Πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης: Υπάρχει πρόοδος, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο

Στην εκπομπή στη φωλιά του Νίκου με τον Νίκο Τζαντζαρά στον City of Primo 106,1, φιλοξενήθηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης. Ο κ. καθηγητής εκτιμά πως σήμερα, δυόμιση χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, έχουν γίνει πολλά βήματα εμπρός, ως προς την αντιμετώπιση του ιού, όσον αφορά την πρόληψη αλλά και την αναστολή εξάπλωσης του.

Σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων, ο κ. Λουκίδης τόνισε πως οι ιατροί εστιάζουν στους ασθενείς. Φυσικά, οι πολιτικές αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης επηρεάζουν τις εξελίξεις.  Πλέον όμως έχουμε μια αλλαγή του νοσοκομειακού περιβάλλοντος. Οι πνευμονίες είναι πλέον λίγες, γεγονός που ίσως εξηγεί τις μειωμένες νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Απαιτείται όμως προσοχή, ιδιαίτερα απέναντι στους ανθρώπους τρίτης ηλικίας, προκειμένου να αποφευχθούν νοσηλείες.

Αυτή τη στιγμή είμαστε καλά θωρακισμένοι, όχι μόνο με τα εμβόλια, αλλά και με αντιικά φάρμακα, οι παραγγελίες για τα οποία είναι ικανοποιητικές. Στόχος είναι μια ακόμα παραγγελία 10.000 φαρμάκων, προκειμένου να υπάρξει επάρκεια το Φθινόπωρο. Σήμερα στη χώρα η διασπορά είναι μεγαλύτερη από αυτή που αναφέρεται, απόρροια της έντονης κοινωνικότητας της εποχής και των κοινωνικών συναναστροφών μας.

Ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε  στην τέταρτη δόση αλλά και τα νέα εμβόλια. Η άφιξη τους μπορεί να μην έρθει τον Οκτώβριο, αλλά αργότερα, καθώς ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα περιλαμβάνονται οι νέες υπό-παραλλαγές της Όμικρον 4 και 5. Η τέταρτη δόση(δεύτερη αναμνηστική) αφορά τους άνω των 70 και τα ευάλωτα άτομα. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής δεδομένα για τους κάτω των 60, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν  υπάρχει ασφάλεια.

Ο κ. καθηγητής θεωρεί πως θα μπούμε σε μια διαδικασία επαναληπτικών δόσεων, καθώς οι μεταλλάξεις καθιστούν δύσκολη την καθιέρωση ενός εφάπαξ εμβολίου ενός έτους. Όμως, πολλά θα κριθούν από την πορεία του ιού, ιδιαίτερα μετά το φθινόπωρο. Επιπροσθέτως, θεωρεί πως η διασπορά τους επόμενους μήνες δεν θα ναι πολύ μεγαλύτερη από την τωρινή.

Αν οι μεταλλάξεις συνεχίζουν να ομοιάζουν της Όμικρον, η νοσηρότητα θα παραμείνει υψηλή, αλλά δεν θα υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας. Αυτή την ώρα, έχουμε πολλά όπλα, σαφώς περισσότερα απ’ότι δύο χρόνια νωρίτερα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Λουκίδη:

Πείτε μας τη γνώμη σας
2Τέλειο1Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό2Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.