Ποια προβλήματα υγείας μας απειλούν μετά τα 40;

Η ηλικία των 40 είναι μια κρίσιμη περίοδος για την υγεία του οργανισμού μας. Οι διατροφικές μας συνήθειες και ο τρόπος ζωής που είχαμε ή που θα έχουμε έως αυτά τα έτη είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη γενικότερη υγεία μας.

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι συνήθειες όπως η τακτική άσκηση, οι σωστές διατροφικές επιλογές, ο επαρκής ύπνος, η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ και η αποχή από το κάπνισμα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες νόσους.

Γι’ αυτό αν εφαρμόζετε τα παραπάνω είναι καλό να συνεχίσετε να το κάνετε και αν όχι, τότε είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσετε.

Δείτε παρακάτω μερικά από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσετε.

Καρδιαγγειακά προβλήματα

Οι υψηλές τιμές σε αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, καθώς και ο παλμός σε χαλάρωση είναι μεταξύ άλλων καταστάσεις που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς.

Αυτοί οι δείκτες έχουν την τάση να «ανεβαίνουν» με την ενηλικίωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο για αρκετές σοβαρές καταστάσεις υγείας, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις γενικές συστάσεις για την παρακολούθησή τους και να τους κρατάτε σε υγιή επίπεδα με τον τρόπο ζωής σας ή αν χρειαστεί και με φαρμακευτική αγωγή.

Σακχαρώδης διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα, το απλό δηλαδή σάκχαρο που δίνει ενέργεια στα κύτταρά μας. Αναπτύσσεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθά στην απομάκρυνση του πλεονάσματος γλυκόζης από το αίμα.

Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας και ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 αυξάνει με την ηλικία.

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση αποτελεί το συχνότερο νόσημα μεταβολισμού των οστών. Χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα, ή πιο απλά ποσοτική μείωση του οστού, καθώς και από διαταραχή της αρχιτεκτονικής του οστού, με αποτέλεσμα την ελάττωση της μηχανικής αντοχής του, αύξηση της ευθραυστότητας και κατ’ επέκταση αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

Η οστική μάζα μειώνεται σταδιακά στην ηλικία των 40 και άνω.

Άγχος και κατάθλιψη

Το άγχος όταν διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα δεν είναι επικίνδυνο για τον οργανισμό μας. Όταν όμως είναι αυξημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση προβλημάτων υγείας, ειδικά μετά την ηλικία των 40.

Η κατάθλιψη επιπροσθέτως, ανάλογα το βαθμό της, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ενδιαφέροντος και ενέργειας, απόσυρση από συνήθεις δραστηριότητες και αλληλεπιδράσεις, απάθεια και ανικανότητα να εμφανίσετε χαρά.

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία και να αναζητήσετε συμβουλή έγκαιρα.

Σεξουαλική υγεία

Η γενική μας υγεία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη σεξουαλική και αναπαραγωγική μας υγεία αντίστοιχα. Συχνά θέματα είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία, οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσοι και οι λοιμώξεις.

Οι άντρες στα 40 μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσουν συμπτώματα υπερπλασίας του προστάτη, έλλειψης τεστοστερόνης και μεταβατικής στυτικής δυσλειτουργίας. Οι γυναίκες από την άλλη μπορεί να αρχίσουν να νιώθουν συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης όπως ευερεθιστότητα και εξάψεις.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές για το πώς να ρυθμίσετε τα προβλήματα αυτά.

Δερματικά προβλήματα

Η προσεκτική φροντίδα του δέρματός μας γίνεται ακόμα πιο σημαντική μετά τα 40. Η η βλάβη από τον ήλιο, η ακμή, οι «λεκέδες» και οι ρυτίδες είναι θέματα που απασχολούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε αυτές τις ηλικίες.

Κρατήστε το δέρμα σας υγιές, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας και μην ξεχνάτε να φοράτε αντηλιακό ευρέως φάσματος όταν είστε στον ήλιο.

Όραση και ακοή

Οι αλλαγές στην όραση και στην ακοή είναι σχετικά συχνές για ανθρώπους στα 40 τους. Μπορείτε ενδεχομένως να διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε γυαλιά τόσο για το διάβασμα όσο και για το να βλέπετε μακριά, αλλά και να χρειάζεται να καταβάλλετε περισσότερη προσπάθεια για να ακούτε καλύτερα.

Απευθυνθείτε στον γιατρό σας αν παρατηρήσετε αλλαγές ή αν έχετε ερωτήσεις για την υγεία σας και ζητήστε συμβουλές για οτιδήποτε σχετικό σας απασχολεί.

Δρ. Άγγελος Κλείτσας

Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος.

Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο: http://yourdoc.gr/provlimata-ygeias-meta-ta-40/

Πείτε μας τη γνώμη σας
4Τέλειο2Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.