Πώς Millennials και Gen Z θα επενδύσουν σε ένα καλύτερο μέλλον;

Οι Millennials και η Gen Z θα κληρονομήσουν 30 τρισεκατομμύρια δολάρια πλούτου τις επόμενες δεκαετίες και αυτό που κάνουν με τα χρήματά τους θα έχει απίστευτο αντίκτυπο στο μέλλον του πλανήτη, λέει ο επενδυτής επιπτώσεων Miguel Goncalves. Ο Miguel Goncalves είναι ένας επενδυτής που πιστεύει ότι η βιώσιμη χρηματοδότηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση μεγάλων παγκόσμιων προβλημάτων. Ισχυρίζεται ότι επενδύει στο ESG — ή τοποθετεί χρήματα σε κεφάλαια που σταθμίζουν περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες — και προτείνει μια κοινωνική στροφή προς ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο μέλλον, με επικεφαλής μια προνοητική επόμενη γενιά.

Πιο συγκεκριμένα μας εξηγεί:

«Τις επόμενες δεκαετίες η γενιά μου των Millennials και οι Gen Zers θα κληρονομήσουν το μεγαλύτερο ποσό πλούτου που έχει δημιουργήσει ποτέ η ανθρωπότητα: περίπου 30 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι ένα τεράστιο πορτοφόλι. Δυστυχώς για εμάς θα κληρονομήσουμε και κάποια τεράστια ζητήματα: κλιματική αλλαγή, γεωπολιτική αστάθεια, ανισότητα. Το τι θα επιλέξουμε να κάνουμε ή να μην κάνουμε με αυτό το τεράστιο πορτοφόλι θα καθορίσει το μέλλον του είδους μας. Καμία πίεση, παιδιά!  😉

Γιατί, θα ρωτήσετε, μιλάω για το πορτοφόλι της γενιάς μου; Λοιπόν ο λόγος είναι επειδή είμαι επενδυτής και η ουσία της δουλειάς μου είναι να τοποθετήσω τις αποταμιεύσεις σας για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Επειδή είμαι επίσης ένας millennial που δεν μου αρέσει ιδιαίτερα να χάνω τον ύπνο με τη σκέψη της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, η δουλειά μου απαιτεί επίσης να σκέφτομαι τι είναι καλό για την κοινωνία. Και από εκεί που κάθομαι, ένα από τα κλειδιά για τη βελτίωση του κόσμου είναι η επένδυση  ESG.

Το ESG σημαίνει περιβαλλοντική, κοινωνική και διακυβερνητική επένδυση. Σκεφτείτε το ESG ως πρόσθετα μικρά κομμάτια δεδομένων που μερικοί επενδυτές λαμβάνουν υπόψη όταν αναλύουν τους κινδύνους ή τις ευκαιρίες μιας επένδυσης. Έτσι, για παράδειγμα, μια εταιρεία αυτοκινήτων που αρχίζει να πουλά περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα, μπορεί να είναι κοντά μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε ένα μέλλον όπου δεν μπορούμε να κάψουμε τόσα ορυκτά καύσιμα. Συνεπώς ένας επενδυτής μπορεί να θεωρήσει ότι η εταιρεία αυτή είναι ένα ασφαλέστερο μέρος για να τοποθετήσετε τα χρήματά σας.

Σε έναν ιδανικό κόσμο ιδού τι υπόσχεται το ESG. Υπόσχεται καλύτερες επενδυτικές αποδόσεις, επειδή επενδύονται χρήματα σε εταιρείες με βιώσιμες πρακτικές, γεγονός που τις καθιστά πιο πιθανό να είναι πιο μακροπρόθεσμες. Υπόσχεται να αναδειχθούν ηγέτες επιχειρήσεων που μοιράζονται περισσότερα και καλύτερα δεδομένα σχετικά με το τι κάνουν οι εταιρείες τους. Υπόσχεται μεγαλύτερη παραγωγικότητα με την τοποθέτηση χρημάτων σε εταιρείες που διατηρούν ισχυρές σχέσεις με πελάτες, υπαλλήλους και προμηθευτές. Αυτό είναι το όραμα και τα καλά νέα είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι, ειδικά οι νεότερες γενιές, έχουν αρχίσει να αγοράζουν αυτό το όραμα. Και οι στρατηγικές ESG έχουν αποκτήσει μεγάλη δυναμική τα τελευταία χρόνια. Αυτά είναι τα καλά νέα. #ευτυχισμένος.

