Δυστυχώς  τόσο  η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση -πέρα από τις πρόωρες απώλειες ανθρώπων- αξιολογούν το αποτύπωμα που αφήνει πίσω της η πανδημία σε ψυχολογικό και οικονομικό επίπεδο. Το πόσο ζοφερό είναι το κλίμα, αποτυπώνεται στα ποσοστά της ύφεσης που σε ευρωπαϊκό επίπεδο άγγιξαν το υψηλό νούμερο του 6,3%, γεγονός άκρως ανησυχητικό.

Στην χώρα μας ειδικά οι επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, που επακολούθησε της παρατεταμένης οικονομικής δυσπραγίας από την κρίση του 2008, άρχισαν να είναι ορατές αμέσως μετά τη διακοπή της επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης. Καθημερινό είναι πλέον το φαινόμενο πολλές από τις εγχώριες επιχειρήσεις -κυρίως στον κλάδο της εστίασης- να κλείνουν η μία μετά την άλλη, με αποτέλεσμα πέραν των θέσεων εργασίας να χάνεται και η ελπίδα για ένα καλύτερο «αύριο».

Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη, ζωτικής σημασίας θα έλεγα, να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα ένα «ανάχωμα», ούτως ώστε να μην ξαναζήσουμε τα σκηνικά του παρελθόντος με την οικονομική καταστροφή της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Πρέπει πάση θυσία να εκμεταλλευτούμε κάθε οικονομικό πόρο, κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που προσφέρεται, και να το αξιοποιήσουμε προς την ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας. Κυρίως στα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρομαι, γιατί οι Ελληνικές τράπεζες «κωφεύουν»!

Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου ανάκαμψης κι ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα αυτό, που εγκρίθηκε ήδη από πέρυσι, έχει ως σκοπό τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για ποικίλες επενδύσεις και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν στις εθνικές οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές προκλήσεις των καιρών, και να ισχυροποιηθούν απέναντι σε ανάλογες, μελλοντικές απειλές.

Το Ταμείο όρισε πέντε βασικές κατηγορίες ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες είναι:

  • Επενδύσεις που στοχεύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.
  • Επενδύσεις που στοχεύουν στη στήριξη της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα.
  • Επενδύσεις για πράσινη μετάβαση π.χ. σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον χρησιμοποιούμενες μορφές ενέργειας και στην ανακύκλωση υλικών.
  • Επενδύσεις που αποσκοπούν στη μεγαλύτερη εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μέσω των εξαγωγών.
  • Επενδύσεις για την πραγματοποίηση συγχωνεύσεων κι εξαγορών επιχειρήσεων με στόχο τη μεγέθυνση και την ισχυροποίησή τους.

Η χώρα μας, που κατά βάση στηρίζει την οικονομική της ανάπτυξη στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, πρέπει να εκμεταλλευθεί στο έπακρο αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο. Γιατί ίσως είναι και το τελευταίο που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ν’ αναπτυχθούν. Γι’ αυτόν λοιπόν το λόγο δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, και πρέπει να υπάρξει σωστή κι έγκαιρη ενημέρωση των δικαιούχων, ώστε να απορροφηθεί το 100% της χρηματοδότησης από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Έτσι θα επιτευχθεί ενδεχομένως επιτέλους η πολυπόθητη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας υιοθετώντας πλέον ένα καινοτόμο κι ανθεκτικό παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, που θα στοχεύει στην αειφορία των επιχειρήσεων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΣΑΣ

Πείτε μας τη γνώμη σας
3Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό1Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.