Θεοχάρης Ζάγκας: Η οργάνωση και ο σχεδιασμός, στοιχεία απαραίτητα για την πυρόσβεση

Στην εκπομπή στη Φωλιά του Νίκου με τον Νίκο Τζαντζαρά στον City of Primo 106,1, φιλοξενήθηκε ο καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεοχάρης Ζάγκας. Ο κ. καθηγητής τόνισε πως τα πρώτα 10 με 15 λεπτά είναι τα πιο κρίσιμα για την αντιμετώπιση της φωτιάς. Η πρόληψη και ο άμεσος εντοπισμός πιθανής εστίας, είναι στοιχεία απαραίτητα. Πρόκειται για δεδομένα γνωστά εδώ και χρόνια στην επιστημονική κοινότητα.

Η οργάνωση και ο σχεδιασμός που είναι απαραίτητοι στην πυρόσβεση δεν υπάρχουν σε ικανοποιητικό επίπεδο στη χώρα μας. Αυτό ισχύει τόσο για τους ιθύνοντες όσο και για την κοινωνία, σημείωσε ο κ. Ζάγκας.  Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα, και πρέπει να ληφθούν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν γίνεται όμως να μην λαμβάνονται υπόψιν οι υφιστάμενες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες.

Ο κ. Ζάγκας αναφέρθηκε και στις αναγκαίες προσλήψεις δασοφυλάκων, ενώ επείγουν τα έργα πρόληψης κατά τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης, οφείλεται τα δάση να παρακολουθούνται ευλαβικά και σχολαστικά. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς την ελληνική Πολιτεία για την απόλυτη και πιεστική ανάγκη μέτρων ενεργούς διαχείρισης, την αποφόρτιση δηλαδή των οικοσυστημάτων από την πλεονάζουσα και νεκρή βιομάζα.

Όσον αφορά το καινούριο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο κ. καθηγητής τόνισε πως αναζητά αποτελεσματικότητα από την οποιαδήποτε μεταρρύθμιση. Πρέπει να μεσολαβήσουν μερικά χρόνια, προκειμένου να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Ζάγκα:

 

 

Πείτε μας τη γνώμη σας
2Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.