Τι γίνεται όμως αν οι άνθρωποι που εφαρμόζουν τις επενδυτικές στρατηγικές δεν αναμένουν ότι το ESG θα λειτουργήσει, πώς μπορούμε να επιτύχουμε τις πλήρεις υποσχέσεις του;

Η λέξη-κλειδί σε όλα αυτά είναι το «περιμένω». Επιτρέψτε μου τώρα να σας πω κάτι που δεν εκτιμούσα πλήρως μέχρι που άρχισα να εργάζομαι στα οικονομικά. Όλοι θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι οι επενδυτικές αποφάσεις λαμβάνονται με ψυχρά, σκληρά δεδομένα και τίποτα άλλο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι επενδυτές είναι άνθρωποι και η οικονομία είναι φτιαγμένη από ανθρώπους. Πράγμα που σημαίνει ότι, είτε μας αρέσει είτε όχι, πολλά από όσα συμβαίνουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές εξαρτώνται από την ψυχολογία και τις προσδοκίες. Και αυτές οι προσδοκίες μπορεί να είναι μια δύναμη για καλό ή κακό. Ο John Maynard Keynes, ένας από τους πατέρες της σύγχρονης οικονομίας, κάποτε περιέγραψε περίφημα πώς οι ισχυρές προσδοκίες — ή τα ζωικά πνεύματα, όπως τα αποκαλούσε — μπορούν να παίξουν ισχυρό ρόλο στις αγορές. Άρα το να κάνουμε το ESG και τη βιωσιμότητα να επικρατήσουν, θα απαιτήσει να επαναπροσδιορίσουμε κυριολεκτικά τις προσδοκίες της κοινωνίας για το τι είναι το ESG και τι μπορεί να κάνει. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μεγάλη πρόκληση, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε εσείς και εγώ για αυτό:

Μια λύση που εργάζονται οι επενδυτές είναι να τυποποιήσουν τις μετρήσεις ESG. Έτσι για το πλαίσιο αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ποιες μετρήσεις έχουν μεγαλύτερη σημασία ή είναι σημαντικές. Και στη μέση αυτής της παραλυτικής ανάλυσης, επειδή υπάρχουν ένα εκατομμύριο πράγματα που θα μπορούσαμε να μετρήσουμε, δεν αποτελεί έκπληξη γιατί ορισμένοι επενδυτές είναι δύσπιστοι. Η τυποποίηση των μετρήσεων ESG ωστόσο δείχνει ήδη πολλά υποσχόμενη. Αντί να δίνουν κίνητρα στους επενδυτές να επιλέξουν τα δεδομένα που κάνουν τις εταιρείες να φαίνονται καλές, μας ενθαρρύνουν να μετράμε τι έχει σημασία. Για παράδειγμα, η ασφάλεια των δεδομένων είναι πολύ σημαντική για τις εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης, επειδή η ασφάλεια των ασθενών είναι πρωταρχικής σημασίας.

