«Πήγα σε μάγισσες, σε χαρτορίχτρες…»

Και ποιος από εμάς δεν θέλει να μάθει πράγματα για το μέλλον του;! Δεν έχει σημασία πόσα και ποια και για πόσο άμεσα ή μακροπρόθεσμα ενδιαφερόμαστε να μάθουμε. Όλοι μας λίγο πολύ όλο και κάτι θέλουμε να μάθουμε.

Για αυτό βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα όσα θέλησε να μοιραστεί δημόσια το έτος 2021 για το μέλλον της ανθρωπότητας κατά τη γνώμη του ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Chen Qiufan. Είναι βραβευμένος συγγραφέας, μεταφραστής και επιμελητής κειμένων κι επιλέχθηκε ως Ηγέτης του Πολιτισμού από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2019.

Λέει λοιπόν πως δεν φοβάται ένα δυστοπικό μέλλον μετά την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας. Αντίθετα πιστεύει ότι οι εξελίξεις στον τομέα αυτό της επιστήμης θα κάνουν τη ζωή όλων μας καλύτερη, πιο υγιή και ασφαλή. Μας ξεναγεί λοιπόν μέσα από τη δική του οπτική για μία βελτιωμένη ποιότητα ζωής στα επόμενα 20 χρόνια τεχνητής νοημοσύνης και μοιράζεται μαζί μας μερικές εκπληκτικές προβλέψεις για τις εξελίξεις στην τεχνολογία, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μας περιμένουν.

«Για κάθε μέλλον που θέλουμε να δημιουργήσουμε, πρέπει πρώτα να μάθουμε να το φανταζόμαστε» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Παρακολουθώντας με μεγάλο ενδιαφέρον όσα περιγράφει, δεν σας κρύβω ότι μου πέρασαν οι εξής σκέψεις από τα μυαλό. Καταρχήν η φαντασία του, έτσι όπως ξεδιπλώνεται μέσα από την αφήγηση των προβλέψεών του, μόνο ασυλλόγιστα καλπάζουσα δεν είναι. Πλούσια μπορεί όντως να χαρακτηριστεί, ωστόσο όσα περιγράφει γλαφυρά, θα μπορούσαν να είναι καταστάσεις πέρα από ένα ακόμη δικό του σενάριο μιας μελλοντικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν κομμάτια του ρεαλιστικού σεναρίου της καθημερινότητας όλων μας, όπως αυτή ίσως να διαμορφωθεί στο εγγύς ή στο μακρινό μέλλον.

Κι επειδή δεν θέλω να σας το χαλάσω με μία πρόχειρη συνοπτική περιγραφή των σκέψεών του, θα προτιμήσω να σας παροτρύνω να παρακολουθήσετε μόνοι σας όσα λέει, και να τα αξιολογήσετε κατά την κρίση σας.

Πιστεύετε πως όλα αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει σταδιακά να υλοποιούνται ή θα παραμείνουν στη σφαίρα της φαντασίας;!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την αφήγησή του από τον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.ted.com/talks/chen_qiufan_a_sci_fi_vision_of_life_in_2041

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

Πείτε μας τη γνώμη σας
5Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.