Τα Πανεπιστήμια εκπέμπουν SOS… πάλι

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται και πάλι τα δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας, με τους υπεύθυνους της κατάστασης αυτής να αδιαφορούν. Δεν έχει περάσει πάνω από 1 χρόνος, από τότε που ψηφίστηκαν οι νέοι νόμοι, οι οποίοι θα ισχύσουν στα Πανεπιστήμια της χώρας. Νόμοι, που αφορούν την αστυνόμευση των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διότι αυτό είναι το μόνο πρόβλημα, το οποίο μαστίζει τα Δημόσια Πανεπιστήμια.

Υπήρχε γενικότερη θέληση από την πλευρά των σπουδαστών να «ανοίξουν» τα Πανεπιστήμια και το μάθημα να γίνεται διά ζώσης στο φυσικό χώρο του κάθε φοιτητή. Μετά από πολύ καιρό και έχοντας γίνει το restart σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας, είδαμε να ανοίγουν και τα Πανεπιστήμια. Έχουν περάσει 4 μέρες και τα προβλήματα δεν άργησαν να φανούν, κυρίως λόγω της ανευθυνότητας και της ανοργανωσιάς των υπευθύνων.

Τι είδαμε και τι άλλο θα δούμε;

Για να εισέλθει κάποιος εντός ενός Πανεπιστημιακού κτηρίου πρέπει να περάσει από έλεγχο. Οφείλει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή να έχει rapid test 48 ωρών.

Οι φοιτητές πρέπει να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορωνοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

 

Αναφορικά με το rapid test οι αρμόδιοι επισημαίνουν πως θέλουν 2 rapid test, κάτι, που από μόνο του αυτοαναιρείται. Εδώ βλέπουμε το πρώτο foul της απόφασης αυτής. Οι φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, για τους δικούς τους λόγους, πρέπει να κάνουν 3 rapid test για να παρακολουθούν μαθήματα σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Βάση των ημερών και του φορτωμένου προγράμματος του εκάστοτε φοιτητή και λαμβάνοντας υπόψη ότι παρακολουθεί μαθήματα και τις 5 μέρες της εβδομάδας, θα χρειαστεί 3 rapid τεστ, τα οποία χρεώνεται ο ίδιος.

Ουρές σε όλες τις εισόδους

Το χειρότερο, όμως, από όλα όσα είδα τις τελευταίες μέρες είναι οι ατελείωτες ουρές έξω από κάθε πιθανή είσοδο του Πανεπιστημιακού χώρου.

Οι φοιτητές χρειάζονται τουλάχιστον 1 ώρα για να μπορέσουν να περάσουν τον έλεγχο των πιστοποιητικών, με αποτέλεσμα οι ουρές να είναι ατελείωτες, να χάνεται χρόνος από το μάθημα και να ταλαιπωρούνται.

Τα Πανεπιστήμια άνοιξαν με όποιο κόστος, αλλά το ανοργάνωτο κλίμα, το οποίο κυριεύει την Τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτές τις συνθήκες; Η απάντηση είναι όχι. Έχοντας βιώσει την προ κορονοϊού εποχή στο Πανεπιστημίο και έχοντας παρακολουθήσει μαθήματα εξ αποστάσεως την 

περσινή χρονιά, πιστεύω ότι είναι ζήτημα χρόνου να ξανακλείσουν τα Ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια.

Κάπου εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι οι φοιτητές δεν χωρούσαν στις αίθουσες – τουλάχιστον στη Φιλοσοφική Σχολή – ούτε πριν τον Covid. Μην πέφτετε από τα σύννεφα. Μιλώντας, πάντα, συγκεκριμένα για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπήρχαν μαθήματα με ακροατήριο περί τα 600-700 άτομα και πολλές φορές δεν είχαμε έδρανο να καθίσουμε. Υπήρχαν μαθήματα κορμού, στα οποία αν δεν πήγαινες μισή ώρα νωρίτερα από την έναρξη του μαθήματος, έμενες όρθιος ή καθόσουν στο πάτωμα.

Αυτή η κατάσταση, που βλέπετε στις φωτογραφίες,  δεν είναι πρωτόγνωρη. Κάθε χρόνο υπάρχουν τα ίδια προβλήματα. Το γνώριζαν οι αρμόδιοι ότι θα υπάρξουν και φέτος ζητήματα συνωστισμού, αλλά και χώρου, ωστόσο το αμέλησαν εγκληματικά.

Υπό αυτές τις συνθήκες μπορείς να σπουδάσεις; Το παραπάνω είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα, που αποδεικνύουν ότι τα διά ζώσης μαθήματα σε αίθουσες με 100% πληρότητα είναι ανέφικτο. Πρώτον, γιατί δεν υπάρχουν οι αίθουσες για να φιλοξενήσουν όλους τους φοιτητές και δεύτερον, γιατί είναι γνωστό το ανοργάνωτο κλίμα, που επικρατεί εντός του Αριστοτελείου.

Παράλληλα, υπάρχουν καθηγητές, οι οποίοι στο θέαμα του γεμάτου ακροατηρίου, δεν προβληματίζονται για τη μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων και τους φοιτητές, που είναι όρθιοι και στοιβαγμένοι στις σκάλες και στα πατώματα, αλλά, αντίθετα, χαίρονται για τη συμμετοχή. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πως θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα οι ευπαθείς ομάδες, διότι δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα.

Μέσα στις πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των Πανεπιστημίων, ανιχνεύτηκαν 2 κρούσματα στο Τμήμα Μαθηματικών του Α.Π.Θ. Ταυτόχρονα, στη σχολή Θετικών Επιστημών υπήρχαν περιστατικά παρεμπόδισης του έργου των υγειονομικών ελεγκτών με αποτέλεσμα να αποφασιστεί από την Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών η αναστολή των μαθημάτων της Πέμπτης (14/10).

Υπάρχουν λύσεις στα προβλήματα;

Τα προβλήματα έχουν ήδη ξεκινήσει και είναι πολλά. Κάνοντας μια απαισιόδοξη πρόβλεψη, πιστεύω ότι δεν θα αργήσει η στιγμή, που θα κλείσουν -πάλι- τα Πανεπιστήμια, διότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να συνεχιστούν τα μαθήματα.

Για πόσο ακόμα θα μπορούν οι φοιτητές να σχηματίζουν ουρές εκτός του Πανεπιστημιακού κτηρίου, τη στιγμή που ο χειμώνας πλησιάζει; Ποιος είναι αυτός, που σκέφτηκε να εφαρμόσει αυτού του είδους τον έλεγχο; Και, τέλος, ποιος είναι αυτός, ο οποίος αποφάσισε να εφαρμόσει συγκεκριμένη πληρότητα στις αίθουσες, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των αιθουσών; Προφανώς, κάποιος που δεν έχει φοιτήσει σε δημόσιο Πανεπιστήμιο και δεν γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας, τα προβλήματα και τις δυσκολίες του.

Πείτε μας τη γνώμη σας
6Τέλειο2Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.