Αγαπητοί φίλοι δανειολήπτες σας έχω άσχημα μαντάτα. Η πολυαγαπημένη μας Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε για άλλη μια φορά σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου δανεισμού κατά 0,5%, μήπως και μπορέσει έτσι να τιθασεύσει το θηρίο του πληθωρισμού, που δημιούργησαν όλα τα λαμπρά μυαλά της Ευρώπης με τους χειρισμούς τους σε Ουκρανικό, πανδημία και παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Επίσης  η επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ προεξόφλησε ότι  θα υπάρξουν κι άλλες αυξήσεις μέσα στο 2023, μιας και ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και πρέπει να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Βαριά η επίδραση στην τσέπη…

Δυστυχώς η επίδραση των πέντε απανωτών αυξήσεων του βασικού επιτοκίου θα είναι πολύ βαριά στην τσέπη του δανειολήπτη. Με μετριοπαθείς εκτιμήσεις η αύξηση των δόσεων ενός εξυπηρετούμενου δανείου θα είναι από 200 έως και 500 ευρώ ανά μήνα σε σχέση πάντα με τα αρχικά μηδενικά επιτόκια που είχε η ΕΚΤ. Δηλαδή ο κάθε δανειολήπτης θα πληρώνει χοντρικά 2 επιπλέον δόσεις δανείου τον χρόνο σε σχέση με αυτές που πλήρωνε πέρσι.

Προστασία για τους ευάλωτους

Είναι αυτό που λένε, το άλλο το ανέκδοτο το ξέρετε? Ε μα φυσικά!!! Για το κράτος ευάλωτοι είναι μόνο τριάντα χιλιάδες δανειολήπτες και τα κριτήρια θα είναι εξωπραγματικά, σχεδόν στα όρια της λιμοκτονίας. Και μη φανταστείτε ότι το κράτος θα χώσει το χέρι στην τσέπη για να το επιδοτήσει. Όοοοχι χρυσέ μου άνθρωπε!!! Έκανε ένα θεσπέσιο deal με τις τράπεζες να επιδοτήσουν τρόπον τινά το επιτόκιο κατά 50 % οι ίδιες. Βασικά όχι οι ίδιες, εσύ καλέ μου νομοταγή και καλοπληρωτή πολίτη αυτής της  χώρας θα το πληρώσεις και αυτό. Όπως άλλωστε πλήρωσες και τις διασώσεις των τραπεζών, όπως πλήρωσες τα κόκκινα δάνεια των μπαταχτσήδων που διεγράφησαν μονοκονδυλιά, όπως πλήρωσες και την κουρά των ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου, γιατί σε βάφτισαν επενδυτή.

Νέα γενιά κόκκινων δανείων προ των πυλών

Δεν έχει κανένα νόημα να κράζω άλλο για το ποιος τελικά πληρώνει το «μάρμαρο» σε τέτοιες καταστάσεις. Είναι ευκόλως εννοούμενο πλέον ότι οι έντιμοι καλοπληρωτές βάζουν γερά πάντα το χέρι στην τσέπη. Το θέμα όμως είναι ότι με τον πληθωρισμό σε τόσο υψηλά επίπεδα και το ενεργειακό κόστος σε επίπεδα χάους, οι επερχόμενες αυξήσεις δανείων θα δημιουργήσουν ένα ακόμα κύμα νεόπτωχων, που θα πάψουν πλέον να εξυπηρετούν τα δάνεια, και ο φαύλος κύκλος να ξεκινάει απ’ την αρχή!!!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΣΑΣ

Πείτε μας τη γνώμη σας
6Τέλειο2Καλό0Αστείο0Wow1Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.