Veronica Chau – Πως τα χρήματα καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή.

Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική και τη στεγαστική κρίση ταυτόχρονα;

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν δεσμεύσει τρισεκατομμύρια για να μεταμορφώσουν την οικονομία και να επιταχύνουν τη δράση για το κλίμα — αλλά αυτή τη στιγμή, αυτά τα χρήματα δεν ρέουν με την ταχύτητα που χρειάζεται, λέει η ειδικός στις βιώσιμες επενδύσεις Veronica Chau. Ρίχνοντας φως στους δεσμούς μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής στέγασης, προτείνει ενέργειες για να ξεκινήσει η κινητοποίηση μεγάλων χρηματικών ποσών και η μετατροπή των προκλήσεων χρηματοδότησης δράσεων υπέρ του κλίματος σε επενδυτικές ευκαιρίες.

Συνοπτικά μας εξηγεί:

«Εντάξει, θα σας το δώσω κατευθείαν — χρειαζόμαστε τουλάχιστον τέσσερα τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2030 για να αποτρέψουμε μια κλιματική κρίση. Και αυτή τη στιγμή αυτά τα χρήματα απλά δεν ρέουν με τον ρυθμό που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε αυτόν τον πλανήτη κατοικήσιμο.

Συνεργάζομαι με πολλές τράπεζες και επενδυτές και όλοι με τους οποίους μιλάω — και συνεργάζομαι με μερικούς από τους κορυφαίους σε όλο τον κόσμο — καταλαβαίνουν τι πρέπει να γίνει. Έχουν επίγνωση των κινδύνων για το κλίμα και είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι με τις άνευ προηγουμένου ευκαιρίες χρηματοδότησης της πράσινης οικονομίας του μέλλοντος.

Για να ζωντανέψουμε, λοιπόν, αυτή την ιδέα, ας εστιάσουμε σε ένα μέρος της οικονομίας με το οποίο μπορούμε όλοι να ταυτιστούμε — είναι η στέγαση. Διότι, είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε με τη στέγαση και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε με το κλίμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Βλέπετε, αντιμετωπίζουμε δύο ταυτόχρονες προκλήσεις αυτή τη στιγμή με τη στέγαση. Από τη μία πλευρά υπάρχει μια πρόκληση προσιτότητας, γιατί υπάρχει μία σπανιότητα κατοικιών που είναι οικονομικά προσιτά αυτή τη στιγμή. Και η άλλη πρόκληση σχετικά με τις προσιτές τιμές είναι ότι είναι λιγότερο προσιτό από ποτέ να ζεις σε ένα, επειδή είναι τόσο ενεργειακά κοστοβόρο.

Εντάξει, πρέπει λοιπόν να χτίσουμε πολύ πιο προσιτές κατοικίες. Εξαιρετικά. Αλλά τότε είναι που αντιμετωπίζουμε την κλιματική πρόκληση, επειδή τα κτίρια στα οποία ζούμε είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συνεισφέρουν στα αέρια του θερμοκηπίου που τροφοδοτούν την κλιματική αλλαγή. Και αν ακολουθήσουμε μια προσέγγιση ως συνήθως για την κατασκευή όλης αυτής της κατοικίας, απλώς θα επιδεινώσουμε την πρόκληση για το κλίμα. Σκεφτείτε τις εκπομπές από όλο αυτό το τσιμέντο, τον χάλυβα και το σκυρόδεμα που πηγαίνουν σε ένα πολυώροφο, για παράδειγμα.

Έτσι, είναι μία αρκετά απαιτητική πρόκληση. Αλλά γι’ αυτό μου αρέσει να εργάζομαι πάνω στα βιώσιμα χρηματοοικονομικά και να επενδύω. Γιατί αντιμετωπίζουμε προκλήσεις όπως αυτή και τις μετατρέπουμε σε ευκαιρίες χρηματοδότησης, ευκαιρίες για ανάπτυξη μετοχικού κεφαλαίου κι επιχορηγήσεων από κυβερνήσεις, θεσμικούς επενδυτές και τράπεζες.

