Κάτι παραπάνω από 4500 ημέρες θα περάσουν από την ημέρα που ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου από το κατά τα άλλα πανέμορφο Καστελόριζο μας έβαλε στο δρόμο της ζητιανιάς. Έως και τις 20 Αυγούστου όπου και τυπικά μπαίνει ένα τέλος από το Euro group στις καταδρομικές επισκέψεις στα διάφορα υπουργεία από τους δανειστές μας η Ελλάδα πέρασε 4503 ημέρες χλεύης και ξευτίλας.

Χθες λοιπόν και τυπικά το euro group ψήφισε την ένταξη της χώρας στον κατάλογο τον υπόλοιπων PIGS που μαζί με την Κύπρο θα εποπτεύονται ανά εξάμηνο για τις οικονομικές τους επιδόσεις και όχι ανά τρίμηνο. Έτσι από το 2010 που μπήκαμε στον μακρύ δρόμο της αναζήτησης ρευστού, ζητιανεύοντας  ουσιαστικά δανεικά με επαχθείς όρους μπαίνει ένα τέλος με τα λεγόμενα μνημόνια που είχαν βγει σε διάφορες εκδόσεις και με διαφορετικά ονόματα από αρκετούς πρωθυπουργούς.

Παράλληλα με την τυπική αυτή διαδικασία αποφασίστηκε για το Νοέμβριο και η εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ομολόγων που αγγίζει περίπου τα 748 εκ. Ευρώ. Η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία από τον ESM που θα παρακολουθεί την αξιοπιστία και την ικανότητα της χώρας να αποπληρώνει τα δανεικά της.

Το πραγματικό όμως στοίχημα της χώρας είναι να ξαναπεράσει στο καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας όπου την πρώτη φόρα είχε μπει με χαλκευμένα οικονομικά στοιχεία και να μπορεί να δανείζεται ομαλά από τις αγορές χωρίς επαχθείς δεσμεύσεις και με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής. Τώρα ποια κυβέρνηση θα το καταφέρει αυτό? Ο Οκτώβριος θα δείξει…

Πείτε μας τη γνώμη σας
5Τέλειο2Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό1Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.