Βυθίζεται το ευρώ και η Ε.Ε. αλλού αρμενίζει…

Μαύρες μέρες έρχονται καθώς το ευρώ σήμερα καταβαραθρώθηκε για πρώτη φορά μετά τη γέννηση του κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο. Να σημειώσουμε εδώ ότι το ευρώ έχει χάσει το 12% περίπου της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τις αρχές του χρόνου.

Η νέα κατρακύλα ήρθε μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού για τις Η.Π.Α. που σπάει ρεκόρ για τον μήνα Ιούνιο, αγγίζοντας το 9,1% ξεπερνώντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ του Μαΐου που ήταν 8,6% και ταυτόχρονα ρεκόρ τεσσάρων δεκαετιών σύμφωνα με την στατιστική τους υπηρεσία.

Και γιατί ρε φίλε ενώ ο πληθωρισμός της Αμερικής εκτινάσσεται το ευρώ διολισθαίνει?

Γιατί αυτή η άτιμη φάρα των κορακιών – επενδυτών μεταφράζει, ότι περεταίρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα φέρει βαθιά ύφεση στην Ευρώπη άρα και νέο ανοδικό ράλι στο δολάριο. Έτσι το ευρώ βυθίστηκε στο 0,9998 έναντι του δολαρίου, ισοτιμία που είχε να βρεθεί από τον Δεκέμβρη του 2002.

Η κατρακύλα θα έχει διάρκεια.

Δυστυχώς η Ευρώπη πλήττεται περισσότερο από τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο και την ενεργειακή κρίση που πυροδοτήθηκε από αυτόν. Αυτό το επικίνδυνο κοκτέιλ φέρνει σε δυσχερή θέση την ΕΚΤ που προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να επιβραδύνει την οικονομία. Δυστυχώς το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί για πρώτη φορά μετά το 2011. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού η FED αυξάνει τα επιτόκια με ταχύτερο ρυθμό απ ότι η Ευρωζώνη, καθιστώντας τα Αμερικανικά ομόλογα ελκυστικότερα από αυτά της Ευρώπης. Επίσης το δολάριο επαληθεύει την φήμη του σαν «φορολογικό καταφύγιο», πράγμα που συσπειρώνει τους επενδυτές γύρω του εν καιρώ πολέμου.

Και γιατί πρέπει να μας νοιάζει?

Η Ελλάδα από εδώ και πέρα, εκτός των συνεχών ανατιμήσεων θα έχει να παλέψει και την συναλλαγματική διαφορά ευρώ – δολαρίου. Δυστυχώς ούσα  χώρα εξαρτημένη από τις εισαγωγές στα πάντα και όχι μόνο στην ενέργεια, θα πρέπει να επωμιστεί  και την διαφορά των δυο νομισμάτων , από την οποία μέχρι τώρα είχε ένα μικρό κέρδος. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην σφαίρα του παγκόσμιου εμπορίου έχει θεσπιστεί από παλιά οι συναλλαγές να γίνονται σε δολάριο ΗΠΑ. Οπότε ένα ακριβό δολάριο θα ανεβάζει ακόμη περισσότερο τα κόστη των εισαγόμενων προϊόντων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΣΑΣ

Πείτε μας τη γνώμη σας
5Τέλειο3Καλό0Αστείο0Wow1Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.