο2Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.