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα μελέτη του Harvard Business School που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό και διαπίστωσε ότι οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν ουσιαστικά ζητήματα ESG μπορούν να ξεπεράσουν τις εταιρείες που δεν το κάνουν έως και εννέα τοις εκατό ετησίως. Αυτά είναι καλά νέα. #cantstopwontstop. Εδώ είναι μια δεύτερη λύση. Επενδυτές όπως εγώ εργάζονται για να αλλάξουν κυριολεκτικά τον τρόπο υπολογισμού των οικονομικών προβλέψεων. Έτσι, αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι επενδυτές χρησιμοποιούν οικονομικά μοντέλα για να κάνουν προβλέψεις σχετικά με το τι μπορεί να κάνει μια εταιρεία στο μέλλον και πόσα χρήματα πρόκειται να βγάλει. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι διαπρέπουμε επίσης στη δημιουργία υπολογιστικών φύλλων!  😉 Τι θα γινόταν αν, ωστόσο, τι θα γινόταν αν, εκτός από τα βασικά οικονομικά δεδομένα, ενσωματώναμε και άλλα στοιχεία στα μοντέλα μας που είναι προγνωστικά για το πόσα κέρδη πρόκειται να κάνει μια εταιρεία;

Αλλά πέρα από τις τυποποιημένες μετρήσεις ESG ή τους νέους τρόπους υπολογισμού των οικονομικών προβλέψεων, νομίζω ότι το τρίτο και πιο σημαντικό πράγμα που χρειαζόμαστε είναι η εμπιστοσύνη. Εάν εμπιστευόμαστε και περιμένουμε ότι οι εταιρείες που κάνουν καλό, θα λειτουργήσουν περισσότερο, αρχίζουμε να δημιουργούμε ένα μέλλον όπου το ESG γίνεται ανεξίτηλο μέρος οποιασδήποτε εταιρείας. Αρχίζουμε να δημιουργούμε ένα μέλλον όπου οι βιώσιμες εταιρείες είναι λιγότερο επικίνδυνες να τις κατέχουμε, και οι διαχειριστές χρημάτων να πιστεύουν στη χρήση των σωστών δεδομένων για τη λήψη καλύτερων αποφάσεων. Ξεκινάμε να δημιουργούμε έναν κόσμο όπου εσείς, ο προσωπικός επενδυτής, αξιοποιείτε τη δύναμη των προσδοκιών για να απαιτήσετε ακόμη περισσότερα εργαλεία, ακόμα καλύτερες μετρήσεις κ.λπ. και ούτω καθεξής, όπου η εμπιστοσύνη στο σύστημα θα βελτιώνεται διαρκώς όλο και περισσότερο. Οι οικονομολόγοι θα μπορούσαν να το ονομάσουν αυτό έναν ενάρετο κύκλο. Έτσι, εν συντομία, ας το ονομάσουμε «ο ενάρετος κύκλος των επενδύσεων στον 21ο αιώνα». Επειδή είτε σας αρέσει είτε όχι, αντιπροσωπεύει το μέλλον της επένδυσης.

Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να πάρετε από αυτό που λέω, είναι το εξής: Συνάδελφοι millennials και Gen Zers, αρχίστε να σκέφτεστε τα περιουσιακά στοιχεία σας σήμερα. Αρχίστε να σκέφτεστε τις αποταμιεύσεις σας. Τι μπορεί να κληρονομήσετε και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οικοδόμηση του μέλλοντος του κόσμου. Εάν δεν επενδύετε τα δικά σας χρήματα, ρωτήστε τον διαχειριστή του ταμείου σας τι σχεδιάζει να κάνει με τα περιουσιακά σας στοιχεία, ποιες μετρήσεις χρησιμοποιεί και γιατί. Τα συνταξιοδοτικά σας ταμεία, ακόμη και τα χρήματα στον αποταμιευτικό ή στον τραπεζικό λογαριασμό πληρωμών σας, όλα μπορούν να λειτουργήσουν για να δημιουργήσετε τον ενάρετο κύκλο επενδύσεων στον 21ο αιώνα. Και αν αυτό σας ακούγεται ουτοπικό, σκεφτείτε αν στην πραγματικότητα είναι οι προσδοκίες σας αυτές που μπορεί να χρειάζονται αλλαγή.»

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

 

Πηγή

https://www.ted.com/talks/miguel_goncalves_how_millennials_and_gen_z_can_invest_in_a_better_future/transcript

Πείτε μας τη γνώμη σας
3Τέλειο2Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.