Όταν μιλάω με τράπεζες και επενδυτές, λένε ότι χρειάζονται τον σωστό τύπο δημόσιων πολιτικών, το σωστό είδος κεφαλαίου και την ανάλογη ζήτηση για να δουλέψουν αυτά τα χρήματα. Εδώ λοιπόν μπορούμε να μπούμε εγώ και εσύ, γιατί υπάρχουν μερικές απλές κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε εσείς και εγώ, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν σε αυτά τα χρήματα να ρέουν.

Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να μετακινήσουμε πραγματικά αυτά τα τρισεκατομμύρια δολάρια είναι να κάνουμε τη σύνδεση του κλίματος με τη στέγαση να έχει σημασία για την κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις έχουν να διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στη χρηματοδότηση του κλίματος. Αλλά όταν μιλάω με τράπεζες και επενδυτές, υπάρχει μια συγκεκριμένη μορφή κρατικής χρηματοδότησης που λένε ότι θα έκανε τεράστια διαφορά, και ονομάζεται μικτή ή καταλυτική χρηματοδότηση.

Βλέπετε, ο ιδιωτικός τομέας, οι τράπεζες και οι επενδυτές έχουν πολλά κεφάλαια, αλλά όχι απαραίτητα πάντα τη σωστή διάθεση για ανάληψη κινδύνων. Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να αναλάβουν κάποιους κινδύνους, ειδικά για θέματα όπως το κλίμα ή η ισότητα των καταφυγίων, αλλά δεν έχουν τόσα κεφάλαια. Έτσι, αυτό που περιλαμβάνει η μικτή χρηματοδότηση είναι οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν τη χρηματοδότησή τους σε μέσα όπως εγγυήσεις ή πιο ευνοϊκές μορφές δανεισμού, και αυτό επιτρέπει στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα να ρέει όταν οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν περισσότερο από αυτόν τον κίνδυνο. Και αυτό το είδος μικτής ή καταλυτικής χρηματοδότησης έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό σε τομείς όπως η προσιτή στέγαση, όπου λίγα κρατικά χρήματα μπορούν να βοηθήσουν πολύ.

Εντάξει, υπέροχα, έτσι μπορούμε να έχουμε κάποια χρήματα που ρέουν, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα από τις κυβερνήσεις, τρία: δημόσιες πολιτικές, προγράμματα, άδειες.

Οπότε, νομίζω ότι γενικά μπορούμε να εμπνευστούμε κι από άλλες πτυχές της ζωής μας, όπως το φαγητό που τρώμε ή τα οχήματα που οδηγούμε, όπου έχουμε δείξει σε τράπεζες και επενδυτές ότι αξίζει να χρηματοδοτήσουμε εναλλακτικές λύσεις αντί του κρέατος ή των ηλεκτρικών οχημάτων. Ας φέρουμε αυτή τη μετατόπιση τώρα στα σπίτια στα οποία ζούμε και ας τους δείξουμε ότι αξίζει να χρηματοδοτηθούν σπίτια με πιο ενεργειακά αποδοτικά και χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Έτσι, όταν πρόκειται να αγοράσετε ή να νοικιάσετε το επόμενο σπίτι σας, ρωτήστε για την ενεργειακή απόδοση και ακόμα καλύτερα, ρωτήστε για το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα.

Υπάρχουν λοιπόν τρία πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τις κυβερνήσεις. Μπορούμε να κινητοποιήσουμε αυτούς τους μεγάλους, θεσμικούς επενδυτές όπως είναι τα Ταμεία των Ασφαλιστικών Φορέων μας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε τη ζήτηση για οικολογικά και βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες μόνοι μας.

Ξέρετε, όπως θα μισούσε οποιοσδήποτε στον τομέα των οικονομικών να το παραδεχτεί, τα χρήματα δεν κάνουν τον κόσμο να κυκλοφορεί. Αυτός ο μεγάλος, όμορφος μπλε και πράσινος πλανήτης στον οποίο ζούμε, περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του για πολύ πριν είμαστε εδώ και θα συνεχίσει να το κάνει για πολύ καιρό αφού φύγουμε. Αυτό που μπορούν να κάνουν τα χρήματα είναι να επηρεάσουν πόσο καιρό θα είμαστε εδώ για να απολαύσουμε τη διαδρομή.»

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

 

Πηγή

https://www.ted.com/talks/veronica_chau_3_ways_your_money_can_fight_climate_change/transcript

 

Πείτε μας τη γνώμη σας
5Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.