Οικονομικός Συντάκτης Αλέξανδρος Κλώσσας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να παίξει ομαδικά

Στην εκπομπή στη φωλιά του Νίκου, με τον Νίκο Τζαντζαρά στον City of Primo 106,1, φιλοξενήθηκε ο οικονομικός συντάκτης Αλέξανδρος Κλώσσας. Ο κ. Κλώσσας εκτιμά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση άργησε να αντιδράσει στην κρίση που έχει προκληθεί, όπως και σε κάθε άλλη στο παρελθόν, ενώ με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποδείχθηκε πως η Ένωση δε μπορεί ή δε θέλει να λάβει κοινές αποφάσεις, ούτε καν για την ίδια την οικονομία.

Η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε σήμερα δεν είναι κάτι πρωτοφανές, και δεν αποτελεί την πιο σοβαρή. Η ποιοτική διαφορά είναι ότι μαστίζει την Ευρώπη, η οποία βίωσε μια υπερδεκαετή κρίση και την πανδημία, η οποία προκάλεσε την πλήρη αναστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα, κάτι που δε συνέβη ούτε στον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κρίση δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο, αλλά εδώ και πολύ καιρό ο Βλαντίμιρ Πούτιν πίεζε με σειρά κινήσεων την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άργησε να αντιδράσει όπως και σε κάθε κρίση στο παρελθόν. Η Ένωση αρνείται να λειτουργήσει γρήγορα, θεσμικά και κυρίως ομαδικά. Δεν υπάρχει κοινή πολιτική και διπλωματία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέδειξε πως δεν υπάρχει ούτε κοινή οικονομική πολιτική. Οι ηγέτες κυρίως του Ευρωπαϊκού Βορρά αρέσκονται να λειτουργούν προτεσταντικά και τιμωρητικά, προτρέποντας ουσιαστικά το κάθε κράτος να αντιμετωπίσει μόνο του την  κατάσταση. Η Γερμανία δοκιμάζεται ιδιαίτερα, αλλά  αυτό το λόμπι των σκληρών αποφάσεων θα υιοθετήσει ακόμα πιο άτεγκτη στάση. Η κοινωνική πολιτική θα αποτελέσει παρελθόν, ιδιαίτερα στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το χρέος τους.

Σήμερα ξυπνούν και πάλι οι εφιάλτες των μνημονίων. Συνειδητοποιούμε πως τα τελευταία δέκα χρόνια των σκληρών πολιτικών λιτότητας, δεν λύσαμε κανένα από τα προβλήματα που ανέκυψαν. Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στην ίδια κατάσταση με αυτή του 2008. Η χώρα δεν αντέδρασε γρήγορα, επιθετικά και κυρίως με  τρόπο που να δείχνει στην αγορά ότι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Με την εισβολή στην Ουκρανία, αδυνατούσαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε 12% πληθωρισμό, νούμερο που δεν αντιμετωπίζεται. Ο πληθωρισμός είναι ένα από τα δυσκολότερα οικονομικά φαινόμενα ως προς την αντιμετώπισή τους, τόσο στη θεωρία, όσο και στην καθημερινότητα. Είναι αναγκαία μια δέσμη μέτρων, η οποία εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό που μπορεί να κάνει η χώρα είναι να ελέγξει την αγορά και την αισχροκέρδεια.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Κλώσσα:

 

 

Πείτε μας τη γνώμη σας
5Τέλειο1Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό1Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.