Timothy Karr – Big Tech vs παραπλανητικό AI εκλογικό περιεχόμενο!

«Πρόσφατα 20 τεχνολογικές πλατφόρμες συμφώνησαν να επισημάνουν καλύτερα και να περιορίσουν την παραπληροφόρηση που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη που διαδίδεται στο διαδίκτυο για να εξαπατήσει τους ψηφοφόρους κατά τη διάρκεια μιας πολυάσχολης εκλογικής χρονιάς στην Αμερική. Δεσμεύτηκαν να παράσχουν «γρήγορες και ανάλογες απαντήσεις» σε παραπλανητικό περιεχόμενο τεχνητής νοημοσύνης σχετικά με τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένης της κοινοποίησης περισσότερων πληροφοριών σχετικά με «τρόπους οι πολίτες μπορούν να προστατευτούν από χειραγώγηση ή εξαπάτηση».

Αυτή η εθελοντική δέσμευση, που υπογράφεται μεταξύ άλλων από τις Google, Microsoft, Meta, OpenAI, TikTok και X (πρώην Twitter), δεν απαγορεύει ωστόσο ρητά τη χρήση των λεγόμενων πολιτικών «deepfakes» — ψευδών απεικονίσεων βίντεο ή ήχου — υποψηφίων, ηγετών και άλλων σημαντικών δημόσιων προσώπων.

Παρά ταύτα, οι πλατφόρμες έχουν δεσμευτεί να θέτουν υψηλές προσδοκίες το 2024 για το πώς «θα διαχειριστούν τους κινδύνους που προκύπτουν από το παραπλανητικό εκλογικό περιεχόμενο AI», σύμφωνα με την κοινή συμφωνία. Και οι ενέργειές τους θα καθοδηγούνται από πολλές αρχές, όπως η πρόληψη, ο εντοπισμός, η αξιολόγηση και η ευαισθητοποίηση του κοινού.

Τον Δεκέμβριο, το Free Press διαπίστωσε ότι, μεταξύ Νοεμβρίου 2022 και Νοεμβρίου 2023, οι Meta, X και YouTube κατάργησαν συνολικά 17 κρίσιμες πολιτικές στις πλατφόρμες τους, που άφηναν σημαντικά περιθώρια παραπλάνησης και παραπληροφόρησης του κοινού. Κατά την ίδια περίπου χρονική περίοδο, η Google, η Meta και η X απέλυσαν συλλογικά περίπου 40.000 υπαλλήλους με σημαντικές περικοπές στα αρμόδια τμήματα εποπτείας περιεχομένου, μπιστοσύνης και ασφάλειας των εταιρειών. Εκείνη την εποχή, οι πλατφόρμες περιέγραψαν τις περικοπές προσωπικού ως απαραίτητες για να ευθυγραμμίσουν τις εταιρείες τους με μια «διαφορετική οικονομική πραγματικότητα» (Google) ή επειδή οι προηγούμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες «δεν απέδωσαν όπως… αναμενόταν» (Meta)!

Καθώς όμως εξέχουσες πλατφόρμες εταιρειών τεχνολογίας διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση του δημόσιου λόγου που επηρεάζει κατ’ επέκταση τη συμμετοχή των πολιτών στην κοινωνία και τη δημοκρατία, ο ρόλος τους ως αγωγών παραπληροφόρησης πιθανότατα θα αυξηθεί, εφόσον τα εξελιγμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που απαιτούνται για τη δημιουργία deepfakes των πολιτικών, γίνονται ευρύτερα διαθέσιμα στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης! Αν λοιπόν οι πλατφόρμες δεν επιβάλλουν αποδεδειγμένα ισχυρούς κανόνες ενάντια στη διάδοση της παραπληροφόρησης των ψηφοφόρων, θα αντιμετωπίζουμε όλο και περισσότερες προσπάθειες υψηλής τεχνολογίας για πειρατεία των εκλογών σε όλο τον κόσμο!

Ταυτόχρονα, καλέσαμε τους νομοθέτες να θεσπίσουν σαφείς κανόνες κατά των καταχρήσεων της τεχνολογίας AI, ειδικά υπό το φως της αυξανόμενης χρήσης των deepfakes τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο εξωτερικό. Αυτό περιλαμβάνει την ψήφιση νόμων που απαιτούν από τις τεχνολογικές πλατφόρμες να δημοσιεύουν τακτικές αναφορές διαφάνειας σχετικά με τα εργαλεία ελέγχου και εποπτείας της τεχνητής νοημοσύνης και να αποκαλύπτουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεών τους, όταν καταργούν αμφισβητούμενες πολιτικές διαφημίσεις.

Γεγονός παραμένει πως η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς αξιόπιστες πηγές ακριβών ειδήσεων και πληροφοριών. Υπάρχουν επικίνδυνες, πραγματικές συνέπειες, όταν οι εταιρείες πλατφορμών υπαναχωρούν από τις εθελοντικές δεσμεύσεις τους να ξεριζώσουν την παραπληροφόρηση. Οι προαιρετικές αυτές δεσμεύσεις πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από μια πρακτική δημοσίων σχέσεων. Κι αν οι εταιρείες δεν αποκαταστήσουν μόνιμα τις ομάδες ακεραιότητας της πληροφόρησης περί των εκλογών και δεν εφαρμόσουν πραγματικά τους κανόνες κατά της αχαλίνωτης κατάχρησης των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, τότε η δημοκρατία σε όλο τον κόσμο θα κρέμεται διαρκώς από μία κλωστή!»

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

 

Πηγή

https://edition.cnn.com/2024/02/23/opinions/ai-deepfakes-voters-election-tech-companies-karr/index.html

 

Πείτε μας τη γνώμη σας
4Τέλειο1Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.