Το φετινό θέμα της έκθεσης στις Πανελλήνιες με αναγκάζει να μιλήσω για ένα θέμα το οποίο δεν με ενδιαφέρει και δεν με απασχολεί ιδιαίτερα. Την ιστορία. Πρέπει λοιπόν να μαθαίνουμε ιστορία; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι αποτέλεσμα μιας άλλης ερώτησης. Είναι η ιστορία απαραίτητη στη ζωή μας; Αν όχι, η συζήτηση τελειώνει εδώ. Αν είναι απαραίτητη, η απάντηση είναι ξανά αυτονόητη. Ας αναφέρουμε ωστόσο μερικά επιχειρήματα, για χάρη της κουβέντας.

Αρχικά, η ενασχόληση με την ιστορία, μας προσφέρει την ασήμαντη γνώση του παρελθόντος και της ανθρώπινης πορείας. Τι μας νοιάζει τι συνέβη το 1700, αφού όλοι έχουν πεθάνει, λένε πολλοί.  Αν κάτσεις και το σκεφτείς, θα διαπιστώσεις ότι αυτό που είναι ο καθένας από εμάς, είναι σε μεγάλο βαθμό, προϊόν του παρελθόντος. Οι απόψεις μας, οι αντιδράσεις μας, η αντίληψη για τον κόσμο. Γνωρίζοντας πως δεν είμαστε αποτέλεσμα παρθενογένεσης, μπορείς να αλλάξεις το παρόν, επομένως και το μέλλον. Αποφάσεις και γεγονότα που συνέβησαν πριν από 6, 7, 10 γενιές, μας διαμορφώνουν στο σήμερα.

Η ιστορία είναι οι ανθρώπινες πράξεις. Η ιστορία είναι το αποτύπωμα που αφήνει ο κάθε ένας από εμάς σε αυτή τη γη. Η απόδειξη ότι υπήρξαμε. Χωρίς αυτήν, η ύπαρξή μας τελειώνει δύο, βαριά τρεις γενιές μετά από τον θάνατό μας. Μια από τις κύριες ανησυχίες του ανθρώπου, ήταν ανέκαθεν η ανάγκη για συνέχεια. Η ιστορία είναι μια μορφή αθανασίας.

Εύλογα θα ακουστεί ο αντίλογος. Πού βρίσκεται ο μέσος άνθρωπος στα μεγάλα γεγονότα που μαθαίνουμε; Ο στρατιώτης του οποίου το όνομα δεν διασώθηκε ποτέ, αποτελεί μέρος της ιστορίας; Και ναι και όχι. Παρόλα αυτά, ιστορικό υλικό δεν είναι μόνο τα μεγάλα συμβάντα. Ιστορία είναι και η ζωή  των παππούδων μας, του καθενός από εμάς. Άπαξ και πεθάνει ένας άνθρωπος τι έχουμε να τον θυμόμαστε πέρα από τις αναμνήσεις; Τις φωτογραφίες. Σκεφτείτε τώρα με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να μπορώ όποτε θέλω να δω τον παππού, τη γιαγιά, τον οποιοδήποτε δικό μου άνθρωπο, να μιλά, να γελά. Να είναι ζωντανός. Μόνο με ένα βίντεο. Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι αυτομάτως μόνο μια σκέψη, μια μνήμη. Είναι κάτι πολύ παραπάνω. Και αυτό είναι ιστορία.

Στην τελική. τα πάντα είναι θέμα οπτικής. Αν δε θεωρώ σημαντική την ιστορία, δε μπορώ να αναγνωρίσω τη σημασία και τη χρησιμότητά της. Αν κατανοώ τι σημαίνει. οφείλω να γίνω κομμάτι της.

Πείτε μας τη γνώμη σας
11Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow1Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.