PENG GANG: Το μέλλον των Ευρoκινεζικών σχέσεων

Ο κ. PENG Gang είναι Υπουργός Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Αποστολή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην ΕΕ. Τοποθετείται δημόσια για το μέλλον των Ευροκινεζικών σχέσεων με αφορμή την ολοκλήρωση τριήμερης επίσκεψης του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Κίνα συνοδευόμενου από μια υψηλού προφίλ επιχειρηματική αντιπροσωπεία, η οποία προσέλκυσε μεγάλη προσοχή τόσο από την Κίνα όσο και από την ΕΕ, ως εξής:

«Βρισκόμενος στις Βρυξέλλες, αισθάνομαι συχνά τη ροή δύο ρευμάτων που κινούνται πέρα δώθε μεταξύ Κίνας και ΕΕ, το ένα είναι το ψυχρό ρεύμα της απομάκρυνσης του κινδύνου της ΕΕ από την Κίνα, αλλά πιο πρόσφατα, το θερμό ρεύμα που έφερε η ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Κίνας-ΕΕ.

Τα θετικά σχόλια της επιχειρηματικής αντιπροσωπείας που συνόδευσε το Γερμανό Καγκελάριο κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, έδειξαν την αντίθεση της επιχειρηματικής κοινότητας στις προστατευτικές πρακτικές που στοχεύουν την Κίνα και την καλή πρόθεση για διατήρηση κι επέκταση της μεταξύ μας εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας.

«Αυτό που δεν μπορούμε να έχουμε ως χώρα εξαγωγής είναι τα αυξανόμενα εμπόδια στο εμπόριο. Η καλύτερη προστασία είναι να είσαι ανταγωνιστικός», δήλωσε ο επικεφαλής της Mercedes Ole Källenius στο ARD, «Η Κίνα είναι μια ευκαιρία και όχι ένας κίνδυνος. Οι γερμανοκινεζικές οικονομικές σχέσεις δεν πρέπει μόνο να καλλιεργηθούν, αλλά και να διευρυνθούν. Η απόσυρση από μια τόσο μεγάλη αγορά δεν αποτελεί επιλογή, αλλά τουναντίον επιλογή είναι η επέκταση της εμπορικής μας θέσης σε αυτήν».

Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της BMW, Oliver Zipse. «Βλέπουμε στην πραγματικότητα περισσότερες ευκαιρίες παρά κινδύνους», είπε ο Zipse στο ARD. Εξέφρασε επίσης σκεπτικισμό για την έρευνα της ΕΕ για τα κινεζικά EV(electric vehicles). «Δεν νιώθουμε απειλή. Για άλλη μια φορά, δεν πρέπει να υπερβάλλουμε στον φόβο μας για τους ξένους κατασκευαστές. Είμαστε σίγουροι ότι είμαστε ανταγωνιστικοί». Είπε στην China News Service ότι «η Κίνα είναι εκεί που βρίσκεται το μέλλον και η BMW θα συνεχίσει να επενδύει στην Κίνα».

Ο Miguel López, Διευθύνων Σύμβουλος της ThyssenKrupp είπε στην China News Service ότι η Γερμανία και η Κίνα διατηρούν στενή συνεργασία, με την οποία γερμανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ThyssenKrupp, συνέχισαν να επενδύουν στην Κίνα και απολαμβάνουν καλή ανάπτυξη. Η Κίνα προωθεί ανάπτυξη υψηλής ποιότητας και ουδετερότητα εκπομπών άνθρακα, γεγονός που δίνει στην εταιρεία ακόμη περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης.

«Η ανάπτυξη στην Κίνα νέων ποιοτικών παραγωγικών δυνάμεων σημαίνει ένα νέο επίπεδο ποιοτικής συνεργασίας», δήλωσε ο CEO της Siemens, Roland Busch, στην China Daily, ενώ παράλληλα ο CFO Ralf Thomas είπε σε συνέντευξή της στους Financial Times ότι η εταιρεία είχε αποφασίσει ότι «δεν έχει την πολυτέλεια να μην είναι [στην Κίνα]». Πρόσθεσε ότι «αν αντέχεις τη ζέστη της κινέζικης κουζίνας, θα έχεις επιτυχία και σε άλλα μέρη».

