Σσσσς… Kάποιος μας παρακολουθεί!!!

Καθώς η χώρα έχει βρει έναν ακόμη λόγο με τους εμβολιασμούς για να επιδοθεί στο αγαπημένο της σπορ, τον αλληλοσπαραγμό, η κυβέρνηση περνάει νομοθετικές τροπολογίες που μας γυρίζουν χρόνια πίσω, σε καθεστώτα που προσπαθούμε να ξεχάσουμε. Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει!», που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο reportersunited.gr και υπογράφεται από γνωστούς δημοσιογράφους, τον Μάρτιο του 2021 η κυβέρνηση με την στήριξη του ΚΙΝΑΛ πέρασε με άκρα μυστικότητα τροπολογία για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Η τροπολογία αυτή, που θυμίζει «Πατερουλίστικες» πρακτικές, δίνει τη δυνατότητα στην ΕΥΠ επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια να παρακολουθεί μαζικά πολίτες χωρίς όμως στο εξής να το γνωρίζουν εκείνοι. Η διάταξη αυτή αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, η οποία και δεν ερωτήθηκε ποτέ επί του ζητήματος, αν κι αφορούσε την ίδια πρωτίστως.

Με την αντισυνταγματική λοιπόν τροπολογία 826/145, που ψηφίστηκε τη νύχτα της 31ης  Μαρτίου με την μορφή του κατεπείγοντος και ήταν η μοναδική που δεν αφορούσε στις συνέπειες της πανδημίας, η κυβέρνηση άλλαξε τους κανόνες για την άρση απορρήτου των επικοινωνιών και στέρησε από την ΑΔΑΕ το δικαίωμα να γνωστοποιεί στους πολίτες ότι παρακολουθούνται από την ΕΥΠ για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Φυσικά μέχρι τότε ίσχυε ότι η ΑΔΑΕ μπορούσε να γνωστοποιήσει στον θιγόμενο την άρση του απορρήτου μετά το πέρας της παρακολούθησης, εφόσον δεν διακυβευόταν ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση απορρήτου.

Αντιδράσεις από την ΑΔΑΕ.

Το θέμα δεν θα είχε λάβει ποτέ δημοσιότητα, αν δεν είχαν αντιδράσει ο πρόεδρος Χρήστος Ράμμος και δυο μέλη της ΑΔΑΕ, η νομικός Κατερίνα Παπανικολάου και ο καθηγητής ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων Στέφανος Γκρίτζαλης. Οι τρεις επιστήμονες αναφέρουν ρητά ότι προκύπτει αντίθεση του άρθρου 87Ν.4790/2021 προς τις εγγυήσεις της ΕΣΔΑ για τη διαφύλαξη του απόρρητου των επικοινωνιών. Επίσης υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η νέα διάταξη να παραβιάζει και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και της ιδιωτικότητας της οικογενειακής ζωής. Τέλος, εφόσον ο πολίτης δεν γνωρίζει για την άρση του απορρήτου του, θα στερείται της όποιας δυνατότητας δικαστικής προστασίας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΣΑΣ

Πηγή:

https://www.reportersunited.gr/7359/parakoloythiseis-eyp-siopi-o-vasilias-akoyei/?fbclid=IwAR2bpzoN3HdDhW08g-rJYo3sqdtaO2CaZLwvJxueyRY8ae8qHGEE_pHWjfI

Πείτε μας τη γνώμη σας
4Τέλειο1Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.