Ένας εκπρόσωπος της DHL είπε στο China News Service ότι ο τεράστιος οικονομικός όγκος της Κίνας και ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει στο παγκόσμιο εμπόριο είναι κάτι που οι επιχειρήσεις από όλους τους τομείς δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγνοήσουν.

Επιπλέον, η Hildegard Mueller, επικεφαλής της ένωσης των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών είπε στη Welt am Sonntag ότι αντιτίθεται σε οποιουσδήποτε δασμούς της ΕΕ στις εισαγωγές EV από την Κίνα, λέγοντας ότι θα διακινδυνεύσουν έναν εμπορικό πόλεμο, θα απειλήσουν τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία και θα θέτουν στόχους της ΕΕ για την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων και της ψηφιακής τεχνολογία σε κίνδυνο.

«Οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι γενικά αισιόδοξες για το επενδυτικό περιβάλλον της Κίνας και το γεγονός ότι οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις στην Κίνα αυξάνονται με αντίθετους ανέμους το 2023, δείχνει την εμπιστοσύνη των γερμανικών επιχειρήσεων στην Κίνα», δήλωσε ο Maximilian Butek, Επικεφαλής Αντιπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Γερμανικής Βιομηχανίας και Εμπορίου στη Σαγκάη.

Στην πραγματικότητα, ο λόγος για τον οποίο οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν τόσο μεγάλο ενθουσιασμό για την Κίνα είναι ότι εκτιμούν τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και τις δυνατότητες ανάπτυξης της αγοράς και πιστεύουν ότι η εμπορική και οικονομική συνεργασία με την Κίνα τους φέρνει περισσότερες ευκαιρίες παρά κινδύνους. Εξάλλου, μόλις έμαθα ότι όταν ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γεωργία επισκεφθεί την Κίνα στα τέλη Απριλίου, θα συνοδεύεται από μια οικονομική αντιπροσωπεία που θα αποτελείται από εκπροσώπους από περίπου 80 εταιρείες της ΕΕ, γεγονός που αντανακλά και πάλι τον ενθουσιασμό της επιχειρηματικής κοινότητας της ΕΕ για συνεργασία με την Κίνα.

Κατά την άποψή μου λοιπόν, ακόμη και αν η ΕΕ επιθυμεί να αποτρέψει τους όποιους κινδύνους, θα πρέπει να επιστρέψει την πρωτοβουλία στις επιχειρήσεις –που είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι- και να μην αφήσει τις «πολιτικές αποφάσεις» να αντικαταστήσουν τις «εμπορικές αποφάσεις».

Στη συνάντηση με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σημείωσε ότι οι βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες της Κίνας και της Γερμανίας είναι βαθιά αλληλένδετες και ότι οι αγορές των δύο χωρών αλληλοεξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό. Η αμοιβαία επωφελής συνεργασία μεταξύ Κίνας και Γερμανίας δεν αποτελεί «κίνδυνο», αλλά την εγγύηση για μια σταθερή διμερή σχέση και μια ευκαιρία για το μέλλον. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες να αξιοποιηθούν για την επιδίωξη win-win συνεργασίας τόσο σε παραδοσιακούς τομείς, όπως τα μηχανήματα και τα αυτοκίνητα, όσο και σε νέους τομείς όπως η πράσινη μετάβαση, η ψηφιοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη. Είναι σημαντικό για τις δύο πλευρές να προωθήσουν τα win-win χαρακτηριστικά των σχέσεών τους και να επιτρέψουν η μία στην άλλη να πετύχει. Αυτά τα σχόλια ισχύουν επίσης πλήρως για την Κίνα και την υπόλοιπη ΕΕ

Σε περίπτωση που αναρωτηθεί κανείς «Κι εμάς τι μας νοιάζουν και χρειάζεται να τα ξέρουμε όλα αυτά», ας ρίξουμε μια πρόχειρη ματιά τριγύρω μας για να καταμετρήσουμε ενδεικτικά σε πόσα αντικείμενα της «παγκοσμιοποιημένης» πλέον καθημερινότητάς μας αναγράφεται το γνωστό Made in China” 

😉

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

 

ΠΗΓΗ

https://www.euractiv.com/section/eu-china/opinion/look-at-eus-de-risking-from-china-with-the-eyes-of-european-business-community/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Πείτε μας τη γνώμη σας
3Τέλειο3Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.